Autor Wątek: Problem z reklamacją na Allegro  (Przeczytany 3501 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
Problem z reklamacją na Allegro
« dnia: 27.11.2019, 23:15 »
Mam problem z reklamacją przedmiotu na allegro. Sprzedawca nie odpisuje na emaile ani nie odbiera telefonów. Pytanie co mogę zrobić w takim przypadku?

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Problem z reklamacją na Allegro
« Odpowiedź #1 dnia: 27.11.2019, 23:27 »
Kozi, zapodaj nazwę sprzedawcy, może już ktoś już miał do czynienia z tym sprzedającym (czy chodzi o art. wędkarskie?), a dwa klikając na jego konto masz podgląd kiedy loguje się na swoje konto, w tym przypadku śmiało zgłaszaj reklamacje do Allegro (musisz to zrobić ze swojego konta wskazując nr transakcji i podpierając się  próbą nawiązania kontaktu ze sprzedawcą). Dobrze by było wysłać do niego poprzez Allegro wniosek reklamacyjny).
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 27.11.2019, 23:31 »
Akurat to nie artykuły wędkarskie, pisałem maila ponad 2 tygodnie temu. Ten sprzedawca loguje się codziennie i sprzedaje duże ilości produktów. Będę musiał jutro zgłosić reklamacje do allegro, ale musze jeszcze zobaczyć jak to zrobić, dzięki.

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.11.2019, 23:44 »
Całość procedury prowadzisz poprzez swoje konto:
Logujesz się -> Kupione - > Wybierasz kupiony produkt -> Szczegóły -> Otwórz dyskusję ze sprzedawcą -. opisujesz problem, próby kontaktu, to wszystko idzie raz do niego a dwa do działu obsługi Allegro , on ma termin na odpowiedz, brak odpowiedzi skutkuje przejęciem sprawy przez Allegro
edit: możesz też w tym miejscu złożyć wniosek w Programie Ochrony Kupujących (jest aktywny link)
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 28.11.2019, 00:00 »
Mam problem z reklamacją przedmiotu na allegro. Sprzedawca nie odpisuje na emaile ani nie odbiera telefonów. Pytanie co mogę zrobić w takim przypadku?

Nigdy nie załatwiaj takich spraw przez telefon. Wyślij wiadomość i będziesz potwierdzenie kontaktu z datą i treścią. Najlepiej jest kontaktować się przez stronę na której robiłeś zakupy. Jeśli będzie taka potrzeba dział obsługi klienta będzie miał dostęp do korespondencji.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #5 dnia: 28.11.2019, 00:18 »
Zgłoszenie do Programu Ochrony Kupujących. https://allegro.pl/regulamin/pl/zalacznik-9

Część III Pkt. 2
Kupujący jest zobowiązany do przedstawienia Allegro potwierdzenia złożenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa na jego szkodę przez Sprzedającego organom ścigania (dalej: Potwierdzenie Złożenia Zawiadomienia), chyba że Allegro.pl postanowi o rezygnacji z tego wymogu, w przypadkach gdy decyzja o przyznaniu rekompensaty Kupującemu nie budzi wątpliwości (w szczególności gdy Towar nie został dostarczony Kupującemu). Jednocześnie, jeśli okaże się to konieczne do podjęcia decyzji o przyznaniu rekompensaty, Allegro.pl może żądać dołączenia do Formularza postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa oraz podania przez Kupującego sygnatury akt wszczęcia postępowania (stosowny nr RSD bądź DS).

Sporo biegania będzie jak się wszystko nie wyjaśni w normalnym trybie.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.11.2019, 10:54 »
Problem jest taki, że nie mogę już otworzyć dyskusji ze sprzedawcą minął ponad rok od zakupu przedmiotu...

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #7 dnia: 28.11.2019, 10:58 »
To lipa, bo formularz też był do 180 dni od daty zakupu.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #8 dnia: 28.11.2019, 11:47 »
Z czego korzystasz ? Gwarancja czy rękojmia ? Gwarancja może być np. na rok i już jesteś po terminie, więc sprzedawca ma wywalone na Twoje żądania. Wyślij maila, list, cokolwiek na piśmie. Opisz dokładnie wadę i swoje żądania w ramach rękojmi. Musisz mieć dowód, że to pismo wysłałeś do sprzedawcy (wydruk maila, potwierdzenie odbioru listu). Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź. Jeżeli korzystasz z rękojmi, to co do zasady masz 2 lata, aby z niej skorzystać:

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/reklamacja-kupionego-towaru-EY8A831d6U6
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Co istotne  to przez pierwszy rok rękojmi  istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. Wówczas to na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia tego, że było inaczej. Ty jesteś w idealnej sytuacji. Po roku to Ty musisz udowodnić, że wada istniała w chwili zakupu. Najczęściej robi się to za pomocą biegłych i w 99% spraw kończy się to procesem w sądzie, bo zwykle polski sprzedawca ma wywalone na żądania konsumenta po tak długim okresie czasu i nie uwzględnia reklamacji, choć tak być nie musi. Jednak zwykle to duże firmy lepiej chronią konsumentów. Ostatnio mi Reebok wymieniał po roku czasu dość drogie buty treningowe, w ogóle na nie nie patrząc. Od ręki przysłali nowe. 

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.11.2019, 12:05 »
Sprzedawca daje gwarancje 2 lata na ten przedmiot, emaila wysłałem już ponad 2 tygodnie, potem wysłałem drugiego i nic cisza. Zresztą ludzie w komenatrzach na temat tego produktu piszą, że sprzedawca nie odpisuje na emaile dotyczące reklamacji...

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 28.11.2019, 12:11 »
Arek, a nie lepiej jest po prostu omijać sprzedawcę i na rękojmię odsyłać od razu do producenta?
Panowie, policzmy głosy:

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 28.11.2019, 12:12 »
Sprzedawca daje gwarancje 2 lata na ten przedmiot, emaila wysłałem już ponad 2 tygodnie, potem wysłałem drugiego i nic cisza. Zresztą ludzie w komenatrzach na temat tego produktu piszą, że sprzedawca nie odpisuje na emaile dotyczące reklamacji...

To wyślij listem poleconym raz jeszcze za potwierdzeniem odbioru. Jak nie odpowie na list w terminie 14 dni to oznacza, że akceptuje reklamację. Wówczas zostaje Ci napisać pozew do sądu (z jakiegoś wzoru w necie) i masz wygraną sprawę. Poniesione przez Ciebie koszty podlegać będą zwrotowi o ile o nie wniesiesz.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.11.2019, 12:21 »
Arek, a nie lepiej jest po prostu omijać sprzedawcę i na rękojmię odsyłać od razu do producenta?

Krzysiek ja nie wiem co Kozi kupił i czy na ten towar jest wystawiona gwarancja producenta i na ile lat ona jest. Do obowiązków gwaranta wówczas należy wymiana towaru na nowy, naprawa towaru, czy też zwrot ceny. Jak nie ma gwarancji producenta (ona jest dobrowolna), to musisz kierować swoje żądania do sprzedawcy, a ten później może sobie "walczyć" z producentem.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 28.11.2019, 12:27 »
Za dużo zachodu, żeby w sądy się bawić...Kupiłem taki kamień do pizzy https://allegro.pl/oferta/najlepszy-kamien-do-pizzy-38x34-carnetti-2-lopatki-7338671715
Ogólnie rozpadł on się szybko ale jakoś olałem temat z reklamacją, przypomniałem sobie o nim jakoś z 2 tygodnie przed upływem gwarancji i wysłałem emaila do sprzedającego a reszta to tak jak pisałem. Rozumiem, że jeśli emaila wysłałem przed upływem gwarancji (teraz już gwarancja mineła) to nie będzie miało żadnego wpływu?

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 28.11.2019, 12:54 »

Krzysiek ja nie wiem co Kozi kupił i czy na ten towar jest wystawiona gwarancja producenta i na ile lat ona jest. Do obowiązków gwaranta wówczas należy wymiana towaru na nowy, naprawa towaru, czy też zwrot ceny. Jak nie ma gwarancji producenta (ona jest dobrowolna), to musisz kierować swoje żądania do sprzedawcy, a ten później może sobie "walczyć" z producentem.
To ktoś mnie kiedyś wprowadził w błąd.
Byłem przekonany, że producent ma obowiązek rękojmi na 2 lata niezależnie od gwarancji czy to producenta czy to sprzedawcy.
Panowie, policzmy głosy: