Autor Wątek: Mikado Katsudo Slim 0,5-5 g  (Przeczytany 4656 razy)

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Mikado Katsudo Slim 0,5-5 g
« dnia: 25.09.2019, 13:04 »
Witam, może ktoś powiedzieć coś na temat tej wędki, trafia mi się okazja i chciałbym wiedzieć czy będzie to dobra wędka do prowadzenia obrotówki i małych woblerów: Mikado Katsudo Slim 0,5-5 g.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Mikado Katsudo Slim 0,5-5 g
« Odpowiedź #1 dnia: 25.09.2019, 13:48 »
Obawiam się, że nie ma tutaj nikogo, kto ma ten kij. Musisz jednak zdać sobie sprawę z tego, że obrotówki będę musiały być naprawdę małe, bo te o wielkości 1 ważą 3-4 g. Jednak waga to nie wszystko, wiadomo, ważny opór w czasie pracy. Wędzisko niby ma ugięcie paraboliczne, więc do woblerów i obrotówek może być. Chyba nie obejdzie się bez macania.
Jacek

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25.09.2019, 14:41 »
O macaniu co masz na myśli ?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 25.09.2019, 14:45 »
Myślałem, że to oczywiste. Miałem na myśli wzięcie kija w ręce, pomachanie nim, powyginanie i takie tam. A to wszystko w celu oceny jakości i przydatności. Wiem jednak, jak to jest. Kij zapewne daleko, więc możesz liczyć tylko na opinie innych. Stary numer.
Jacek

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25.09.2019, 14:59 »
Właśnie zależy mi na opini odnośnie prowadzenia obrotowej i woblerów przez ten kij ,

Offline jack.s

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #5 dnia: 25.09.2019, 16:55 »
Też nie miałem go w ręce, ale taka delikatna trzcinka to raczej pod delikatną zabawę paprochami. Nawet przy prowadzeniu małych obrotówek i woblerów mogą być odczuwalne wibracje aż w dłoni.

Kij się raczej nie przewijał na tym forum. Jak będziesz miał możliwość zwrotu po zakupie i próbach nad wodą to można się skusić, w ciemno osobiście bym nie brał.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 25.09.2019, 17:08 »
Taki kijek do pięciu gramów to już się nadaje do łowienia mormyszkami wzdręg na spinning :D Malutkie woblerki/smużaki/paproszki ok, ale obrotówki przy tym nie widzę. Znaczy da się, ale będzie wędka ugięta, jakbyś holował rybę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 25.09.2019, 17:40 »
Nie mam konkretnie tego modelu, ale użytkuję kijek innej marki o identycznym CW. Obrotówki  i nawet małe woblery to nie są przynęty do takiej witki. Niby można łowić, ale przyjemności mieć nie będziesz.
Adam

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 25.09.2019, 19:26 »
Trzeba jednak przyznać, że są woblery, małe piździki, które potrzebują właśnie takiej witki. Jest też jedno "ale" - czyli kwestia poprawnego opisania kija, bo może się okazać, że w rzeczywistości można nim łowić obrotówkami trójkami... W każdym razie wygląda toto na kij specjalistyczny, nie dla każdego, więc trzeb sprawę dobrze przemyśleć. Gdyby ktoś go miał, to nasze gdybanie byłoby zbędne, wiadomo.
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 25.09.2019, 19:50 »
No ja mam takie woblerki właśnie, co to wyglądają jak groszek.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/woblery-hegemon-wobler-z-jajem-shark-3cm-i3232529283.html

Tego typu. Uwielbiałem kiedyś łowić na takie maleństwa, ale z kolei nie miałem do tego sprzętu, bo łowiłem wklejką do 18 g.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #10 dnia: 25.09.2019, 21:17 »
Jak znam serie tych kijów mikado to może być to dość szybka z akcja szczytową wędka delikatna okoniówka która poradzi sb z obrotówkami.  Jak cena jest dobra to bierz zawsze można od sprzedać 😉 

Mam sicario do niby 23g a leci z niego puls shad 14 z 10g i daje rade spokojnie. Mikado z wyższych seri ma na prawde fajne patyki spiningowe. 

Ps. Wystarczy wpisac na yt model i wszystko widac co i jak 😉  mikado za swoim kanale pokazuje ten kijek. I mniej wiecej wiadomo czego sie spodziewać
Konrad

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26.09.2019, 05:25 »
Dostałem wędkę nowa za 150zl 😁

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 26.09.2019, 12:51 »
Bez szans jesteś z tym kijkiem do takich przynęt, ja mam wersję 1-9 gram i obrotówki 1 (comet) w nurcie to już dla niego wyzwanie.

Kijek jest dedykowany do jaskółek w toni, małych gumek itd.. Wędka jest świetna, ja jak kupiłem swojego w kwietniu to przykleił mi się do ręki i łowie na niego do dziś dnia a rzadko tak mam z jakimś spinningiem. Od 20 lat żadna wędka nie zaczarowała mnie jak te Katsudo.
Marcin

Offline xdbas

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26.09.2019, 15:03 »
A z małymi woblerami jak sobie radzi ?

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 26.09.2019, 15:16 »
Całkiem dobrze, oczywiście jeżeli nie są to jakieś SDR o mocnej akcji, ale małe salmo tiny, 3 cm rapalki, małe smużaki itd. wszystko bez problemu,
czasem zdarzało mi się nawet rzucać jakimś smukłym wobkiem boleniowym 4-6 gram tylko w jakiś spowolnieniach.
Tak samo wirujące ogonki, 5 gramowe pepe od manyfika jest super ale już wersja 8 gram do za dużo dla tego kija w nurcie.
Wszelkie obrotówki 00,0,1 w wersji long, małe gumki na główkach do 7 gram to komfort prowadzenia jest super.

Tylko pamiętaj że piszę o wersji 1-9 gram, Twoja zapewne jest o wiele delikatniejsza.

Sam się zastanawiam czy nie kupić tego 0,5-5 do mikrojigów na wiosnę.
Marcin