Autor Wątek: Potrzebny parasol  (Przeczytany 7146 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Potrzebny parasol
« dnia: 12.06.2015, 19:31 »
Jako ze juz sie przekonałem, że mozna na Was liczyc kolejna prosba z mojej strony.
Potrzebuje parasola jednak wazniejsza niz deszcz jest dla mnie ochrona przed sloncem. Fajnie jak ochroni przed deszczem ale to slonce jest priorytetem.
Wydaje mi sie ze potrzebuje parasola z regulacja tak bym mógł go przechylic i lepiej zaslonic sie przed słońcem.
Do tego obowiazkowo żeby byl wkrecany w ziemie.
Pod parasolem bedzie fotel elektrostatyka.
Nie mam ani zdolnosci ani mozliwosci wiec przerobki w gre nie wchodza.
Chcialbym kliknac raz i kupic komplet.
Nie chce jednak wydawac na niego jakiejs malej fortuny wiec przydalyby sie jakies budzetowe propozycje.
Choc moze jakis super parasol jednak mnie skusi ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Potrzebny parasol
« Odpowiedź #1 dnia: 12.06.2015, 19:59 »
Dział sprzęt, parasol na ryby.
Staś
Klasyczny Feeder

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12.06.2015, 20:53 »
Ja kupiłem w Ravenie w Warszawie za sto parę złotych,dorobiłem mocowanie do elektroststyka i w Niedzielę na zawodach syn będzie testował właśnie na słońcu. Jakby co dam znać. Zaraz zrobię zdjęcie i wrzucę. Banalnie proste rozwiązanie.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 12.06.2015, 21:45 »
Dział sprzęt, parasol na ryby
Jesli pozwole sobie zgadnac to wskazujesz gdzie szukac? ;-)
Patrzyłem ale nie znalazlem tam opcji z nastawieniem przedewszystkim na słońce.
Moze byl niedawno taki watek i typy juz padly. Jesli tak i wiesz gdzie to mogłbym poprosić o link?

Ja kupiłem w Ravenie w Warszawie za sto parę złotych,dorobiłem mocowanie do elektroststyka i w Niedzielę na zawodach syn będzie testował właśnie na słońcu. Jakby co dam znać. Zaraz zrobię zdjęcie i wrzucę. Banalnie proste rozwiązanie.
No to niecierpliwie czekam na info.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 12.06.2015, 21:47 »
No podałem  dział sprzęt .temat parasol na ryby,zajrzyj jest tam parę tematów
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 12.06.2015, 21:57 »
Uprzejmie polecam parasol Daiwa Infinity Flatback. Jest bardzo dobrze zrobiony, lekki i funkcjonalny i przy tym kosztuje około 300 zł. Sądzę że w tych pieniążkach lepszego się nie kupi :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.06.2015, 22:03 »
Tu jest zdiecie tego namiotu:)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 12.06.2015, 22:11 »
Ja posiadam Kongera! Spory z dopinaną osłoną 50/50 mam go 2 lata nie zbyt intensywnie użytkowany! Chroni nieźle przed deszczem, słoncem i wiatrem! rozsądny produkt warty ceny!  http://allegro.pl/parasol-z-oslona-konger-2-5m-mocny-material-gratis-i4825371777.html  Sztyca ze świdrem!
Arek

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #8 dnia: 12.06.2015, 22:14 »
W tamtym sezonie to przerabiałem...
Na słońce izoterma, w żadnym wypadku gumowany.
W największe upały pod parasolem miałem przyjemny chłodek. a kumpel pod gumowanym saunę i ból głowy.
Ja mam Kongera tego z bokami (2 wielkie okna z moskiterami + zamykane drzwi) super opcja na komary ale rzadko to doczepiam bo mi chodziło tylko o słońce.
Ulewy też przetrwał choć przy najcięższych potrafił przepuścić parę kropli. ale coś za coś.
Jestem zadowolony i nie żałuję zakupu.
Dolna rurka metalowa ze świdrem.
Można rozłożyć pod kątem.
Nazwy nie pamiętam ale niektórzy na Alledrogo pisali w aukcji Konger Izoterma.
Poznasz po tym że czasza parasola od spodu jest jakby posrebrzana.

Pozdro

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12.06.2015, 22:23 »
Kilka fotek. Sory za jakość,ale już ciemno się zrobiło.Średnica po rozłożeniu to 200 cm. Średnica sztycy około 19 mm,niestety bez świdra.
Do mocowania wystarczy kawałek około 15cm profil kwadratowy 16-17mm i przyznawany do niego kawałek rurki hydraulicznej 3/4" pod kątem 18° w odpowiednią stronę w zależności od tego z której strony chcemy mieć parasol. Taki najprościejszy sposób.

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 12.06.2015, 22:35 »
Nie mam świdra w parasolu ale skutecznie zastępuje go tym plus uchwyt do kosza czy fotela
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 13.06.2015, 08:30 »
Wszystko zależy jak długie są nasze sesje i ile chcemy wytrzymać nad wodą. Ja z racji dużej ilości gratów siedzę i przeczekuję deszcz. Mialem parasol z dopinaną kurtyną, ale podczas wiatru (czyli prawie zawsze przed burzą) parasol odlatywał, pomimo podwojnego mocowania. Kilka razy wywrócił mi fotel ze stolikiem i innymi akcesoriami, i stwierdziłem, że lepiej kupić coś lepszego. Dlatego polecam droższe parasole, zakup na lata, dobry na słońce i deszcz (parasol w słoneczne dni to podstawa).

Jeżeli łowisz z alaramami, to najlepszy jest nie parasol, a brolly. Są robione z mocnego materiału i mocuje się go do ziemi. Taki namiot - parasol ma wadę, że jest duży, jednak ochrona jest idealna. Mozna zabierać go na nocki...

Przy zakupie polecam sprawdzić:

- z czego wykonane są 'szprychy'. Metalowe są mniej trwałe, te z wlokna węglowego znoszą o wiele więcej, upadki, wichury...

- mocowanie końca szprych. Musi ono być bardzo mocne, zazwyczaj wzmocnione. Jeźeli jest to tylko materał parasola, to często pojawią się pęknięcia

- powlekane wodoodporym materiałem miejsca łączeń materiału parasola zapewniają jego nieprzemakalność

- ciężar. Według mnie im cięższy tym lepszy, bardziej stabilny. Te megalekkie najlepiej wyglądają rozłożone w ogródku, podczas deszczu zaś są słabe i 'odlatują', są bardziej podatne na uszkodzenia.

- pokrowiec parasola. Jeźeli jest zrobiony ze slabego materiału, to szybko pęknie jego koniec i parasol będzie wylatywał z niego. Można wkładać coś na dno wtedy , aby czubek nie uszkadzał parasola.

Daiwy, Prestony są bardzo dobre. Sam mam taki parasol kilka lat i śmiga idealnie. Rok temu w Lubniewicach przeżył ostrą wichurę, nie miałem już czasu na ucieczkę, więc siedziałem pod parasolem i go trzymałem. Wytrzymał bez zająknięcia.
Parasol to moze być spory wydatek. Warto jednak miec coś, co naprawdę ochrania przed deszczem i wiatrem, i służy dlugie lata... Wiele 'chińczyków' to zakup na jeden sezon i frustracja w kryzysowych chwilach.
Lucjan

libra

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13.06.2015, 12:01 »
Ja akurat nie posiadam żadnego parasola w swoim asortymencie, a do ochrony przed deszczem, wiatrem i słońcem korzystam z wojskowego amerykańskiego poncha, przy odrobinie praktyki, rozłożone między dwoma drzewami czy przy użyciu gałęzi lub sztyc potrafi czynić cuda :) . Dodatkowo pełni rolę przeciwdeszczówki.  A kontraktowe kosztuje około 100 zł, może komuś ceniącemu sobie tanie i praktyczne zastosowanie się przyda. A wygląda to tak:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 13.06.2015, 12:57 »
Kilka fotek. Sory za jakość,ale już ciemno się zrobiło.Średnica po rozłożeniu to 200 cm. Średnica sztycy około 19 mm,niestety bez świdra.
Do mocowania wystarczy kawałek około 15cm profil kwadratowy 16-17mm i przyznawany do niego kawałek rurki hydraulicznej 3/4" pod kątem 18° w odpowiednią stronę w zależności od tego z której strony chcemy mieć parasol. Taki najprościejszy sposób.

Elvis ode mnie :thumbup: za pomysl adaptera
Maciek