Autor Wątek: Wędka spinningowa  (Przeczytany 23216 razy)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wędka spinningowa
« Odpowiedź #15 dnia: 18.08.2015, 10:03 »
Chyba najlepsza będzie Inazuma Flash Perch... testowałem ją w zeszłym roku dla Mikado, o ile dobrze kojarzę to kijek kosztuje jakieś 160zł, waży bodajże 110gr w wersji "łódkowej" 220cm. Ogólnie kijek niezły, jednak jak dla mnie za długi dolnik, a po drugie wklejka. Tu skrobnąłem o tym kijku:
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,mikado-inazuma-flash-perch-220cm-3-18g,79352
A co polecasz z "nie wklejek" na okonia? Mniej więcej w tym przedziale cenowym, długość ok 2m (na łódke)?

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 18.08.2015, 10:29 »
Może trochę zle zacząłem. Co będzie lepsze dla początkującego spinnigisty? Wklejka czy zwykły spinning? :) Dodam, ze chodzi o łowienie okoni.
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Adrian

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 18.08.2015, 10:35 »
Może trochę zle zacząłem. Co będzie lepsze dla początkującego spinnigisty? Wklejka czy zwykły spinning? :)
Wszędzie piszą, że na początek lepsza jest wklejka. Ja żadnym autorytetem nie jestem ale jak zaczynałem przygodę z sandaczowym spinnigiem również zaopatrzyłem się w wklejkę... a i tak patrzyłem na plecionkę:) Dla mnie jest to wygodniejsze, przy okazji widać więcej niż na szczytówce

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 18.08.2015, 10:58 »
Może trochę zle zacząłem. Co będzie lepsze dla początkującego spinnigisty? Wklejka czy zwykły spinning? :)
Wszędzie piszą, że na początek lepsza jest wklejka. Ja żadnym autorytetem nie jestem ale jak zaczynałem przygodę z sandaczowym spinnigiem również zaopatrzyłem się w wklejkę... a i tak patrzyłem na plecionkę:) Dla mnie jest to wygodniejsze, przy okazji widać więcej niż na szczytówce

Ja jestem przeciwnego zdania. Uważam, że normalny spinning pozwala poczuć branie, nauczyć się czuć rybę na wędce. Oczywiście, jeśli nastawiasz się na okonie, wklejka będzie lepszą wędką, ale i nie-wklejką branie okonia, który ma więcej, niż 15 cm poczujesz. Bez obaw.
Jeśli chodzi o sandaczowanie, to najskuteczniej jest je łowić jednak nocą, a wtedy, myślę, śledzenie brań na wklejce lub plecioncenie nie daje dobrych efektów. Chcę powiedzieć, że zanim zobaczysz branie sandacza, z reguły już je poczujesz. Mówiąc inaczej, w nocy z reguły nastawiamy się na poczucie brania. Ja przynajmniej tak mam.
Inną sprawą związaną z używaniem wklejki przez początkującego spinningistę jest to, czy będzie potrafił rozpoznać różnicę miedzy braniami, a drobnymi zaczepami, których z reguły jest dość sporo. Oczywiście wszystko zależy od łowiska i zastosowanej przynęty, sposobu jej prowadzenia itd.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 18.08.2015, 11:02 »
Chyba najlepsza będzie Inazuma Flash Perch... testowałem ją w zeszłym roku dla Mikado, o ile dobrze kojarzę to kijek kosztuje jakieś 160zł, waży bodajże 110gr w wersji "łódkowej" 220cm. Ogólnie kijek niezły, jednak jak dla mnie za długi dolnik, a po drugie wklejka. Tu skrobnąłem o tym kijku:
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,mikado-inazuma-flash-perch-220cm-3-18g,79352
A co polecasz z "nie wklejek" na okonia? Mniej więcej w tym przedziale cenowym, długość ok 2m (na łódke)?

Jeśli chodzi o okonia to mogę polecić Savage gear UL 0-5 lub 0-7g - do bocznego troczka lub gumek z małą główką super wędki

Jeśli trochę ciężej to na okonia i sandacza osobiście używam Dragon millenium power jig 5-25 g

Jeśli chodzi o szczupaka to wolę wędki castingowe (insygnia max cast, okuma black rock, fennwick, dragon) w ciężarach 20-100g ale z pewnością mogę polecić shimano exage, savage gear bushwacker w ciężarach do 30g dadzą radę wyholować nawet metrówkę ograniczają tylko zakres wykorzystywanych przynęt

Ja jestem przeciwnego zdania. Uważam, że normalny spinning pozwala poczuć branie. Oczywiście, jeśli nastawiasz się na okonie, wklejka będzie lepszą wędką, ale i nie-wklejką branie okonia, który ma więcej niż 15 cm poczujesz. Bez obaw.
Jeśli chodzi o sandaczowanie, to najskuteczniej jest je łowić jednak nocą, a wtedy, myślę, śledzenie brań na wklejce lub plecionce z reguły nie daje dobrych efektów. Chcę powiedzieć, że zanim zobaczysz branie sandacza, już je poczujesz.

Dodatkowo jak dla mnie wklejki najlepiej sprawdzają się na łódce, w bezwietrzną pogodą w innych warunkach osobiście nie widzę brań na takich szczytówkach i dopiero jak czuję to zacinam.

Z drugiej strony brania okonia i szczupaka są tak energiczne, że nie trzeba czułych szczytówek czuje się je dobrze w łokciu i się tnie a wielokrotnie są już dobrze zacięte same :-), one są potrzebne przy delikatnych braniach sandacza - ale do tego potrzebne i tak doświadczenie i refleks :-)
Pozdrawiam Michał

Offline Adrian

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 18.08.2015, 11:03 »

Ja jestem przeciwnego zdania. Uważam, że normalny spinning pozwala poczuć branie. Oczywiście, jeśli nastawiasz się na okonie, wklejka będzie lepszą wędką, ale i nie-wklejką branie okonia, który ma więcej niż 15 cm poczujesz. Bez obaw.
Jeśli chodzi o sandaczowanie, to najskuteczniej jest je łowić jednak nocą, a wtedy, myślę, śledzenie brań na wklejce lub plecioncenie daje dobrych efektów. Chcę powiedzieć, że "zanim zobaczysz" branie sandacza, z reguły już je poczujesz.
Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Również uważam, że zwykły spinning (o odpowiedniej akcji itd) jest lepszy niż wklejka, zaznaczyłem tylko, że ogólnie w prasie czy internetowych artykułach dla początkujących polecane są wklejki (co u mnie się nie sprawdziło :) )
Pozdrawiam!

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #21 dnia: 18.08.2015, 13:06 »
Ciężko mi polecić konkretny model w cenie do 200zł. Za dużo nad okoniówkami się nie roztrząsałem, a druga sprawa jest taka, że każdy lubi co innego. Odpuściłbym sobie Kongery Jaxony i inne takie. Na pewno rynek w tym segmencie cenowym powiększa sie z roku na rok. Na ten sezon wytypowałem sobie do sprawdzenia kijek 1.83m 2-10g o akcji moderate-fast, oczywiście pełna szczytówka. Kosa... wcześniej testowałem tego Mikado, jeszcze wcześniej miałem SG Bushwhackera 3-18gr - za długi i za mocny dolnik jak dla mnie.

Ja staram się szukać finezyjnych wędek, biorę taką do ręki i już wiem, że to jest to, no albo nie jest.  Lubie krótkie, szybkie i cięte okoniówki, nie nawidzę wklejanek bo wędki tego typu są przeważnie o akcji szczytowej, a ja lubię jak kij pracuje po całości. Sztywność przy jigowaniu w toni i mega mega duża czułość i power na wcięcie to jest to. Mimo, że to kij seryjny to łowi mi się nim doskonale, nie wydaje mi się żebym miał go zmienić w przyszłości - wcina wszystko.

Kiedyś miałem Dragon XFine 2-12, wklejka..... jeszcze miałem Senso Jiga 1-7 też wklejka, ale kije mi się nie spodobały, dość takie... sam nie wiem jak to określić- ciężkawe? Sygnalizacja brań też taka sobie.

Póki co łowię takim i na prawdę wędka godna polecenia - kosztuje ok. 700zł :
fb.com/rubiksfishing

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 18.08.2015, 13:47 »
A która wędka będzie lepsza do bocznego troka? Wklejka? czy zwykły spinning :) Jak i, który rodzaj spinningu jest bardziej uniwersalny? (gdybym chciał spróbować czegoś innego niż boczny trok)

Może w najbliższym czasie pojadę do sklepu po wędke (odpuszczę sobie zakupy przez internet), pomacać troszkę i chciałbym wiedzieć czym się kierować przy wyborze wędki :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18.08.2015, 14:50 »
Ja osobiście zaczynałem spinnigowanie z kijem YORK PASSION SPIN 5-15/270 :) Połamany i klejony nie raz z 10 lat wstecz :P
Ogólnie spinningów okoniowych mam 10 albo 11 nie pamiętam :P
Tyle tylko że do 200zł no dostaniesz jakąś wykałaczkę ale lepiej wg mnie dołożyć troszkę i zainwestować w super lekki sprzęt (jestem maniakiem niskiej masy kiji :P)
Tak więc po koleji..
SAVAGE GEAR PARABELLUM CC
Odświeżona i zmniejszona masa kiji z 2013 roku z serii parabellum. To jest kij który musze mieć ale na razie nie mam za co :D
Następna pozycja także troszke przekracza budżet ale kij piękny QUANTUM CENTEX FELCHEN Tyle tylko że to wklejka :)
Następna pozycja to DAIWA R'NESSA z tego co widzę kij "pełny" - nie wklejka :)
Ja ogólnie wklejanek unikam po tym jak zacząłem łowić kijami pełnymi, chociaż do bocznego troka wg mnie wklejanka lepsza tak samo na trudne, zarośnięte rzeki gdzie trzeba rzucać z nadgarstka, jedną ręką (po to tak szukam niskich mas kiji).
Ogólnie mam z pracowni od kawalca spinning 42gramowy ale z biegiem czasu co chwila producenci te 10gram na rok ściągają z masy :) Ciekawe czy kiedyś dojdą do masy kiji z pracowni :)
Osobiście polecam spinningi okoniowe z polskich firm - kongera takie jak world champion, equs.. jak na polskie firmy to wg mnie mają najlepszą ofertę spinningów (dragona nie liczę bo cenią się jak za zboże). No ale wybór należy do Ciebie. Ja osobiście choruje jeszcze na jakiegoś St. Croix'a ale tu znów sianko.. 700 zł :P ale już jest upatrzony :)
Ogólnie kijem pełnym dalej się rzuca i celniej, przynajmniej takie są moje spostrzeżenia. Mi lepiej leżą pełne niż wklejki :) I ta miodna praca przy okonku 20cm że kij się pod korek gnie a nie jak we wklejce.. 1,5m pały i 40cm szczytówki pracuje, no ale jak kto woli :)
Tutaj masz te quantumy niby wklejka a jednak lepsza firma i kijek po długości dość ładnie pracuje :) Podobnie jak Kongera Coliber Paladin (którego też mam :P)
Pozdrawiam i sry za ból głowy ale okoniówek w tych czasach jest pierdyliardy :) Jak chcesz to za niską cenę jak Ci nie podejdzie Konger Tiger Cross maxx 3-18/270 to mogę Ci mikado black draft 0-8gr (chyba) 220cm opchnąć za grosze, tak żebyś sobie zobaczył na tanim kiju jak to się sprawuje :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 18.08.2015, 14:58 »
Wybitnym spinningistą nie jestem,ale na okonie najlepszym kijem był Konger champion tango 1-10 z pierwszej zielonej serii w której jeszcze Kawalec brał udział,szkoda że klapa bagażnika zakończyła jego żywot
Staś
Klasyczny Feeder

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18.08.2015, 15:12 »
Racja Stasiu, mam z zielonej serii z Kongerków Elvisa :) Zacny kij ale traktuję go jako coś wyjątkowego i za nic go nie sprzedam a tango z tej czarnej serii to już nie to co być powinno :) Ale i tak do troka sobie go zostawiłem :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 18.08.2015, 15:22 »
Elvis o ile mnie pamięć nie myli był delikatniejszy i droższy chyba ,ale to perełka :)
Staś
Klasyczny Feeder

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18.08.2015, 15:32 »
Elvis ma chyba 0.5 - 4 c.w. i niecałe 2m długości, pójde do garażu nie długo to uzupełnie dane :)

Jako, że jestem nowy na forum chciał bym wszystkich przywitać i się przedstawić miło mi jestem Jarek. Chciałbym troszkę odświeżyć temat. Proszę o pomoc w wyborze spiningu, spróbowałem tej metody na urlopie i bardzo mi się podobał, a jeszcze bardziej mojemu synowi. Co mnie interesuje to spining  na okonia i szczupaka długości 2,7 bo raczej będziemy łowić z brzegu, na wodach  jezior rzadziej rzek. Z tego co wyczytałem to zestaw lekki 3-10g (okoń) i średni 10-30g (szczupak) o akcji sztywnej lub średniej. Powiedzcie mi teraz czy dobrze rozumiem czy akcja sztywna to jest-akcja szybka czyli-extra fast, fast? No i najważniejsze na co chcę łowić: błystki obrotowe, twistery, wobler no i boczny trok. Zestawy z żyłką. No i tu moje prośba do Was o pomoc w wyborze spiningu. Powiem szczerze, że od jakiegoś czasu czytam o spiningach i im więcej czytam tym jestem bardziej głupi ;D Również ciekaw jestem czy takie zestawy nadadzą się na sandacz i pstrąga?
Spiningi jakie oglądałem:
konger impact spin m 270/28
Konger World Champion IRI Juggler 270/5-20 tą mi polecano
Konger Vectron Stratos Spin 270/30
konger impact spin m 270/28
konger virago spin 270/25
Za pomoc bardzo dziękuje.
Siema :)
Czemu 2.7m koniecznie "bo z brzegu"? Ja skutecznie łowię 1.8 metra z brzegu :) Da się, kiedyś też miałem przekonania że brzeg to nie krócej jak 2,4 metra :) Teraz z taką kitą to mi się nie chce nawet z domu iść na ryby :) 2,1metra daje rade z brzegu a i o drzewa mniej zachaczasz podczas rzutów :) Szybciej się zestawy wiąże  no i lepiej rybkę czuć na dolniku jak coś większego na haku zawita :) No ale to tylko moje zdanie po 10 latach spinningowania :) Jeszcze mało wiem :)
Co do akcji.. są szybkie, mediumy i slow (wolne) [z tego co ja rozumiem - akcja = czas zacięcia ryby od momentu poczucia brania].. ugięcie szczytowe, półpełne i pełne (parabola) - miękki kijek..[uginanie się danej części blanku wędziska]
Co do samych kiji, na szczupaka i na okonia - Nie ma opcji żeby łowić jednym kijem :) Przynajmniej ja tego nie widzę :)
Osobiście to nie raz kije pod przynęty i pod daną wodę kupuje a gdzie dopiero pod dany gatunek ryby, może przesadzam ale nie tylko ja w okolicy mam co 2 miechy nowego kija :P Wszystko zależy od Ciebie, jakie lubisz kije czy spolegliwe (paraboliczne) czy typowe pały co się do spigota (łączenia) kija gną i w większości wypadków spinają przy brzegu. Ja ogólnie uwielbiam paraboliki a większość znajomych znów nie może na to patrzeć i jak ofermy próbują zarzucać takimi kijami :P Parabolikami też trzeba dobrze umieć miotać żeby się kijek dobrze "ładował" :) Swego czasu to Coliberkiem zarzucałem twisterka 3cm na główce 3 gramy z nanofilem 0.02 dalej jak gość gnomem 2ką na spinningu 10-30 :D Ale miał wtedy zdziwko że to ponad 50metrów leci takie gówienko.. a okonki jak współpracowały :) Coś wspaniałego było, dopóki się z żywcami nie zleciały i mi wszystkie wytrzebili w jeden wieczór, a ja zabawy miałem na miesiąc :(

Offline jaru76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #28 dnia: 18.08.2015, 18:00 »
Witam.
Może źle się wyraziłem, ale chodzi mi o 2-3 zestawy spiningowe. Tylko jakie? Co do długości to faktycznie przemyślę te sugestię. No i sam fakt z jaką akcją powinna być taka wędka i jak ją sprawdzić.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18.08.2015, 18:34 »