Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105657 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #510 dnia: 22.03.2023, 23:12 »
Odpuść sobie dome lc395,chyba że starszą jego wersję lc 390,ale tego już nie dostaniesz. Lc 395 to jest kij sztywny,do dystansu 90-100m,ale nie do rzeki i nie do płoci,leszczy,kleni i jazi.

Jeżeli jesteś zdecydowany na większe pieniądze,popatrz na Zemexa river 3.9 180g,ale to już ponad 1tyś. Dla mnie,wędka bajka.
Michał, kupiłeś LC 395? I to naprawdę sztywna pała w porównaniu do starszego  LC 390? Lata dalej na jeziorach? Na rzece nie pokazuje brań małych ryb przy najsłabszej szczytówce?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #511 dnia: 23.03.2023, 00:56 »
Odpuść sobie dome lc395,chyba że starszą jego wersję lc 390,ale tego już nie dostaniesz. Lc 395 to jest kij sztywny,do dystansu 90-100m,ale nie do rzeki i nie do płoci,leszczy,kleni i jazi.

Jeżeli jesteś zdecydowany na większe pieniądze,popatrz na Zemexa river 3.9 180g,ale to już ponad 1tyś. Dla mnie,wędka bajka.
Michał, kupiłeś LC 395? I to naprawdę sztywna pała w porównaniu do starszego  LC 390? Lata dalej na jeziorach? Na rzece nie pokazuje brań małych ryb przy najsłabszej szczytówce?

Mam 2xLc 390 i jeszcze jednego bym kupił na zapas,bo to dla mnie świetne kije dystansowe,ale też i rzeczne. Nie są sztywne.

Nie kupiłem lc395,ale nim rzucałem.
Powiem tak,charakterystyka jest inna,Lc390 ładuje się inaczej,jest miększy i podczas rzutu,masz wrażenie jakby "ciągnięcia",zaś w Lc395 jest zupełnie inaczej. Kij jest nie tyle sztywniejszy,co bardziej sprężysty,szybciej gaśnie,a podczas rzutu,potrzebuje innej techniki,szybszej,bardziej dynamicznej,aniżeli siłowej. Trudno to opisać,ale pokrótce: każdy kij trzeba wyczuć. Inaczej kij miększy ,inaczej sprężysty.  Swoim lc 390,na lince 0.08 ,podajnikiem 90g powtarzalnie z mocnym dobiciem rzucam na 103m w lekki wiatr,a udawało mi się najdalej na 109m,ale nie zawsze do klipa. Gdy rzucałem Lc 395 z tym samym kołowrotkiem ,linką i podajnikiem,to nie udawało mi się  do 103m dorzucać,a100m robiłem też nie za każdy raz. 95m miałem pewne.To nie jest tak,że nowsza wersja jest mniej rzutna. Nie. Ja po prostu nauczyłem się techniki siłowej pod miększy kij,a nie szybkiej,pod kij szybszy,bardziej sprężysty.
W mojej opinii,mniej wymagający technicznie,jest nowszy Lc395. 80/90m to nie jest dystans i dla jednego i dla drugiego. Łatwiej opanować 90m,będzie na lc395,ale jak to się sprawuje podczas holu,to nie wiem.

Żeby nie było,że taki szpec ze mnie,to do tej pory,najdalej łowiłem na 92metrze. Tej jesieni ,będę próbował łowić na 103-105m,aczkolwiek jest to uzależnione od stanu wody. Jeżeli woda opadnie na tyle,że sięgnę pewną rynnę,to powalczę. Jeżeli nie,to powyższe odległości nic mi nie dadzą. Tak czy owak,dopiero uczę się łowić na 100m,bo to inna trochę bajka,aniżeli same rzuty,nawet powtarzalne.

Offline Ashaki Takado

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #513 dnia: 23.03.2023, 21:28 »
Dzięki Michał za opinie. Nowego  Lc 395 nie zamierzam kupić, starszy lc 390 w zupełności my wystarcza na sporadyczne potrzeby rzutu na 90 - 100m. Cieszę się, że udało Ci się tym kijem przekroczyć dystans 100 m.
Mam natomiast mój ulubiony TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H, którym plecionką 0,08 powtarzalnie osiągam 80 m.
Dokupiłem nowy TEAM FEEDER MASTER 365LC. Trochę dłuższy i ciut cięższy, lepszy węgiel, większe przelotki, trochę większy max. CW. Przy rzutach z żyłką 0,26 na Ultegra CI4+ 5500 XT-C rewelacji nie było. Zobaczymy, jak z plecionką na tym samym kołowrotku.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #514 dnia: 23.03.2023, 22:08 »
Dzięki Michał za opinie. Nowego  Lc 395 nie zamierzam kupić, starszy lc 390 w zupełności my wystarcza na sporadyczne potrzeby rzutu na 90 - 100m. Cieszę się, że udało Ci się tym kijem przekroczyć dystans 100 m.
Mam natomiast mój ulubiony TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H, którym plecionką 0,08 powtarzalnie osiągam 80 m.
Dokupiłem nowy TEAM FEEDER MASTER 365LC. Trochę dłuższy i ciut cięższy, lepszy węgiel, większe przelotki, trochę większy max. CW. Przy rzutach z żyłką 0,26 na Ultegra CI4+ 5500 XT-C rewelacji nie było. Zobaczymy, jak z plecionką na tym samym kołowrotku.
Nabyłem powrotnie mastera 360h.
Podepne inception 6000 ,mam szpule z pletką 0.08/0.12/0.14. Dam znać jak wyniki rzutowe.
Kij będę traktował jako uniwersalny ,na wypady z rodziną. Świetnie się nadaje i do dystansu i do nęcenia średnim spombem. Drugi raz się go nie pozbędę 😉.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #515 dnia: 23.03.2023, 23:12 »
395 lepiej pracuje niż 390 IMO. Przy odpowiednim wejściu "w tempo" rzuca dalej niż starszy brat o jakieś 5-10 metrów.
Jak chcecie to mogę się też podzielić wynikami rzutowymi 360h z żyłką 0.25. Jutro jadę przetrzeć ultegrę :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #516 dnia: 23.03.2023, 23:26 »
395 lepiej pracuje niż 390 IMO. Przy odpowiednim wejściu "w tempo" rzuca dalej niż starszy brat o jakieś 5-10 metrów.
Jak chcecie to mogę się też podzielić wynikami rzutowymi 360h z żyłką 0.25. Jutro jadę przetrzeć ultegrę :D
Dla tego Mateusz napisałem,że kija trzeba się nauczyć,jak go ładować i kiedy puszczać palec.
Są techniki tzw." puncht",czyli szybkie uderzenie z kija i techniki "pull",czyli siłowe ciągnięcie. Całą jesień i zimę temat studiowałem,ćwiczyłem nad rzeką,bo jeziora stały i kije lc390,ewidentnie potrzebują techniki pull,stąd też mam takie nawyki i na lc395 miałem sporo słabsze rzuty.
Jeden i drugi model są świetne do ultradystansów,ale jeżeli chcemy wyciskać maks dystans,trzeba dostosować technikę rzutu pod charakterystykę pracy wędki.

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #517 dnia: 24.03.2023, 06:13 »
Michał przekonales mnie i w przyszłym tygodniu przyjedzie do mnie Zemex River, na razie jeden kij do testów, łowię czasami z opaski gdzie trzeba zastosować koszyczki 130g więc przyda mi się ta wędka nie tylko do dystansu 🙂 Dziękuję.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #518 dnia: 24.03.2023, 09:50 »
Zemex river,to górna półka. Dobre sprzęcicho.

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #519 dnia: 29.03.2023, 19:54 »
Nowy kijek już u mnie, ojjj czuć w nim moc. Jedyny minus za lakier na omotkach za ten pieniądz powinno być zrobione to bardziej estetycznie a na jednej ze szczytowek na dwóch przelotkach nie ma w ogóle lakieru więc będzie wymiana szczytówki. Reszta bez zarzutu. Rzucałem na sucho koszykiem 125g i się nie bałem jak w przypadku matrixa 😁

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #520 dnia: 29.03.2023, 21:15 »
Sam CW robi swoje, 120 a 180 g to duża różnica.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #521 dnia: 27.05.2023, 18:07 »
Żeby nie otwierać nowego tematu skorzystam z już istniejącego wątku: szukam wędki i  kołowrotka do dystansu zarówno pod klasyka i metodę . Jestem realistą więc mówimy o dystansie 70m max 80m.
Czy ciężar wyrzutowy 100g wystarczy?
Wędka będzie pod leszcze, może jakieś płocie, przyłów karpia możliwy (ale raczej takie do 8kg - 10kg).
Budzet wedka 400zl , kołowrotek 400zl.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
« Odpowiedź #522 dnia: 10.07.2023, 21:26 »
Odkop robię, bo Dzierżno mi w głowie zawróciło :) Głównie liczę tu na odpowiedź Michała i Zbyszka, który notabene w sobotę łowił jakieś 100m ode mnie ale wieczorem już go nie zastałem ;D Dobra, wracamy do meritum, mianowicie mam Guru A-Class 12ft 80g dwuskład, kręcioł klon Cresty 5000, żyłka 0.22 i przypon koniczny 0.22-0.28, kij bez problemu miota podajniki arc 60g, ale łowie głównie 50g, iczywiście z lotką. Na siedząco z niskiego fotela matrix rzucam raz za razem do klipsa 60m, klip odbija nad wodą jakieś 2-3m, na stojąco jestem w stanie tak rzucać 75m, ale to przy bezwietrznej/z delikatnym wiatrem pogodzie, z silnym bocznym do klipsa rzucam 50m na siedząco raz za razem i dla tego kija mi to wystarczy (wypłycenie jest na 50m więc i tak dalej nie trzeba) a kij daje duuużą przyjemność z holu karpików po 2-3kg i większych karasi, odległości mierzone na kijkach i dodatkowo geoportalu. ALE ! i tu pojawia się cloue problemu, tam gdzie łowię na DD, większe karpie 8-12kg trzeba łowić na 70-90m max, brzeg zatoki jest na 105m, takiego karpia 8kg nie chciałbym na ww. Guru, bo to są cholernie silne dzikie ryby, więc dochodzi też aspekt mocy zestawu. Zastanawiam się nad ByDome Master Carp LC365 lub 395, przy czym chciałbym niezależnie od warunków pogodowych miotać na co najmniej 70m, zdaję sobie sprawę, że tylko pletka 0.10-0.12 wchodzi w grę. Kołowrotek na 99% dokupię do tego klona ByDome Fine Carp 6000. Kije 4.2 całkowicie odpadają, nie naładuje ich, nie mam takich uwarunkowań fizycznych, wzrostu 176, więc 3.9 to max.
Dzierżno uzależnia

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #523 dnia: 10.07.2023, 22:15 »
A jaki masz limit €? Łowię kijkiem 12ft, 70m pod srogi wiatr XLem, bez strzałówki i bez problemu. Najwięcej rzucałem nim 85m. Kijek o fajnej akcji, karpie 10kg bez problemu. Karasie też coś czuć. Fajny progres.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #524 dnia: 10.07.2023, 22:37 »
Katystopej :Wszystko kwestia zestawu i techniki rzutu. Weź kij 3.9 m,cw min. 120g,ja bym szedł w min.150cw. Do tego pletka 0.12 i strzałówka wedle gustu,ja używam plecionki. Podajniki zhibo flat od 70 g.
Takim zestawem spokojnie sięgniesz 75 m .bez żadnej techniki,w każdych warunkach. Jak poćwiczysz,rzucisz powtarzalnie 90 m,w każdych warunkach.
Kołowrotek duży. Klony są dobrym rozwiązaniem w wielkości 6000 ,choć ja polecam Okume inception 6000,mam 4 szt.

Starszymi Dome master 390lc,udaje mi się powtarzalnie sięgać 102m w każde warunki. Rekord póki co 115 m,z parokrotnym dobiciem,ale według mnie,powyżej 110m.to już kij 4.2m.

Jak masz sporo monet,popatrz na Zemexy river,aczkolwiek 80 m ,zrobisz każdym kijem 3.9m.

Ps. Pomyśl czym podnęcisz 😉