Autor Wątek: Zakup auta na ryby  (Przeczytany 150118 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Zakup auta na ryby
« Odpowiedź #450 dnia: 09.02.2017, 12:20 »

Mój znajomy inżynier od silnik spalinowych ostatnio poinformował mnie że będą wprowadzać DPF do benzyniaków :facepalm:

Tylko nie to... :facepalm:
Lucjan

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #451 dnia: 09.02.2017, 14:06 »

Mój znajomy inżynier od silnik spalinowych ostatnio poinformował mnie że będą wprowadzać DPF do benzyniaków :facepalm:

Nie wiem - wydaje mi się, że zmiany raczej idą w stronę eliminacji benzyniaków i ropniaków - na rzecz wodoru, EE itd. - nie rozwija się umierających technologii, chociaż może i tak... 

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #452 dnia: 09.02.2017, 14:09 »

Nie wiem - wydaje mi się, że zmiany raczej idą w stronę eliminacji benzyniaków i ropniaków - na rzecz wodoru, EE itd. - nie rozwija się umierających technologii, chociaż może i tak...
Jeśli grupa ludzi, od których to zależy, żyje z umierającej technologii... i to żyje tak, jak 99% społeczeństwa nigdy żyć nie będzie... To taką technologię jak najbardziej się rozwija. I robi ruchy pozorowane, że niby nad wodorem się pracuje ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #453 dnia: 09.02.2017, 21:37 »
Koledzy, zauważyliście, że najwięcej do powiedzenia o samochodach ma gość, który kieruje z siedzenia pasażera? :P
Jacek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #454 dnia: 09.02.2017, 22:02 »
Koledzy, zauważyliście, że najwięcej do powiedzenia o samochodach ma gość, który kieruje z siedzenia pasażera? :P
To racja - najwięcej o samochodach do powiedzenia ma moja żona, o obydwóch, i niebieskim, i białym :) - prawa jazdy nie ma... chociaż ona o wszystkim ma najwięcej do powiedzenia :)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
« Odpowiedź #455 dnia: 09.02.2017, 22:12 »
Moja ma. Pytam ostatnio, czy ona ma napęd na tylne czy przednie?
- No silnik mam z przodu, to na przednie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #456 dnia: 09.02.2017, 22:25 »

:D :D :D
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #457 dnia: 09.02.2017, 23:02 »
A kto tu nie ma prawka? :D :P
Od razu przypomniało mnie się jak kilka lat wstecz w Gliwicach, pewna pani projektant tak zaprojektowała (zmieniła) skrzyżowanie, że do dzisiaj jeździ się huj..o i są kolizję, a jak się okazało nie ma prawo jazdy ale ponoć na projektowaniu skrzyżowań się zna i 30 tys. zł dostała za zmiany :( :( ???
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #458 dnia: 10.02.2017, 16:36 »

:D :D :D

tak moja pilotuje....

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #459 dnia: 10.02.2017, 18:12 »
To racja - najwięcej o samochodach do powiedzenia ma moja żona, o obydwóch, i niebieskim, i białym :) - prawa jazdy nie ma... chociaż ona o wszystkim ma najwięcej do powiedzenia :)

Z tego co widzę, to chyba wszystkie żony mają do powiedzenia najwięcej (a przynajmniej większość) ;D

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #460 dnia: 10.02.2017, 18:48 »
Dalszy ciąg poszukiwań , ale na całe szczęście że mam czym jeździć ;D

Tym razem w oko wpadła mi Mazda 5 i jej cena , troszkę mam słabość to tych mazd :-X

- https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-5-2-0-cdti-7-osobowa-webasto-prywatnie-ID6yJLZ5.html#xtor=SEC-8

Jak już wspomniałem cenowo fajnie w porównaniu do innych z tego rocznika ale żeby nie było tak kolorowo :

- autko z 2006 , w Polsce od 2016 i do dnia dzisiejszego właściciel auta nic nie robił z rozrządem a i nic nie wie o wcześniejszej wymianie rozrządu za granicą ???  Koszt nowego kompletnego rozrządu OEM ok . 1000 zł + mechanik
- przebieg kręcony na 100 %  ( gościu niby sprawdzał we Francji , ale kręcił z podaniem rzeczywistego jak moja żona jak coś chce :P )
- opony : przód zima / tył letnie :facepalm: , brak chociaż 1 kompletu , koszt zakupu ok . 1200 - 1500 zł na lato plus drugie tyle na zimę
- olej + filtry coś ok. 450 zł

Tyle na dzień dobry wydatków :-X Z plusów : przegląd na rok , ubezpieczenie ważne jeszcze 4 miesiące . Niby od prywatnego właściciela a wygląda jak od handlarza :P
Z poważaniem Marcin

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #461 dnia: 10.02.2017, 18:52 »
Też się przymierzałem do kupna Mazdy 5. Po zakupie warto zrobić konserwację (progi, nadkola). Znajomy taksówkarz jeździ "5" kilka lat i jest bardzo zadowolony :)
Zbyszek

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #462 dnia: 10.02.2017, 18:58 »
Wygląda naprawdę fajnie, dużo ich nie widać na naszych drogach. No i super wyposażenie, ciekawe czy wszystko działa. Zwłaszcza webasto, super sprawa na nocki nad wodą :)
Na oponach możesz przynajmniej nieco zaoszczędzić. Jeżeli te nie są zjechane to dokupić po 2, a jak zjechane to zawsze można poszukać używek.
Uzależniony od wędkarstwa

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #463 dnia: 10.02.2017, 18:59 »
Fajny niezbyt wysyłany silnik.

Marcin

Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #464 dnia: 10.02.2017, 19:46 »
Też się przymierzałem do kupna Mazdy 5. Po zakupie warto zrobić konserwację (progi, nadkola). Znajomy taksówkarz jeździ "5" kilka lat i jest bardzo zadowolony :)

Akurat w tym modelu nie spotkałem się z "rudą" a i też nie słyszałem żeby ktoś się żalił na tą bolączkę .

Wygląda naprawdę fajnie, dużo ich nie widać na naszych drogach. No i super wyposażenie, ciekawe czy wszystko działa. Zwłaszcza webasto, super sprawa na nocki nad wodą :)
Na oponach możesz przynajmniej nieco zaoszczędzić. Jeżeli te nie są zjechane to dokupić po 2, a jak zjechane to zawsze można poszukać używek.

Wcześniej używki kupowałem i powiem szczerze że nie jest to dobra droga , chyba że miałem takiego pecha . Nowe to jednak nowe.

Fajny niezbyt wysyłany silnik.

Marcin

Ogólnie w mazdach siedzą dobre żywotne bezawaryjne silniki . W tym akurat modelu 5 siedzi silnik D4 taki sam jak w Toyotach . Troszkę dziwne bo jeśli zaś chodzi o rozrząd to część modeli miała zamontowany : pasek a część łańcuszek ??? Fajne przestronno-rodzinno-rybne autko , ale trzeba też pamiętać że za granicą takie autko nie służyło do zakupów w sklepie :-[
Z poważaniem Marcin