Autor Wątek: Sprzęt karpiowy  (Przeczytany 5991 razy)

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
Odp: Sprzęt karpiowy
« Odpowiedź #15 dnia: 13.01.2020, 21:19 »

Na oku mam:
-Okuma axeon baitfeeder ( ponoć strasznie skręca żyłke to prawda ?)

Prawda :)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #16 dnia: 13.01.2020, 21:24 »
Oczywiście wiem że musze kupić jeszcze namiot i to jak najszybciej na oku mam juz fox eos 1 man , kolyska i podbierak jest prostsza rzecza do znalezienia nawet tu na forum, sprzętu o który pytalem nie moglem znalezc pozatym i tak caly czas cos nowego wychodzi :)

Racja z plecionka juz mi przeszlo nawine po prostu żyłkę , chce łowić na dystansie okolo 70 metrow coby deeper dal rady ;)

Co do torby to co myslicie o tym ?
https://allegro.pl/oferta/ngt-two-tier-anglers-box-case-torba-ze-stolikiem-8642601943?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

I pokrowiec:

https://allegro.pl/oferta/pokrowiec-anaconda-3-sec-travel-rod-system-12-ft-7492525364?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #17 dnia: 13.01.2020, 21:29 »
Jeśli chodzi o NGT ja jakoś trzymam się z daleka. Wszystkiego w nią  nie włożysz zdecydowanie lepsza bedzie foxa która podesłał kolega a cena ta sama. Pokrowiec na wędki 3 sekcyjne większość karpiówek są 2 sekcyjne z 4acji na dużo lepszą prace. Jeśli chodzi o 70m to rzucisz każdą karpiówka ;)
Konrad

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #18 dnia: 13.01.2020, 21:31 »
Nie wiem na jakich wodach masz zamiar wędkować, ale karpiowanie to głównie wywózka więc bez pontonu to raczej lipa.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 13.01.2020, 21:40 »
Znam sporo karpiarzy,którzy łowią z rzutu i mają efekty,sam tak też łowię i nie narzekam ;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #20 dnia: 13.01.2020, 21:45 »
Mam kilka produktów NGT i złego słowa nie powiem, biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość. Oczywiście opisywany organizer nie zastąpi torby, ale może być istotnym elementem wyposażenia, gdy robimy krótkie zasiadki, lub potrzebujemy minimalną ilość sprzętu. Z resztą przeczytaj moją recenzję:

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12564.msg360957#msg360957

Kozi u mnie karpiowanie to w 95% łowienie z rzutu. Wiem, że precyzja pewnie nie ta sama, ale dla mnie to kwintesencja wędkarstwa. Mam znajomych, którzy dzięki łódce RC nie potrafią już nawet zarzucać w wybrane miejsce. Akumulatory siądą i do domu :facepalm:. No chyba, że ponton itp. ale jestem na to za leniwy...
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #21 dnia: 13.01.2020, 21:53 »
Wszystko zależy od wody, niestety większośc fajnych dużych zbiorników z potencjalnie duzymi rybami to tylko wywózka pontonem. Rzut bardzo ogranicza możliwości nie tylko łowienia ale i bezpiecznego holu ryby. Jesli mamy w wodzie patyki, rośliny to bez pontonu łowienie w takich miejscach jest bardzo ryzykowne.

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 13.01.2020, 21:58 »
Mam kilka produktów NGT i złego słowa nie powiem, biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość. Oczywiście opisywany organizer nie zastąpi torby, ale może być istotnym elementem wyposażenia, gdy robimy krótkie zasiadki, lub potrzebujemy minimalną ilość sprzętu. Z resztą przeczytaj moją recenzję:

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12564.msg360957#msg360957

Kozi u mnie karpiowanie to w 95% łowienie z rzutu. Wiem, że precyzja pewnie nie ta sama, ale dla mnie to kwintesencja wędkarstwa. Mam znajomych, którzy dzięki łódce RC nie potrafią już nawet zarzucać w wybrane miejsce. Akumulatory siądą i do domu :facepalm:. No chyba, że ponton itp. ale jestem na to za leniwy...

Dziki Twojej recenzji własnie chciałem ją kupić (teraz mam taka skrzynkę i mnie denerwuje ze ciągle muszę szperać w niej żeby coś znaleźć wydawało mi się ze taka torbę sobie dam na nóżkach kolo fotela i wsio ale skoro tak mówicie to popatrzę tak żeby to miało ręce i nogi)

Nie dam rady kupić wszystkiego naraz a lista jest długa póki co będę sobie radził bez łódki i pontonu (zawsze można wypożyczyć żeby zanęcić czy coś a w lato lub na jesień kupie :)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #23 dnia: 13.01.2020, 22:48 »
W mojej ocenie do rzutu i do PVA dobre będę kije z krzywa 3,25 - 3,5 LB. Tutaj proponuję kije Prologic, np C2.

Kołowrotki wg mnie bdb i sprawdzone będą Okuma Castom Black CB 80. W zestawie zapasowa szpula i 5 lat gwarancji. Sztuka 300 zł.

Pokrowce do tych kijów proponuję Shimano Tribal. Bdb jakościowo, choć są na rynku inne bdb.

Z żyłek proponuję PB Produtcs, Shimano Technium, Katran lub Nash Mono Bullet 0,33 mm, którą osobiście używam i spokojnie rzucam nią z PVA i ciężarkiem 80g.

Jeśli będziesz szukać bagaży, stolika, piornika na przypony itp. Proponuję ofertę NGT. Po prostu dobre i niedrogie. Albo nieco droższe, ale równie dobre Mivardi.

Haki: przejrzyj ofertę Kordy, ESP, Carp'r'us.

Drobne akcesoria, jak kretliki czy pozycjonery nie muszą być  markowe. Proponuję: Undercarp itp.

Materiały przyponowe: Kryston Quicksilver Gold, Nash Armourlink lub Mivardi. Oczywiście są też inne bdb.

Sygnalizatory bdb w dobrej cenie ma Mivardi lub Monster Fishing.

Rod Pody: Anaconda, NGT, Mivardi. A nieco droższe Cygnet.

Zdaje sobie sprawę, że całe to wyposażenie sporo kosztuje. Dlatego proponowałbym kupować w jednym sklepie. Wówczas na bank dostaniesz bdb rabat. Sklepów oczywiście reklamować nie będę, przynęt także, ale jeśli będziesz chciał wiedzieć to pisz proszę priv.

Pozdrawiam Seba

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 13.01.2020, 23:40 »
W mojej ocenie do rzutu i do PVA dobre będę kije z krzywa 3,25 - 3,5 LB. Tutaj proponuję kije Prologic, np C2.

Kołowrotki wg mnie bdb i sprawdzone będą Okuma Castom Black CB 80. W zestawie zapasowa szpula i 5 lat gwarancji. Sztuka 300 zł.

Pokrowce do tych kijów proponuję Shimano Tribal. Bdb jakościowo, choć są na rynku inne bdb.

Z żyłek proponuję PB Produtcs, Shimano Technium, Katran lub Nash Mono Bullet 0,33 mm, którą osobiście używam i spokojnie rzucam nią z PVA i ciężarkiem 80g.

Jeśli będziesz szukać bagaży, stolika, piornika na przypony itp. Proponuję ofertę NGT. Po prostu dobre i niedrogie. Albo nieco droższe, ale równie dobre Mivardi.

Haki: przejrzyj ofertę Kordy, ESP, Carp'r'us.

Drobne akcesoria, jak kretliki czy pozycjonery nie muszą być  markowe. Proponuję: Undercarp itp.

Materiały przyponowe: Kryston Quicksilver Gold, Nash Armourlink lub Mivardi. Oczywiście są też inne bdb.

Sygnalizatory bdb w dobrej cenie ma Mivardi lub Monster Fishing.

Rod Pody: Anaconda, NGT, Mivardi. A nieco droższe Cygnet.

Zdaje sobie sprawę, że całe to wyposażenie sporo kosztuje. Dlatego proponowałbym kupować w jednym sklepie. Wówczas na bank dostaniesz bdb rabat. Sklepów oczywiście reklamować nie będę, przynęt także, ale jeśli będziesz chciał wiedzieć to pisz proszę priv.

Dziękuje za bardzo cenne rady, na szczęście łowie już (lub dopiero) 3 lata i mam już takie rzeczy jak tri pod, sygnalizatory właśnie monster fishing, przypony planuje robić w domu, a co do przynęt u mnie na jeziorze sprawdzają się najbardziej naturalne przynęty więc planuje mieć maksymalnie 10 "hiciorów" i tyle.

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #25 dnia: 14.01.2020, 12:52 »
Nie ma sprawy. Zapraszam do wątku "Nasze Karpiowanie" :beer: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3175.1500
Pozdrawiam Seba

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #26 dnia: 26.01.2020, 20:06 »
Mleczny96 pisałeś o namiocie Fox Eos 1 man i forumowicze nie polecają takiego rozwiązania bez wentylacji z tyłu, w lato podobnież można się w nim ugotować. Piszę ponieważ też rozglądam się aktualnie za namiotem i miałem go na oku oczywiście ze względu na cenę. Dla mnie jest on skreślony bo letnie wyprawy nad wodę nie są dla mnie rzadkością i tobie też chcę zwrócić uwagę żebyś się nie władował na minę.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #27 dnia: 26.01.2020, 21:53 »
Mimo że brexit, to jeszcze warto popatrzeć na AD. Można czasami poniżej tysiaka wyrwać dobry namiot, sensownie zaprojektowany, i narzutę w tej cenie. Ja za Chuba Outkasta 1 man razem z narzutą dałem trochę ponad 800 złotych. Jest solidny, przemyślany. Z narzutą idzie upchnąć dwa łóżka i zachować minimum komfortu, więc jest to jakiś jeszcze sensowny kompromis, zwłaszcza na początek.

Przykładowo (bo o tym modelu nic konkretnego nie wiem), 1 osobowy namiot od JRC, z narzutą, po naliczeniu rabatu 10% kory jest obecnie aktywny, wychodzi około 880 złotych:
https://www.anglingdirect.co.uk/jrc-defender-peak-bivvy
https://www.anglingdirect.co.uk/jrc-defender-peak-bivvy-wrap

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #28 dnia: 26.01.2020, 22:26 »
Czytałem właśnie o nim w jakiś starszych wątkach i ludzie polecali, więc był u mnie na tapecie ale aktualnie na Raven stoi za 1200 cebulionów, na holenderskim za niecały 1000 nie wiem jak z przesyłką na AD wyprzedany,  może trafią się jeszcze jakieś przeceny ale trudno powiedzieć. Ja patrzyłem na anaconde cusky dome 170 za 900 lub fox'a r-series xl 1 man na m6tackle jest dostępny na promocji (nie wiem do kiedy) za 1150, lub na Rockworl'dzie ciekawa oferta z inner dome za 1380 dodatkowo jest tam 10% zniżki dla zalogowanych do poniedziałku, tylko nie wiem czy na promocje też działa. O narzucie nie ma tu mowy tak więc zrobiłeś interes życia kupując swojego Outkast'a z narzutą. 

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #29 dnia: 26.01.2020, 22:35 »
Ja kupiłem, Chub Cyfish 1 man, za 1000 zł w Black Friday.
 Waży 16 kg. - ważyłem. Można trochę odchudzić, nie zabierać okien pvc i podłogi, nie zawsze będzie potrzebny tropik.

Można go kupić za tę cenę przez Amazon-a, więc zakupy bez obaw.
 https://www.total-fishing-tackle.com/chub-cyfish-1-man-bivvy-overwrap
...to królestwo...

Pozdrawiam.