Autor Wątek: Zestaw do karpiowania z rzutu: wędka + kołowrotek  (Przeczytany 1500 razy)

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Witam Panów.

Zwracam się z prośba o dobór sprzętu. Otrzemy się tutaj o sprzęt karpiowy, nie ma dużo karpiarzy u nas ale mam nadzieję, że uda się mi wam pomóc. Generalnie przejrzałem forum w poszukiwaniu podobnych wątków, ale są starsze, sprzęt trochę się zmienia.

Założenia:

Poszukowiane wędzisko - karpiówka, ma służyć do łowienia z sygnalizatorem. Generalnie cięższe zestawy niż na typowy feeder. Methoda karpiowa, PVA itp. Generalnie jako druga wędka po typowo methodowym feederze. Drugie zastosowania to wędka do żywca oraz wędka do deepera :)

Wędka do wyrzutu. Nie planuje wywózek bo będzie to weekendowe łowienie i nie będę inwestował w pontony, łódki itp.

Wolałbym raczej 3 skład. Wiem, że jest o to trudno bo na rynku jest bardo dużo dwuskładów (zapewne nie bez powodów). Od biedy, jakoś wcisnę dwuskład :)

Mam 178 i nie wiem, czy brać 3,9 czy 3,6. Niby tutaj 30 cm robi duża różnicę, ale generalnie raczej chyba 3,6 będzie mi wygodniejszy.

Co do mocy i akcji to tutaj pozostawiam do sugestii. Czaje się na echosodnę Jaxona i ona ma ze 100 gr ciężaru. Poza tym, do wyrzutu chyba z 3 lbs to minimum.

Kołowrotek. Nie mam pojęcia jaki wymiar będzie odpowiedni. Karpiowe betoniarki to dla mnie totalna magia :)

Budżet. Chciałbym się zamknąć w kwocie 700-800 zł wędzisko i kołowrotek. Nie musi to być sprzęt z górnej półki. Jako amator w kwestii karpiowania, nie znam się totalnie :)

Dzięki za pomoc!

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
Odp: Zestaw do karpiowania z rzutu: wędka + kołowrotek
« Odpowiedź #1 dnia: 30.06.2019, 19:03 »
Z wędzisk może znajdziesz poniżej coś dla siebie.
https://www.carpmix.pl/15-wedki-karpiowe-3-sklady
Pozdrawiam
Mirek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #2 dnia: 30.06.2019, 19:19 »
Witaj ;), od siebie polecę ci kij Nash h-gun 3,6m 2,75lbs i do tego kołowrotek Spro super long cast lcs,i zestaw masz tip top :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #3 dnia: 30.06.2019, 19:19 »
Gdybyś miał więcej pytań pisz Priv ;)

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 12.09.2019, 20:29 »
Witojcie ;) Odświeżę  troszkę temat o podobnej tematyce, tylko że Ja poszukuje same wędziska. Kołowrotki posiadam Okuma Pulzar 6000 z wolnym biegem, które obecnie współgrają na teleskopowych wędkach Dragona. Chce wymienić na coś nowego, na wędziska dwuskładowe, typowo mocne karpiowe. Głownie łowię na komercjach z rzutu na feedera, ale też się zdarza wyjazd na rzekę. Wędziska jakie wstępnie brałem pod uwagę czytając troszkę po Internecie: Daiwa Black Widow , Daiwa Ninjia Carp X, Prologic C1,Shimano Tribal TX-1  chyba że coś innego polecicie. Zastanawiam się się tylko na tymi lbsami, bo mam dylemat czy 3.00 lbs, czy wybrać 3.50 lbs.. Budżet zakładam 300 zł.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 12.09.2019, 20:35 »
Zobacz Carp Spirit Blax też się na nią czaje na przyszły sezon.

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12.09.2019, 20:56 »
Przyznam szczerze że firma Mi mało znana... Ale czytając opis, brzmi optymistycznie...

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 12.09.2019, 21:22 »
Jako, że "trochę" karpiuje i mniej więcej orientuję się w sprzęcie, napiszę poniżej, co wg mnie będzie dla Ciebie dobre na początek i to w bdb cenie:

- z kołowrotków polecę Okumę: bdb jakość w rozsądnej cenie + 5 lat gwarancji ! I tu polecam kołowrotek "Okuma Custom Black CB-80": http://karpexpert.pl/p/18/537/kolowrotek-okuma-custom-black-cb-80-3-1-bb-55790-kolowrotki.html

- wędka bez dwóch zdań Prologic C1. 3,6 m i 3LB. Jeśli chcesz rzucać z PVA to możesz wziąć 3,25 LB (choć 3LB również da radę). Wędki 3,5LB osobiście bym nie kupował, bo będzie już nieco pałowata.

Osobiście polecam sklep karpexpert.pl sprawdzony i bdb, mieszczący się w mojej parafii. Biorąc komplet na pewno dostaniesz rabacik, który przeznaczysz np: na żyłkę lub iinne akcesoria do zestawów.

Pozdrawiam Seba

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #8 dnia: 12.09.2019, 21:54 »
Za mało szczegołów podałeś na temat zestawów jakie chcesz używać, odległośći.

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #9 dnia: 12.09.2019, 22:24 »
Jak będziesz miał okazję to pomacaj jeszcze anaconda power carp IV. 3lb, a potem na spokojnie się zastanów. ;)

Offline seba86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #10 dnia: 13.09.2019, 02:38 »
Ostatnio kupiłem swoją pierwszą wędkę karpiowa mając również budżet 300 zł i zdecydowałem się na Chub RS-Plus 13FT 3.0lb angielskiej produkcji. Polecam ten kij.   

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13.09.2019, 07:02 »
Nie potrzebuję rzucać jakoś daleko, myślę że 50 -80m od brzegu, ale też chcialbym żeby jakiś zapas ten kij miał przy rzucie. Bo to też zależy od łowiska, będę chciał rzucić dalej  pod jakieś krzaki i żeby się nie okazało że będzie lipa. Generalnie stawiam na wszechstronność. Łapę głównie na feedera. Koszyk zakładam 50g + zaneta, ale nie wykluczam też zestaw ciężarek + PVA.