Posiadam 15' Plus i przez chwilę byłem właścicielem 15' Parabolix - musiałem odesłać, bo (jedyny dostępny) egzemplarz był fabrycznie felerny (luźne + klikające złącze między częścią szczytową i środkową). Używam natomiast 13' Parabolix Medium, więc mam wyobrażenie o spławikówkach z tej serii.
15' Parabolix jest cięższa i grubsza w dolniku od 15' Plus, ale nieźle zbalansowana (częściowo zapewne dzięki gumowemu pokryciu i wymodelowaniu rękojeści). Wędką całkiem szybka, ugięcie (oceniane na sucho) raczej progresywne niż paraboliczne, część szczytowa dostatecznie finezyjna, by nie gubić mniejszych ryb i obsłużyć w miarę cienkie przypony, poniżej spory zapas mocy - w sumie klimat zbliżony do 15' Plus.
Relatywna zaleta to uchwyt, który jest nieco wygodniejszy od standardowego Fuji DPS. Relatywna wada (pomijam kwestię ciężaru i grubości) to blank lakierowany na wysoki połysk

Spławikówki MAP, a zwłaszcza model 15', zdecydowanie ustępują Akolitkom pod względem rynkowej obecności oraz popularności - także w UK, co łatwo zauważyć na tamtejszych forach. Podejrzewam, że u nas byłby spory problem w razie katastrofy i konieczności pozyskania np. nowej części szczytowej.