Kwestia czy 365lc powtarzalnie zrobię 80/90metrow na plecionce cienkiej z dystansowym podajnikikiem...
80 m na pewno. Miałem ją dopiero raz na rybach z żyłką 0,26 mm i wydaje mi się, że na 80 m nie dało się rzucić. Ale mam też starszego brata By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H, cw. 30-100 g i tym kijem na plecionce 0,08 i podajnikiem zhibo z lotką 40 g, powtarzalne 80 m, w miarę bezwietrzną pogodę było osiągalne. Mierzone na kijkach.
Biorąc pod uwagę, że 365lc jest mocniejszy, dłuższy o 4 cm, z lepszych materiałów i nieco większymi przelotkami, myślę, że te 90 m też powinno być osiągalne. Ledi12 twierdzi, że rzuca tą wędką z żyłką 0,28 mm na 100 m ale dla mnie to jest jakiś nieosiągalny kosmos.
Mam też By Dome Master Carp Pro 390LC cw. 50 - 170, młodszego i słabszego brata 395LC i tym z plecionką 0,01 mm i podajnikami z lotką 70 - 80 g udawało mi się uzyskiwać 100 m w miarę powtarzalnych, co do odległości rzutów. Z celnością już dużo gorzej. Myślę, że z moimi predyspozycjami, to komfortowa odległość łowienia, w zależności od warunków to 80 - 90 m.
Odległości, o których piszę były osiągane w dość komfortowych warunkach a wyniki mierzone na kijkach. Michał, łowiąc na otwartych jeziorach ma problem z osiągnięciem 390LC 100 m.
Reasumując, 365lc wydaję się wędką, którą da się wykonywać powtarzalne rzuty na 80-90 m, z cienką plecionką, jako linką główną i grubszą, sztywną strzałówką, przy w miarę sprzyjających warunkach. Jeśli jednak masz aspirację do rzutów 100 m lub krótszych, osiągalnych w ekstremalnych warunkach to weź 395lc.