Autor Wątek: Wędka gruntowa na rzekę i żwirownię - jaka?  (Przeczytany 6257 razy)

Offline Armaros

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Wędka gruntowa na rzekę i żwirownię - jaka?
« dnia: 27.06.2019, 21:42 »
Witam Kolegów :) Zamierzam kupić dwie nowe wędki gruntowe. Cena za sztukę do 150 zł, długość 330 do 360. Ciężar wyrzutu do 120 g. Cel rzeka Narew i Wisła lub żwirownia. Podaje modele które sobie upatrzyłem, ale niekoniecznie muszą być te. Może jakaś opinia lub propozycja innej. Pozdrawiam

MIKADO SASORI FEEDER

MIKADO X-PLODE METHOD FEEDER

MIKADO FISH HUNTER FEEDER

MIKADO TRYTHON FEEDER

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Wędka gruntowa na rzekę i żwirownię - jaka?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.06.2019, 22:42 »
Z wymienionych mam Tryhona 3,6. Miękki luj, nie wyobrażam sobie łowić nim na rzece, chyba że tam, gdzie woda ledwo płynie.

Rzeczny kij od szczotki, to będzie Konger Carbomaxx. Ale czuję, że w tej cenie da się dorwać coś lepszego.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.06.2019, 13:45 »
Zastanów się, bo ciężko Ci będzie znaleźć panaceum na każdą wodę. A bawienie się w pół środki sprawi że ani do końca na rzece, ani na wodzie stojącej nie będziesz w stanie efektywnie i wygodnie łowić.

Budżet masz łącznie 300 złotych tak? W tej cenie spróbował bym na twoim miejscu upolować jeden kijek, ale za to coś lepszego, dobrego. Dziś kupisz 2 kiepskie kije po 150 złotych, powedkujesz, poczytasz, polowisz i za rok wrócisz tu po więcej. Każdy to przechodzi :D

Droga na skróty to kupić od razu coś solidnego, sprawdzonego i na lata. Weźmiesz do ręki, polowisz i sam zobaczysz różnice jaka jest w dobrej wedce, i w przeciętnej.

Za rok odlozysz kasiorke, to jest 30 zł w miesiącu i wracasz po drugiego kijaszka :D

Myślę że warto raczej by się skupić najpierw na jednej wodzie, rzeka albo jezioro
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 28.06.2019, 16:58 »
Dobrze kolega pisze.  Ja ostatnio przeżuciłem sporo patyków ,wziąłem się na sposób i kupuje używane dobre kije. Po testach jak mi nie pasował to odsprzedawałem praktycznie bez większych strat. Na dzień dzisiejszy mam tylko 3 feedery o różnych parametrach i są to wędki które dobrze leżą mi w ręce. Życzę owocnych poszukiwań.

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #4 dnia: 28.06.2019, 20:05 »
Wydaje mi się, że lepiej spróbować znaleźć jakąś używkę ciut wyższej klasy. Mimo różnicy w cenie kijek może pogodzić rzekę jak i żwirownie. :) Miałem już kilka feederów i myślę, że znam kilka modeli, które mogłyby się sprawdzić w takich warunkach.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #5 dnia: 28.06.2019, 21:24 »
Długość 3.6 m na Wiśle lub Narwi to takie minimum. Cw 120 gr to trochę za mało. Bardziej 150  bo będziesz mógł łowić bliżej głównego nurtu. Zobacz sobie np flagmana cast mastera. Ja na Wiśle używam 4.2 m cw 180 gr. Ale nie widzę go na żwirowni . Bo na wodzie stojącej wolę lżejsze kije

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #6 dnia: 28.06.2019, 21:35 »
Moim zdaniem lekarstwa na twoje wody nie ma, i choćby skały srały to jedna wędka tego nie ogarniesz. Twoje rzeki to nie są wolne kanały, tylko szybkie uciagi, potrzebujesz mocnej i silnej wędki...

Jezeli chodzi o zwirownie to zakładając że nie będziesz łowić dalej niż 50 metrów to nic większego jak 3,3 z cw 50,max 60 gram nie trzeba.

Tu cudów nie będzie, wędkowanie skuteczne to wędkowanie w sposób specjalistyczny, sprzętem przygotowanym pod to. Zaoszczędzisz sobie w ten sposób nerwy, i pieniądze.

Moim zdaniem skup się na jednym, potem na drugim. O ile fundusze nie pozwalają na więcej, kup jedna wędkę pod feedera rzecznego, albo jeziorowego, naucz się wedkowac na takiej wodzie, a potem idź dalej.

Nie próbuj upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Wędkarstwo rzeczne to bardzo trudny i rozległy temat. Wody stojące sa prostsze i łatwiejsze do nauki. Ja zaczął bym od tego.

Pamiętaj że im dalej w las tym sprzętu będzie przybywało. Moja rada to nie kieruj się tym co Ci mówią sklepikarze, ale czytaj i pytaj tu, na forum. Nie rozczarujesz się nad wodą, i szybko ogarniesz o co chodzi, bez zbędnej ściemy.

W cenie 300 złotych masz już dosyć szerokie horyzonty. I nie mówię o używanej wedce! Trabucco, MS Range, Flagman, Jaxon Genesis, Browning, Korum, Daiwa tu wszędzie powinieneś znaleźć już fajne wędki które posłużą, naciesza oko, i pozwolą poczuć magie feedera.

W używanych wedkach w tej cenie można promocyjne wyciągnąć już Prestona, Drennana, Garbolino, czy Matrixa. Tylko rozglądać się.

Firma Mikado, Jaxon (z jednym wyjatkiem), Konger to są w większości buble. Omijaj to z daleka. Pójście w stronę ich wędek to jak wybrać sprężyne zamiast metody. Kup coś dobrego i markowego. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #7 dnia: 28.06.2019, 22:12 »
:bravo: od siebie dorzuciłbym jeszcze robinsonowskiego Diplomata. Posiadam, łowiłem zarówno na rzece jak i na wodzie stojącej, w miarę uniwersalna konstrukcja. Wybór jest duży, warto pochodzić po sklepach i pomacać.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #8 dnia: 29.06.2019, 00:05 »
Na Twoim miejscu wolałbym kupić jeden dobry kijek za 300 zł niż 2 byle jakie po 150 zł za sztukę. Taki kijek będziesz miał na lata, nie będziesz go musiał wymieniać po roku na coś lepszego jak się wciągniesz w takie łowienie i Twoje wymagania co za tym idzie wobec sprzętu wzrosną. Dobrym pomysłem jest kupienie używanego kija z wyższej półki. Czasem można naprawdę trafić perełki w rozsądnych pieniądzach. Np ja tydzień temu kupiłem stary wypust Windcasta 360/120 za 200 zł z wysyłką. 2 tygodnie temu stary model Browninga 300/120 za 170 zł z kw. :D. Z nowych wędek sugeruję oprócz podawanych tu modeli, przyjrzeć się nowości na ten rok- Colmic Sniper. Feederek występuje w różnych długościach i gramaturach. Kupiłem niedawno wersję 360/90 i bardzo jestem z tej wędki zadowolony. Super stosunek jakość/cena.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #9 dnia: 29.06.2019, 08:20 »
Delphin magma duo feeder 3,3-3,9 /100 gr może być ciekawym rozwiązaniem .

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 21.09.2020, 19:41 »
Witojcie :) Odświeżę troszkę temat, poszukuje jakieś ciekawego kija, ale musi być w 3-skladzie, na szybkie wypady nad Wisłę, lub jakieś żwirownie. Głównie będa łowił na metodę. Nie chce wędki 2-skladzie, bo takie też posiadam, a zależy Mi na mobilności, żeby jak najmniej tych gratów targać ze sobą :-\ Rozglądałem się za kijaszkiem , ale za dużego wyboru nie ma, jeśli chodzi o 3 składy. Mój faworyt to Shimano TX 1A 3lbs,ale zastanawiam sie czy to nie bedzię za mało jak na Wisłe.. Co o tym myślicie ? Chyba ze macie jakies inne propozycje. Budżet chce przeznaczyć na to 300 zł na jedna wędke.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 21.09.2020, 19:57 »
Wisła Wiśle nierówna ;)
Gdzie ta Wisła? Chcesz łowić w nurcie, gdzie koszyczek 100 g się turla, czy za główką, gdzie wystarczy 60-80 g?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #13 dnia: 21.09.2020, 21:13 »
Kolego Shimano tx1 3lbs to wędka karpiowa ,czy aby na pewno takiego kija szukasz pod metodę ?

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #14 dnia: 21.09.2020, 21:35 »
Wiem że karpiówka, czegoś takiego szukam. Będę łowił na główkach i w lekkim nurcie. Koszyk 60 gr max plus towar. 300 zł miałem myśli za jedną wędkę, czyli za dwie 600, plus minus. Wiadomo jak będzie coś ciekawego to dołożę. Wychodzę z założenia żeby dołożyć i być zadowolony :)