Adnotacja moderatora: dyskusja wydzielona do nowego wątku.
Ja w tej cenie co Flagman wolę kupić kij Shimano albo Browninga i nie będzie to niska pułka.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Podaj mi proszę przykład materiału z jakiego zbudowane są wędki Shimano. Bo to co ja widzę w katalogu, to błyszczące nazwy handlowe, a nie dane konkretnego materiału, z jakiego buduje się konkretne wędki. A to dopiero (albo kod konkretnego blanku) pozwoliłby określać, co tam siedzi tak naprawdę. Bo że napiszą, że maty dostarcza im Toray, to nic nadzwyczajnego. Ta firma zaopatruje mnóstwo znanych i mniej znanych firm

Zatem Shimano też nie mówi, z jakiego dokładnie materiału węglowego robi swoje kije.
Flagman na rynku jest kilkanaście lat. W Polsce popularyzuje się od kilku. Wiesz, że mocno współpracują z Zebco? A Zebco, tak się składa, jest właścicielem Browninga. Zresztą, polecam w ramach eksperymentu wziąć do ręki Spherę i Tregarona

Flagman robi specyficzne kije. Nie każdemu pasują. Nie wszystkie kije w ich ofercie są warte uwagi. Dokładnie tak jak Shimano i Browning, które jednemu leżą bardziej, drugiemu mniej. Mi na przykład, ani Flagman, ani Shimano nie leżą

Nie kwalifikujmy zatem przez pryzmat naszych preferencji, czy zaufania do jednej marki, innych marek jako "niską półkę". Bo to, że w danej cenie kij innej firmy bardziej mi pasuje, nie oznacza że wszystkie inny to niska półka. Co więcej, czasem te mniej uznawane firmy mają w ofercie prawdziwe perełki, bo muszą wybijać się ceną lub jakością, gdy nie mogą marką