Autor Wątek: Kultura dyskusji - system ostrzeżeń  (Przeczytany 27310 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kultura dyskusji - system ostrzeżeń
« Odpowiedź #15 dnia: 04.06.2015, 16:25 »
Miałem nie zabierać głosu w tej sprawie tak jak przestałem zabierać  głos w sprawach pzw,ogólnie założenia są słuszne ale ,Dyktat słuszności co nim jest,trzeba by go określić czy jest to otwarta walka z pzw czy nie ,czy popieranie typowej komercji czy nie,jak zamierza admin upominać trend obrażania członków pzw (leśne ludy,gumofilce,mięsiarze itd)nie jest to obrażanie konkretnej osoby a ogółu,część z nas na pewno czuje się z tą sytuacją dość nieswojo ,mogę zrozumieć ludzi którzy są zniesmaczeni niespełnionymi marzeniami związanymi z karierą w pzw ale nie mogę zrozumieć młodych którzy stawiają pierwsze kroki w wędkarstwie a wypowiadają się na temat członków pzw.POKREŚLAM nie jestem przeciwnikiem upomnień bo atakowałem i byłem atakowany jestem za,ale proszę o konkretną odpowiedż,bo pomimo że to prywatne forum, jest dla wszystkich wędkarzy chyba że się mylę.A teraz jadę na ryby oczywiście Odra pozdrawiam
Staś
Klasyczny Feeder

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 04.06.2015, 16:39 »
W moim przekonaniu poziom wiedzy merytorycznej jak i kultura osobista członków tego forum stoi na tak wysokim poziomie, że wprowadzanie systemu ostrzeżeń wydaje się być zbędne. Śledząc praktycznie codziennie wiele wądków i dyskusji nawet mimo częstych różnic zdania nie zaobserwowałem rażących przypadków łamania zasad kultury czy braku poszanowania innych urzytkowników. Ale jeśli administrator widzi potrzebę wprowadzenia takich rozwiązań to oczywiście szanuję taką decyzję.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #17 dnia: 04.06.2015, 16:39 »
Oby tylko w naszym politycznym temacie, za nazwanie kogos zlodziejem nie lecialy upomnienia bo 3 szt. i wylatuje z FoRuM.

Ale tak z drugiej strony to jak inaczej mozna nazwac osobe, ktora wyludzila z Kancelarii Sejmu 80 tys. na kilometrowki i wogole z nich sie nie rozliczyla?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 04.06.2015, 17:00 »
Oby tylko w naszym politycznym temacie, za nazwanie kogos zlodziejem nie lecialy upomnienia bo 3 szt. i wylatuje z FoRuM.

Ale tak z drugiej strony to jak inaczej mozna nazwac osobe, ktora wyludzila z Kancelarii Sejmu 80 tys. na kilometrowki i wogole z nich sie nie rozliczyla?

posłem wypełniającym swój mandat poselski - bu cha cha ............. pi ............
Maciek

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 04.06.2015, 17:55 »
Mateuszu. Twoja odpowiedź na mój tekst właśnie świadczy o tym, że słowo pisane rozumiemy tylko w kilkunastu procentach. To nie moje stwierdzenie.
A ponieważ zgadzam się z Tobą, nie będę dalej  dyskutować.

Ale zauważam tutaj świetne uwagi Staśka i Pawła…

Aha, oczywiście, jest to prywatne forum, ale ponieważ publiczne, to już nie prywatne w ściśle tego słowa znaczeniu. Jeśli kochasz się z żoną w zaciszu swojej sypialni, nikt nie ma prawa ingerować w Wasze sprawy. Jeśli robisz to przed kamerą, Wasza sprawa nie jest sprawą prywatną.

A tak w ogóle, to fajnie Koledzy (wszyscy tutaj), że jesteście, jestem zaszczycony, że Was poznałem…
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 04.06.2015, 18:12 »
Krótko: popieram administratorów. :thumbup:
Robert

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #21 dnia: 05.06.2015, 00:43 »
Miałem nie zabierać głosu w tej sprawie tak jak przestałem zabierać  głos w sprawach pzw,ogólnie założenia są słuszne ale ,Dyktat słuszności co nim jest,trzeba by go określić czy jest to otwarta walka z pzw czy nie ,czy popieranie typowej komercji czy nie,jak zamierza admin upominać trend obrażania członków pzw (leśne ludy,gumofilce,mięsiarze itd)nie jest to obrażanie konkretnej osoby a ogółu,część z nas na pewno czuje się z tą sytuacją dość nieswojo ,mogę zrozumieć ludzi którzy są zniesmaczeni niespełnionymi marzeniami związanymi z karierą w pzw ale nie mogę zrozumieć młodych którzy stawiają pierwsze kroki w wędkarstwie a wypowiadają się na temat członków pzw.POKREŚLAM nie jestem przeciwnikiem upomnień bo atakowałem i byłem atakowany jestem za,ale proszę o konkretną odpowiedż,bo pomimo że to prywatne forum, jest dla wszystkich wędkarzy chyba że się mylę.A teraz jadę na ryby oczywiście Odra pozdrawiam
Staszku, mogę powiedzieć jak to będzie z mojej strony. Nie mogę pisać o tym, co będzie robił Luk, choć znając go, podejrzewam, że jego postępowanie będzie bardzo podobne do mojego.
Ja osobiście będę upominał tylko za jedno. Za nieuprzejme odnoszenie się do innego użytkownika forum.
Dla mnie na forum można dyskutować na wszystkie tematy. Dlatego właśnie nie jestem zwolennikiem zamykania jakichkolwiek wątków. No, chyba że robi się naprawdę gorąco. Czasem może w tej kwestii mamy z Lukiem odmienne zdanie, ale zawsze udaje się wypracować jakiś kompromis :)

Napiszesz, że poseł X to świnia - możesz spać spokojnie. Mateo nie zareaguje w ogóle :)
Napiszesz, że komercja to coś złego - masz prawo do takiego zdania. Żadne upomnienie Ci nie grozi.
Napiszesz, że PZW to świetnie działająca organizacja - nie ma najmniejszego problemu. Mateo przeczyta i spokojnie przejdzie do kolejnego wątku :)
Napiszesz, że sprzedawca w sklepie X to cham. Masz prawo wyrazić swoją opinię. Nie widzę potrzeby wysyłania ostrzeżenia.
Napiszesz, że lubisz lub nie lubisz Żydów - nic mi do tego. Wprawdzie może to naruszać zasady regulaminu, ale... Mateo przymknie na to oko ;)

Ale....

Jeśli napiszesz, że kolega z forum jest głupi - zaraz przyznam ostrzeżenie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum nie zna się na wędkowaniu i nie powinien udzielać rad - od razu otworzę panel ostrzeżeń.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum zadał głupie pytanie i w dodatku w nieodpowiednim dziale - otrzymasz upomnienie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum używa tandetnego sprzętu - może się zdarzyć, że wyślę ostrzeżenie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum jest mięsiarzem - wyślę Ci sygnał ostrzegawczy.
Jeśli zbluzgasz kolegę z forum, bo ten zrobił zdjęcie rybie, która leży na trawie - mogę wysłać upomnienie.

Mateuszu. Twoja odpowiedź na mój tekst właśnie świadczy o tym, że słowo pisane rozumiemy tylko w kilkunastu procentach. To nie moje stwierdzenie.
Pewnie jest tak, jak piszesz. Ja lubię z Tobą dyskutować, bo dyskutant z Ciebie zacny :) Potrafisz dobrze prowadzić dyskusję i wprawnie zapobiegać niepotrzebnym spięciom. Poza tym jesteś starszym kolegą po kiju, z dużym doświadczeniem, zarówno życiowym, jak i wędkarskim. A ja uważam, że starsi koledzy zasługują na szczególny szacunek.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #22 dnia: 05.06.2015, 07:27 »
To juz zawsze tak jest, że jak sa wprowadzane chocby drobne zmiany czy zaostrzenia budzi sie "opozycja".
Ale jestesmy u kogos w ogródku. I albo bawimy sie i zachowujemy tak jak ktos chce albo idziemy z zabawkami do ogródka drugiego sąsiada.
Jeśli nie ufamy moderatorom ktorzy jakby nie bylo dziela sie z nami wiedza i zapraszaja do wspolnej rozmowy to chyba nic tu po nas.
Generalnie te ostrzezenia to nic zlego. To raczej taki kubek zimnej wody gdy w emocjach zabrniemy za daleko. Kolezenskie przytrzymanie za ramie a nie kopniak w zadek.
Forum sie rozrasta i tak jak na kazdym forum gdzie sa ludzie moga byc rozne sytuacje.
Jesli ktos ma watpliwosci niech zobaczy jak to bedzie dzialac a nie od razu marudzic ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 05.06.2015, 07:50 »
Drogi Mateo , w elegancki sposób pomijasz moje pytanie,mi ostrzeżenia nie przeszkadzają
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #24 dnia: 05.06.2015, 23:02 »
Drogi Mateo , w elegancki sposób pomijasz moje pytanie,mi ostrzeżenia nie przeszkadzają
Rzeczywiście, skupiłem się bardziej na kwestii samych ostrzeżeń.

Jeśli chodzi o sprawy związku wędkarzy w Polsce, to ja mam nadzieję, że na tym forum nie ma jednego słusznego dogmatu i nie chciałbym, żeby użytkownicy o odmiennych poglądach związanych z funkcjonowaniem PZW czuli się w jakiś sposób szykanowani. Ja myślę, że to akurat tak się złożyło, że zarówno Luk, jak i ja sam dość krytycznie oceniamy kondycję polskiego wędkarstwa i często piszemy, że konieczne są jakieś zmiany. Nie oznacza to jednak, że nie szanujemy osób o innych poglądach. Podkreślam jednak, że nawet, jeśli mielibyśmy z Lukiem zupełnie odmienne stanowiska w tej kwestii, to myślę, że nie przeszkodziłoby to nam w założeniu i prowadzeniu tego portalu. Przynajmniej mi by to nie przeszkadzało na tyle, żebym nie mógł wziąć udziału w tym projekcie. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że wielu wędkarzy tu na forum również negatywnie spogląda na działalność związku. Pojawiają się mniej lub bardziej ostre oceny i komentarze. Stąd też ktoś, kto soi w opozycji może czuć się czasem niezbyt komfortowo. Nie mam jednak na to wpływu i sam również nie mogę zabronić niezadowolonym kolegom wędkarzom wypowiadania się i krytykowania obecnego stanu rzeczy. Tak, jak wspomniałem wyżej, chciałbym, żeby moja rola ograniczała się jedynie do pilnowania i utrzymywania przyjaznej atmosfery w dyskusjach. No i oczywiście do prac technicznych związanych z działaniem strony, a tych również nie brakuje. Tak samo, jak nie mam zamiaru wtrącać się, gdy ktoś ubliży jakiemuś parlamentarzyście, tak samo - będąc konsekwentnym - nie mam zamiaru wtrącać się, jeśli ktoś ubliży działaczowi PZW. Chyba że działacz ten byłby członkiem forum i brał udział w dyskusji. Wtrącać się - mam na myśli przyznawanie ostrzeżeń. Mogę się jedynie wtrącić jako członek dyskusji i wyrazić swoje zdanie.

Podobnie rzecz ma się z łowieniem na wodach związkowych i wodach komercyjnych. Tu akurat między mną a Lukiem są znaczące różnice, bo ja - z racji tego, że mieszkam w Polsce i wychowałem się nad wodami ogólnodostępnymi, preferuję łowienie na wodach PZW właśnie. Luk z kolei łowi w UK wszędzie tam, gdzie się da, co zresztą widać w jego produkcjach. Łowi na wodach stowarzyszeń, związkowych, komercyjnych. Komercje w UK są różne. Jedne są lepsze, drugie gorsze. U nas póki co zbyt wiele ich nie ma, a jeśli są, to ich rybostan często ogranicza się do karpia.
Dla mnie wędkarz jest wędkarzem. Bez względu na to na jakiej wodzie wędkuje. Dlatego cieszę się zawsze z sukcesów i cieszę się z radości wszystkich wędkarzy, którym udało się złowić upragnioną rybę i dobrze spędzić czas nad wodą. Bez względu na to, na jakiej wodzie łowili.
Nie sądzę też, żeby ten portal w jakiś sposób promował łowiska komercyjne. Oczywiście, komercjalizacja wód jest również rzeczą, o której można tu dyskutować i zapewne są wśród nas koledzy, którzy uznaliby ją za lekarstwo na obecny stan. Są to jednak odrębne kwestie.

Jak wspomniałem wyżej. Akurat tak się składa, że na stronie często eksponuje się różne niedoskonałości działalności PZW. To chyba tak, jak w przypadku polityków, którym często patrzymy na ręce, krytykujemy i ujawniamy w mediach różne afery. Gdyby zliczyć ilość podawanych w mediach negatywnych newsów oraz tych pozytywnych, to zapewne tych pierwszych byłoby znacznie więcej :)
Nie mam jednak - i podejrzewam, że Luk również - nic przeciwko zamieszczeniu ogłoszeń czy wątków, w którym będziemy opisywać sukcesy, zasługi, osiągnięcia i zwycięstwa PZW. Nawet zachęcam kolegów do publikowania takich wiadomości! Tak więc do dzieła! :)

Wątek o ostrzeżeniach zmienił nieco kierunek. Mam nadzieję, że nie zrobi się jakiś wielki off topic :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 07.06.2015, 16:16 »
Staszku, mogę powiedzieć jak to będzie z mojej strony. Nie mogę pisać o tym, co będzie robił Luk, choć znając go, podejrzewam, że jego postępowanie będzie bardzo podobne do mojego.
Ja osobiście będę upominał tylko za jedno. Za nieuprzejme odnoszenie się do innego użytkownika forum.
Dla mnie na forum można dyskutować na wszystkie tematy. Dlatego właśnie nie jestem zwolennikiem zamykania jakichkolwiek wątków. No, chyba że robi się naprawdę gorąco. Czasem może w tej kwestii mamy z Lukiem odmienne zdanie, ale zawsze udaje się wypracować jakiś kompromis :)

Napiszesz, że poseł X to świnia - możesz spać spokojnie. Mateo nie zareaguje w ogóle :)
Napiszesz, że komercja to coś złego - masz prawo do takiego zdania. Żadne upomnienie Ci nie grozi.
Napiszesz, że PZW to świetnie działająca organizacja - nie ma najmniejszego problemu. Mateo przeczyta i spokojnie przejdzie do kolejnego wątku :)
Napiszesz, że sprzedawca w sklepie X to cham. Masz prawo wyrazić swoją opinię. Nie widzę potrzeby wysyłania ostrzeżenia.
Napiszesz, że lubisz lub nie lubisz Żydów - nic mi do tego. Wprawdzie może to naruszać zasady regulaminu, ale... Mateo przymknie na to oko ;)

Ale....

Jeśli napiszesz, że kolega z forum jest głupi - zaraz przyznam ostrzeżenie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum nie zna się na wędkowaniu i nie powinien udzielać rad - od razu otworzę panel ostrzeżeń.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum zadał głupie pytanie i w dodatku w nieodpowiednim dziale - otrzymasz upomnienie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum używa tandetnego sprzętu - może się zdarzyć, że wyślę ostrzeżenie.
Jeśli napiszesz, że kolega z forum jest mięsiarzem - wyślę Ci sygnał ostrzegawczy.
Jeśli zbluzgasz kolegę z forum, bo ten zrobił zdjęcie rybie, która leży na trawie - mogę wysłać upomnienie.

Pewnie jest tak, jak piszesz. Ja lubię z Tobą dyskutować, bo dyskutant z Ciebie zacny :) Potrafisz dobrze prowadzić dyskusję i wprawnie zapobiegać niepotrzebnym spięciom. Poza tym jesteś starszym kolegą po kiju, z dużym doświadczeniem, zarówno życiowym, jak i wędkarskim. A ja uważam, że starsi koledzy zasługują na szczególny szacunek.
  Nie widzę nic złego w dyscyplinowaniu. Podpadnę to dostanę po łapkach! :thumbup: 
Arek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #26 dnia: 07.06.2015, 19:10 »
Zwracanie uwagi przez Adminow jest jak najbardziej wskazane. Ostrzezenia "wizualne" poteguja jedynie wrogosc. Uwazam, ze na FoRuM sa ludzie dorosli i zdaja sobie sprawe z konsekwencji. Zreszta nikt tu nikogo nie trzyma na sile... ;)
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #27 dnia: 07.06.2015, 22:11 »
Panowie, to jest prywatne forum i powyższa informacja jest wlaśnie informacją, a nie tematem referendum ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MATCH 2000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Wędkarstwo to moja pasja
« Odpowiedź #28 dnia: 14.06.2015, 11:40 »
Witam wszystkich.Wczoraj wróciłem póżno do domu i już nie zaglądałem na forum.Dzisiaj zauważyłem że Administrator usunął niechlubną dyskusję,jaką prowadziliśmy z kol.Dyzmą.Dobrze moim zdaniem że tak się stało,sam zresztą postulowałem w moim poscie w tym wątku aby tak robić.
Chciałbym przeprosić wszystkich kolegów z tego forum za to że dałem się sprowokować kol. Dyzmie i podjąłem z nim tę niepotrzebną dyskusję.
PRZEPRASZAM więc wszystkich i POZDRAWIAM.
Jurek.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #29 dnia: 14.06.2015, 11:52 »
Mnie Wasza dyskusja, i parę innych wcześniej, nauczyła parę rzeczy. Nie komentować za dużo, nie chwalić się, ważne pytania zadawać na priv. ;)
;)