Autor Wątek: Kołowrotki Ryobi vs Shimano vs Okuma  (Przeczytany 3490 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotki Ryobi vs Shimano vs Okuma
« dnia: 13.09.2019, 19:10 »
Oddałem główny kołowrotek na gwarancji do naprawy i niestety okazało się, że nie da rady go naprawić. Za zwrot pieniędzy kasy planuje zakupić lepszy jakościowo i trwalszy kołowrotek. Poszukuję kołowrotka, który będzie można wykorzystać do łowienia na spławik 80% jak i na grunt 20% na wodach stojących 80% oraz wodach płynących 20%.  Ryby o masie od max. 7-8 kg. Upatrzyłem takie kołowrotki jak:

- Okuma Barbarian
- Okuma Longbow
- Okuma Ceymar
- Ryobi Ecusima
- Shimano Sahara

Zależy mi głównie na jakości wykonania kołowrotka i jego trwałości. Macie może jakieś doświadczenia z powyższymi kołowrotkami? Który z nich najbardziej spełniałby wymagania?
Marcin

Offline Miki98

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Odp: Kołowrotki Ryobi vs Shimano vs Okuma
« Odpowiedź #1 dnia: 13.09.2019, 20:29 »
Spójrz na okume carbonite v2 myślę że ona będzie lepiej pasowała ewentualnie custom black feeder

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #2 dnia: 13.09.2019, 20:35 »
Ponad 2 sezony używam Okuma Longbow XT 630 szt. 2 i jak na razie nie zawodzą, a czsem mają co robić. Ogólnie przyzwoity młynek w dobrych pieniądzach

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #3 dnia: 13.09.2019, 21:24 »
Pod spławik i lekkiego feedera super jest Ecusima. Natomiast do rzecznej orki znajdą się lepsze propozycje :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #4 dnia: 13.09.2019, 22:13 »
Pozwolę sobie w temacie zapytać. Ryobi Ecusima oraz Daiwa Ninja A, oba rozmiar 4000. Który byście umieścili na spławiku , a który na metodę bo właśnie dywaguję jak podzielić arsenał?

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 13.09.2019, 22:20 »
Pozwolę sobie w temacie zapytać. Ryobi Ecusima oraz Daiwa Ninja A, oba rozmiar 4000. Który byście umieścili na spławiku , a który na metodę bo właśnie dywaguję jak podzielić arsenał?

Ninja do methody, Ecusima pod spławik.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #6 dnia: 14.09.2019, 02:17 »

Ninja do methody, Ecusima pod spławik.
Dokładnie

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 15.09.2019, 21:11 »
Tak czytam o tych kołowrotkach Okuma i widzę, że Longbow oraz Ceymar mają składaną rączkę. Okuma Barbarian nie ma składanej rączki. Przeglądając ofertę różnych sklepów trafiłem na kołowrotek MAP Carptek ACS. Lepszy byłby ten MAP Carptek czy Okuma Barbarian?
Marcin

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 15.09.2019, 21:23 »
Mam tego mapa i nie powala jedyna zaleta to dwie szpule aluminiowe. W tym roku kupiłem daiwa ninja lt 6000 ss i raczej dokupię 4000 i 3000 a ten map pójdzie pod odległościówke.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 15.09.2019, 21:33 »
do łowienia na spławik 80% jak i na grunt 20% na wodach stojących 80% oraz wodach płynących 20%. 
Chcesz łowić głównie na spławik i chcesz kołowrotek z wolnym biegiem Longbow, Barbarian??? Przy łowieniu na spławik wolny bieg to pomyłka, chyba że mówimy o spławiku żywcowym :facepalm:.
Ja na twoim miejscu wybrałbym Custom Black CLX-40 FD, kołowrotek sprawdzi się przy spławikum a będzie też doskonały przy feederze. A nie jakieś dziwadła z wolnym biegiem, chyba że proporcje są odwrotne i ma służyć do sporadycznego spławika.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #10 dnia: 16.09.2019, 00:54 »
do łowienia na spławik 80% jak i na grunt 20% na wodach stojących 80% oraz wodach płynących 20%. 
Chcesz łowić głównie na spławik i chcesz kołowrotek z wolnym biegiem Longbow, Barbarian??? Przy łowieniu na spławik wolny bieg to pomyłka, chyba że mówimy o spławiku żywcowym :facepalm:.
Ja na twoim miejscu wybrałbym Custom Black CLX-40 FD, kołowrotek sprawdzi się przy spławikum a będzie też doskonały przy feederze. A nie jakieś dziwadła z wolnym biegiem, chyba że proporcje są odwrotne i ma służyć do sporadycznego spławika.
Podpisuję się pod tym, tyle, ze brałbym (I tak zrobiłem) rozmiar większy. Ten 40 to bardziej do pickerka pasuje wg mnie.
Pod odległościówkę za mała szpula jak dla mnie, rzuty będą krótsze, a i żyłka chyba bardziej się będzie skręcać.
Mam ten kołowrotek od miesiąca w rozmiarze 55 pod feederwm 3,60 m i złego słowa nie powiem, moze wygląda troszkę dziwnie przy cieniutkim banku, ale łatwość rzucania i większe odległości zupełnie mi to rekompensują :D
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 16.09.2019, 07:55 »
Pod spławiki 40 optymalna 50 mm szpula więc w miarę ok. 55 to już gabaryty waga prawie daiw 4000 starych, do spławika to już w super ciężkim wydaniu. 

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 17.09.2019, 22:04 »
Tak, zależy mi w miarę znaleźć jakiś kompromis pomiędzy wymaganiami i zapatrzeć się w sensowny i trwały kołowrotek. Rybie przecież nie robi żadnej różnicy, że jest holowana kołowrotkiem z wolnym biegiem czy bez wolnego biegu ;) Przy moim łowieniu nie potrzebuje (przynajmniej na razie) innego kołowrotka na każdą okazję.
Marcin