Autor Wątek: Jaki blank jednoczęściowy, spinningowy?  (Przeczytany 1980 razy)

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Jaki blank jednoczęściowy, spinningowy?
« dnia: 25.07.2019, 16:41 »
Witam.Szukam blanku spinningowego jednoczęściowego pod większe przynęty.Powiedzmy 150 cw to optimum.Czekam na propozycję.Ogólnie blank od 100 do ~200cw.

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jaki blank jednoczęściowy, spinningowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 25.07.2019, 16:55 »
Xzoga lub Phenix Titan.
Piotr

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2019, 16:57 »
Wybierz sobie. https://rodgeeks.com/collections/blank-shop

Gdybyś szukał - to byś już znalazł.

...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 25.07.2019, 22:49 »
Zapytam z czystej ciekawości: jaki długi ma być ten blank?
Jacek

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #4 dnia: 26.07.2019, 01:22 »
Sam nie wiem.Jak będą propozycję to będę wiedział.Narazie ten phoenix titan mnie zastanawia.Może do 2.10m

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 26.07.2019, 02:17 »
Dzięki.

Jeśli kombinujesz, żeby śmigać takimi klocami przy użyciu kołowrotka o stałej szpuli, to już nie kombinuj, uznaj sprawę za niebyłą, bo w grę wchodzi jedynie multiplikator. Jeśli planujesz łowić gumami o wadze 150 g kijem o długości 210 cm, to również zapomnij o takim pomyśle. Wędzisko do bardzo ciężkich gum powinno mieć minimum 230 cm. Minimum! Krótkim kijem poprowadzisz dużego i ciężkiego jerka, bo inaczej się nim operuje, ale ciężkiej gumy skutecznie nie poprowadzisz króciakiem. Uwierz, to nie tylko moje spostrzeżenia. Czym innym jest podbijanie ciężkiego koguta z dna, siedząc na łodzi, a czym innym prowadzenie dużej szczupakowo-sumowej gumy. Niedawno pytałeś o ciężkie gumy, więc się domyślam, że szukasz kija do gum, dlatego też Cię ostrzegam, żebyś nie wymyślił jakiejś głupoty.

Zanim zrobisz coś niestosownego, prześledź ten temat (58 stron ;)): http://jerkbait.pl/topic/94304-d%C5%82ugi-cast-pod-du%C5%BCe-gumy/page-1
Jacek

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #6 dnia: 26.07.2019, 03:11 »
Dzięki.

Jeśli kombinujesz, żeby śmigać takimi klocami przy użyciu kołowrotka o stałej szpuli, to już nie kombinuj, uznaj sprawę za niebyłą, bo w grę wchodzi jedynie multiplikator. Jeśli planujesz łowić gumami o wadze 150 g kijem o długości 210 cm, to również zapomnij o takim pomyśle. Wędzisko do bardzo ciężkich gum powinno mieć minimum 230 cm. Minimum! Krótkim kijem poprowadzisz dużego i ciężkiego jerka, bo inaczej się nim operuje, ale ciężkiej gumy skutecznie nie poprowadzisz króciakiem. Uwierz, to nie tylko moje spostrzeżenia. Czym innym jest podbijanie ciężkiego koguta z dna, siedząc na łodzi, a czym innym prowadzenie dużej szczupakowo-sumowej gumy. Niedawno pytałeś o ciężkie gumy, więc się domyślam, że szukasz kija do gum, dlatego też Cię ostrzegam, żebyś nie wymyślił jakiejś głupoty.

Zanim zrobisz coś niestosownego, prześledź ten temat (58 stron ;)): http://jerkbait.pl/topic/94304-d%C5%82ugi-cast-pod-du%C5%BCe-gumy/page-1

W sumie pomogłeś...w takim razie posłucham i chyba zamiast takiego kijaszka zdecydowałbym się na blank bushido 3k (150gr cw i 260cm).Dobry wybór?

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 26.07.2019, 08:14 »
Rzadko piszę na forum, jednak dużo czytam i czytając nie sposób było nie zauważyć Twoich wpisów kolego PoProstuWędkarz. Jesteś bardzo aktywny, poruszasz wiele aspektów wędkarskiego rzemiosła, tak wiele, że wzbudziłeś mój podziw i zainteresowanie swoją wszechstronnością. To wielka sztuka dawać sobie radę w tylu metodach łowienia jednocześnie. Musisz być bardzo bystry (wybacz to prostackie określenie, ale chyba najlepiej oddaje Twoje zdolności wędkarskie). Tyle dziedzin: dzisiaj spinning, jutro spławik, wczoraj grunt; zdaje się,  że tylko muchę pominąłem w tej wyliczance obejmującej Twoje zainteresowania (z wędkarstwa słodkowodnego), a co będzie jutro, czym nas jeszcze zaskoczysz- nie sposób zgadnąć. Inni życie poświęcają na zdobycie wiedzy, doświadczenia w jednej tylko z dziedzin tego pięknego hobby, mozolnie starając się samodoskonalić, a Ty w mniej więcej pół roku na forum opanowałeś chyba wszystkie dziedziny wędkarstwa, rozumiem, że każdą do perfekcji, skoro tak często je zmieniasz, prezentując jednocześnie niebanalne, wręcz nowatorskie podejście do każdej z nich widoczne w każdym z założonych przez Ciebie tematów. Jak Ty to robisz? Z wypiekami na twarzy czekam na następne Twoje wpisy- wierny czytelnik i zupełnie przeciętny wędkarz- Tomek M.   Ps. Sądzę, że wielu z kolegów również z ciekawością analizuje Twój przypadek, bo nieczęsto zdarza się ktoś z takim szerokim spektrum zainteresowań. Pozdrawiam.

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #8 dnia: 26.07.2019, 15:55 »
Tomek leci :thumbup:

Ktoś musiał w końcu docenić kolegę Poprostuwedkarz no i zrobiłeś to doskonale:)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 26.07.2019, 15:59 »
Co by nie pisać to człowiek legenda. Bardzo dobre podsumowanie :thumbup:

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #10 dnia: 26.07.2019, 16:14 »
Polecam x-zoge, moje co prawda mają cw do 800 i 600 gramów ale wędeczki super.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 26.07.2019, 17:44 »
800 gramów? Czym rzucasz? Małymi psami?
Jacek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #12 dnia: 26.07.2019, 18:34 »
Ja łowię vertykalnie na gumy 30-40cm, waga przynęt od 500 do 800 gramów. W zasadzie to producent podaje "max lure weight" a pracownia napisała "cw", możliwe, że te 800g idzie miotać. Xzogi do łowienia dużymi przynętami z rzutu też są używane. Jest to inny kaliber wędki niż takie typowe z cw do 200-300gramow. Xzoga nie "klęka" podczas jigowania dużą przynętą, a mimo to nie jest kijem od szczotki, kaliber zdradzają metalowy uchwyt alpsa oraz solidne przelotki fuji sic na podwójnych stopkach, blank wygląda jak zwykły kij szczupakowy, znajomi nazywają je wykałaczkami ;).
Model BBX jest progresywny a Taka-g bardziej parabola.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #13 dnia: 26.07.2019, 19:22 »
@mironek i @zwykły_michał- doprawdy, rozkminiliście mnie bez mydła. A miała to być tajemnica poliszynela, przez Was cały misterny plan w p...u :P 8)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 26.07.2019, 19:28 »
Ja łowię vertykalnie...

A, wertykalnie... Uspokoiłeś mnie, bo myślałem, że miotasz takimi ciężarami ;) Bardzo ciężki spinning w ogóle mnie nie podnieca, moje największe klocki to Salmo Sweepery 14 (63 g).
Jacek