Tomasz dobrze podpowiada, jeśli chodzi o Fuego.
Exceler i Fuego to niemal bliźniacze konstrukcje. Te jedno łożysko więcej, o czym można się dowiedzieć z danych technicznych, to kwestia dość marginalna- osadzenie szpuli.
Bardziej istotną różnicę stanowi zanitowany knob w Exceler (chodzi o uchwyt korbki), kontra "rozbieralny" knob we Fuego- co prawda kręci się na tulejkach z plastiku, ale można wpakować łożyska. Niby pikuś nie? Kto jednak miał do czynienia z nitowanym knobem i jego "klikaniem" podczas pracy, ten doceni ów nieistotny szczegół

Druga różnica, to doszczelnienie kosza poprzez MagSealed, a także powiązany z tym zespół wzmocnień w tym miejscu.
Dla tej tylko różnicy warto dołożyć wg mnie, zwłaszcza że różnica w cenie to tylko parę dyszek.
To teraz porównanie.
Żeby porównać obydwa modele, to musisz wziąć pod uwagę TD 4000 i LT 6000 - te same średnice szpul.
TD zbudowana jest wg "starej" rozmiarówki Daiwy, która jest przewymiarowana w stosunku do ogólnie przyjętych kanonów rozmiarowych, czy też w stosunku do innych producentów.
TD ma metalową obudowę, spłyconą szpulę, fajny klip, ogólna moc i twardość, standardowo quick drag, korbka z patentem szybkiego składania. Poza tym brakuje trochę jakości i lepiej kupować np stacjonarnie. Są egzemplarze o wyraźnie lepszej i gorszej kulturze pracy i wykonania.
LT (Exceler lub Fuego). Nowoczesne, odchudzone, możliwie pomniejszone i kompaktowe. Różnica mas w stosunku do TD wyraźna i zdecydowana. Co by nie mówić, to czuć w ręce tą różnicę.
LT to często jednak głębokie szpule. Klipy są typu plastikowy prostokąt, ale na sprężynce. Ja łowię na gumki, więc mi nie przeszkadza, no ale warto wspomnieć. Korbki są wkręcane bezpośrednio w napęd i jednoelementowe. Do transportu trzeba je odkręcić i schować. Młynki mają mocne hamulce i jego mikro regulację. Można zrobić QD, ale wymaga to paru zł dopłaty.
Napęd jest mocarny i to nawet w maszynach z dużym przełożeniem. Kultura pracy bardzo dobra, aczkolwiek możliwe, że są egzemplarze gorsze. Nie miałem z takimi do czynienia, ale dopuszczam taką możliwość, wszak to półka budżetowa nadal.
Zarówno Fuego jak i TD możesz przyjrzeć się bliżej, gdyż na forum są recenzje