Autor Wątek: Przynęty, haki; Drennan, Sonubaits, Korum, Preston itd.  (Przeczytany 15739 razy)

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Witam wszystkich kolegów z forum, dołączam właśnie do waszego grona z kilkoma pytaniami ;)
Tak więc, zacznę może od tego, że łowię głównie na Wiśle za Bydgoszczą (feeder). Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem kupna przynęt, przyponów itp. z ofert sonubaits, drennan, korum, preston,  ponieważ wszystko chciałbym zamówić z jednej strony internetowej.
Mam do was kilka pytań, jaki rozmiar haka stosować na leszcza? Luk w kilku swoich filmikach mówił coś o rozmiarach 12,14 (czy 14 nie będą zbyt małe?)
Następnie które kulki są lepsze według was do przewiercania? Drennan czy Sonubaits ( z Sonubaits z tego co widzę, można kupić już z dziurkami, ale są dużo droższe, więc wolę sam się tym zająć), lepsze 8mm czy 10mm?
I chyba już ostatnie, co do pelletu (tego też od cholery, nawet nie wiem na co patrzeć), ale zainteresował mnie smak spicy sausage i krill od Sonubaits, tylko znowu 8mm czy tym razem 12mm?
Napiszcie jak wam się te przynęty spisują na polskich wodach.

Ufff, to chyba wszystko, sorry, za taki chaos, ale nie chciałem specjalnie zakładać oddzielnego tematu do haków ;) Poza tym, będzie to mój pierwszy kontakt z takimi przynętami dlatego wolę pogadać z ludźmi już doświadczonymi.

Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności Luka ;)

Offline oloepoczta

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Przynęty, haki; Drennan, Sonubaits, Korum, Preston itd.
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2015, 16:49 »
Mam kulki 8mm tutti frutti i ananas Sonubaitsa. Wiercę je bo nie mają dziurki, oraz pellet 8mm z dziurką kryl. Jak narazie łowię na nie ryby, są brania. Mam też pellet 12 mm pikantna kiełbasa. Co do rozmiaru to brakuje mi jeszcze czegoś w rozmiarze 10mm i chyba kupie coś Drennana w tym rozmiarze. 
Pelletu używam 2mm Baitecha jako dodatek do zanęty, zaneta też Baitech czasem Sonubaitsa, czasem mieszam z drobną tańszą.

moto g

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.06.2015, 19:58 »
Hej Corbi,

Jeśli chodzi o haczyk to 10/12/14, w zależności oczywiście od wielkości przynęty. Osobiście korzystam tylko z kulek Drennan i Lorpio więc ciężko mi porównać Drennana do Sonubaits. Jeśli chodzi o wielkość kulek to wszystko zależy od wielkości haczyka i jakie wielkości ryb chcesz łowić. Ja stosuję na włos 8 mm, 10 mm i 12 mm. To samo tyczy się pelletu. Mi Drennan spisuje się bardzo dobrze ale przegrywa z kulkami Lorpio (co nie oznacza, że taka zależność jest zawsze i u każdego; po prostu u mnie tak jest).

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2015, 22:35 »
oloepoczta, jakim wiertełkiem wiercisz dziurki w tych kulkach? Często zdarza się im pękać? Ja póki co nastawie się na pellet/kulki w rozmiarach 8 i 10mm, mam nadzieję, że wystarczą na początek jeżeli leszcze w Wiśle w ogóle będą chciały współpracować, najwyżej potem pomyśle o czymś większym.

vincentdangogh, prawdopodobnie zamówie przypony z haczykami 10 i 12, z 14 póki co się powstrzymam. Myślicie, że będą odpowiednie do przynet 8 i 10mm? A ryby, nie chce koniecznie nastawiać się z wielkimi przynętami i czekać cały dzień na tą jedną jedyną rybę marzeń, a chcę  raczej się pobawić z większą ilością rybek co nie dyskwalifikuje złowienia jakiejś dużej ryby ;) Chyba dobrze myślę ;)

Offline vincentdangogh

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.06.2015, 06:21 »
Corbi, dobrze myślisz :) I 10tki i 12tki pozwolą wyciągnąć Ci większą rybę jak chwyci. Co do przynęt: kulka w rozmiarze 10 mm -> haczyk 10, kulka w rozmiarze 8 mm -> haczyk 12.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 08.06.2015, 06:49 »
Ja stosuję do włosa haki Wide Gape Specjalist Drennana. I do kulki np 10mm stosował bym 12stke. z tego modelu. A przy kiepskich braniach nawet 14stkę.
Arek

Offline oloepoczta

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #6 dnia: 08.06.2015, 07:53 »
Corbi,  wiercę zwykłym wiertłem z wędkarskiego,  tylko powoli bo kulki lubią pękać.

moto g

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 08.06.2015, 09:14 »
Witaj Corbi!

Na leszcza na rzekę używałbym większych haków, nr 6,8 i 10 wydają się rozsądne, w zależności od sytuacji i przynęty. Przy Metodzie haki maja trochę inny rozmiar, i tutaj trzeba sięwstrzelić z odpowiednim rodzajem haka. Przy hakach Specimen z Drennan lub Wide Gape rozmiar 8 powinien być OK, na bardziej wybredne rybki 10. Przy nastawianiu się na większe okazy rozmiar 6 też wchodzi w grę...

Co do kulek, to opcja Drennana z różnymi rozmiarami kulek jest idealna, Sonubaits ma w sumie to samo w ofercie, choć nie wiem czy wszystko można dostać w Polsce. Na Twoim miejscu pomyślałbym o dumbellsach, jednym lub dwóch rodzajach kulek i o pelletach. Ze smaków na pewno pineapple (kolor żółty na leszcza), także tutti frutti (to już pod wody stojące raczej, ale klenie i inne ryby nie powinny odmawiać) - rozmiar 8 i 10 mm pokryje większość sytuacji nad wodą. Pellet polecam spicy sausage, kryl dość słabo działa, moi znajomi też mają na niego gorsze wyniki. Rozmiar - tutaj wszedłbym i w 8 i w 12 mm - bo to ważne rozmiary...
Na pewno na rzekę dodałbym mielonkę do arsenału przynęt, jak również kulki halibutowe lub pellet halibutowy. Kup sobie zestaw pelletów z dziurką na wagę (niektóre wędkarskie mają pellety na wagę) o różnej wielkości... 8, 10, 12 i 15 mm powinny się dobrze spisywać. Duży leszcz, kleń lub brzana spokojnie poradzi sobie z takim większym pelletem.
Lucjan

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 08.06.2015, 09:53 »
oloepoczta, właśnie tak myślałem, że często zdarza się im pękać, poćwiczę moją cierpliwość przy tym hahaha ;)

Luk, nie myślałem, że haki nawet nr 8 bedą ok, ale stwierdziłem, że zamiast kupowania gotowych przyponów, po prostu kupię sobie osobno żyłkę, trzy wielkości haczyków Drennan Wide Gap Specjalist Micro Barbed (8, 10, 12 w tym przypadku), pushstopy, gumki do pelletów i samemu się tym zajmę, tylko jaką grubość żyłki na przypon byście polecili? Główną mam 0,25 o wytrzymałości (producenta) 7,75 kg.
Teraz co do przynęt jakie zamierzam kupić:
- pineapple, tutti frutti, tylko jeszcze nie wiem czy Drennan czy sonubaits (od sonu mają wyraźniejszy kolor i chyba na te się zdecyduje)
-spicy sausage, w takim razie z krylem się powstrzymam, a co powiesz o crab? i oczywiście halibut bo widzę, że w ofercie sonubaits też się znajduje (tylko nie stać mnie póki co, żeby kupić te pellety w rozmiarze zarówno 8mm i 12mm, więc będę musiał się zdecydować, który zapach w jakim rozmiarze )
-z drennana, mogę zakupić z paczkę dumbellsów skoro z sonu kupiłbym kulki, tylko jaki zapach wybrać hmmmmm.....

Co do koszyczków, jaki rodzaj polecacie na rzekę do feedera? (50g)
I gumki jakie zakupić, brązowe czy te przezroczyste?

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #9 dnia: 08.06.2015, 14:54 »
na przypony masz kilka porządnych i drogich oraz masę tańszych i mniej solidnych

na tych się nie zawiedziesz (chyba że półkowy leżak):
miękkie na jeziorowe zestawy : slr mavera (stosuję do 0.10) , drennan team england, colmic xilo,
na rzekę na bardzo długie przypony (umiarkowanie miękki) - browning centian/cenex (ja stosuję wszędzie od 0.12 - 0.20)
__________________________________________________________________________________
na silne uciągi (sztywny jak drut ale i przegrubiony o 2 setki: 0.18 ma faktycznie 0.20 średnicy) - oldskulowy stroft i siglon (u mnie w użyciu realne 0.12 i 0.14)

z koszy na rzekę lubię drennany oval blockend (przydatne też pod same robaki) , fajne są też korumy (cena makabra) i midi ze zdejmowanymi zatyczkami

gumki - nigdy nie zawracałem sobie głowy kolorem, wolę przeźroczyste - bo czasem pęczkuję też nimi ochotkę
Pozdrawiam
Olo

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 08.06.2015, 18:25 »
W centrum wedkarstwa widzę, ze mają żylke browning cenex więc pewnie wybór padnie na nią.
Właśnie co do koszyków z tych calych plastikowych z oczkami (glównie na robaki), wszystkie są zamknięte z dwóch stron, więc pewnie do zanęty się nie nadają, a jak już są otwarte to też z dwóch, a na rzeke to średnio :( ale myślę, że ten drennan pellet feeder powinien podpasować, tylko czy do niego trzeba osobno kupic conector czy jest juz w zestawie?
No i jak tam z tymi dumbellsami, stosuje ktoś? Jak sie spisują? Z tego co sie orientuje to chyba bardziej miękkie od kulek. ;)

Ps. Przepraszam za ortografie ale z telefonu pisze na szybko. Mam nadzieje ze wybaczycie ;)

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #11 dnia: 08.06.2015, 20:41 »
ten pellet feeder na rzekę się nie nadaje

ja uzywam oval blockends na uciągach i pakuje w środek mieszankę luźnej zanęty i pinki/białych (super na warkocze) (trzeba mieć pewnośc, że przy dnie nadal ciągnie (co nie jest takie oczywiste)

jak ciągnie mneij lub łapię w klatcce to spisuje się zwyłky oval groundbait (doadkowo świetny na głebokie wody stojące)

kiedyś, jak nie bylo takeigo wyboru koszyków to druciaki + taśma izolacyjna też dawała radę  (niemcy nadal tak łowią)

a tak na prawdę dobrze znając zanęte i liant a coller'a, kleik (mniej przewidywalny) czy inny ekwiwalent lepika to mozna i na rzece ciągnącej na 100g (w kategoriach spławikowych) łapać zwykłymi meshami bez kombinacjii. Sek w tym, że przygotowanie takiej mieszanki zajmuje dużo więcej czasu niz żąglowanie koszykami ze zwykła zanęta lekko doklejoną.
Pozdrawiam
Olo

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 09.06.2015, 00:41 »
Z koszyków rzecznych Dragon ma w miarę fajne, cena jest przyzwoita. Numerem jeden są na pewno Guru, ale cena jest dość mocna.  Absolutnie odradzam Korum, dopóki chłopaki nie poprawią mocowania płytki i nie ulepszą plastiku - można się srodze zawieść. Drennan Oval groundbait - również mi się rozpadał :o

W sklepie w Opolu kupiłem dwa koszyki 150 gram, robione przez jakiegoś rzemieslnika. Niestety takie rozwiązania ja władowanie grubej płytki obciążającej do owalnego koszyka nie sa dobre, koszyk źle będzie zachowywał się w silniejszym nurcie... Do głębszych rzek taśma izolacyjna jak pisze Chaotic bedzie nieodzowna, siatkowe koszyki zbyt szybko tracą towar. Tak więc Dragon, Wirek powinny dąc radę z tasma izolacyjną. Warto mieć wiele opcji wagowych na różne okazje...
Lucjan

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 09.06.2015, 12:23 »
Właśnie póki co używam koszyków takich samych jak ma dragon, tylko jakiejś innej firmy i z małymi kolcami na obciążeniu, ale chciałbym taki żeby żyłka przebiegała przez jego korpus, bo tamte nieraz się plączą (pewnie to zależy od długości zestawu itp. czyli moje błędy), więc dzięki, że podpowiedziałeś te guru bo właśnie o takie mi chodzi :) szkoda tylko, że są otwarte z dwóch stron, no ale cóż, coś się wykombinuje ;)

Podpowiedz jeszcze jak się spisują te dumbellsy, łowicie na nie? opowiedzcie cos o nich czy warto.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #14 dnia: 15.06.2015, 00:41 »
Witam.

Jest to mój pierwszy post tutaj, mam na imię Mirek, mieszkam w Bydgoszczy, głównie łowię w Wiśle - okolice Fordonu.

Corbi - jeśli nie kupiłeś jeszcze przynęt to mogę podesłać tobie po kilka w woreczkach strunowych (bezpłatnie). Zakupiłem ostatnio troszkę pelletów i mogę się podzielić.
Kupiłem:
Browning: paste pellet 8mm (mięki, bez dziurki) - halibut, małże, cream vanilla;
Drennan: Yom Youms: małże (4 i 6mm, miękkie bez otworów), F1 Dumbells: Tutti Frutti i Ananas (6mm - idealne na gumkę - mogę dorzucić bo też gumki zakupiłem);
Sonubaits: Hali (halibut - miękki 6mm), Spicy Sausage (8 i 12mm - twarde z otworem).

Jeśli chcesz Ty lub może jakiś inny forumowicz to parę sztuk mogę podesłać (kupiłem sobie na próbę - wczoraj byłem na nocce na Wiśle i 1 branie miałem na Spicy Sausage Sonubaitsa - na rosówkę 0 brań.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Mirek