Autor Wątek: Problem z zacięciem klenia na wątróbke przy DS  (Przeczytany 4648 razy)

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Witam, ostatnio nastawiam się na łowienie kleni na wątróbkę, metodą DS. Mam taki problem, że klenie uderzają bardzo energicznie, czasami jest to jedno uderzenie i nie zdążę zareagować, więc ciężko powiedzieć czy to branie czy zahaczenie o zestaw, ale niekiedy jest to kilka mocnych szarpnięć ,a po zacięciu pusto. Łowię z plecionką jakąś tanią, Mikado nihonto fine bride 0,10, ciężarek 30 g przelotowo,stoper, krętlik, przypon z żyłki Dragon HM 80 0,18, na końcu hak https://lipien-sklep.pl/pl/p/Haczyki-Mikado-Sensual-Zander-Blue-Niebieskie/521. Zakładam taki średni kawał wątroby, nastawiam się na większe ryby, a kleń ma kawał pyska, nie wydaje mi się żeby był za duży, sądząc po tych uderzeniach to pobiera przynętę pewnie, tylko jest problem z zacięciem, na kilkanaście brań udało się złowić tylko 2 szt, 38 i 45 cm. Według mnie winny jest haczyk, ale niestety nie znam się, wybrałem z sklepie taki duży jak wcześniej łowiłem na skórkę od chleba, bo fajnie się na niego nabijało i wtedy też mi nie za bardzo zacinały się rybki, ewentualnie zacięcie nie w tempo, może czuje duży opór i szybko puszcza, sam nie wiem. Jakieś sugestie?

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Problem z zacięciem klenia na wątróbke przy DS
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2020, 16:14 »
Zrób zestaw z włosem i zakładaj wątróbkę na włos. Ja przy łowieniu na groch mam prawie 100 % zaciętych brań.
Tomek

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2020, 19:17 »
Zrób zestaw z włosem i zakładaj wątróbkę na włos. Ja przy łowieniu na groch mam prawie 100 % zaciętych brań.

Łowisz na pojedyncze ziarno grochu, na krótkim włosie i z małym haczykiem?
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Semit

• Ekspert
  • Tomek
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2020, 19:24 »
Łowisz na pojedyncze ziarno grochu, na krótkim włosie i z małym haczykiem?
Tak, używam haka 10 Drennana WGS.
Tomek

Offline Dfc7

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2020, 19:39 »
Na włos jakoś nie kumam wątróbki chyba, że w siatce nierozpuszczalnej. Tak samo wg mnie można na hak, co zdarza mi się robić. Częściej wybieram kotwiczke i nasuwanie kawałka wątróbki na nią. Dużo w/w szarpnięć to niewidoczny kiełb zahaczony i uderzony przez coś większego. Miałem parę sytuacji gdzie był pyszczek lub inny kawałek oderwany od drobnicy.

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2020, 19:57 »
myślałem, że może watróbka się zsuwa i wisi na haku, a ryba ciągnie za ten kawałek, ale to są takie uderzenia że wędki mało nie zrzuci z podpórki, więc raczej nie ma szans żeby za wątróbke tak szarpało bo jest za delikatna, a przeważnie jak ściągnę zestaw to jest wszystko. Możliwe że zestaw jest za sztywny i ryba czuje opór i szybko puszcza? Ewentualnie ten haczyk do bani bo jest taki przekrzywiony w bok

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2020, 20:20 »
Tutaj jest zestawienie przykładowych modeli https://www.leszcz.pl/tabela_haczyki_2.php

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2020, 20:22 »
Dzięki Semit :thumbup: :beer:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Dfc7

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #8 dnia: 11.03.2020, 20:23 »
Również poczekam na odpowiedź na to pytanie od bardziej zaradnych. Sam fakt utrzymania wątróbki po tych wstrząsach mnie ciekawi. Mi z kotwiczki potrafi "sama zniknąć" jak drobnica wyssie.

Offline Semit

• Ekspert
  • Tomek
« Odpowiedź #9 dnia: 11.03.2020, 20:33 »
Wątróbka drobiowa w łowisku gdzie występuje duża populacja małego klenia to nie jest dobry pomysł, moment będą zdejmowały z haka, czy z włosa, a taki mały klenik wielkości ciut więcej niż dłoń gnie feedera jak wściekły a po zacięciu pustka i człowiek najarany takim braniem oczami wyobraźni widzi tego giganta co to tak kija do wody zabiera. ;) Dlatego dałem sobie spokój z wątróbką przy łowieniu kleni bo u mnie w Bugu populacja drobnego klenia jest ogromna i nie nadążam zakładać wątróbki.
Tomek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #10 dnia: 11.03.2020, 20:38 »
Miałem taki dzień kiedyś na Sanie ... :(

Wcześniej kolega połowił piękne klenie w tym sztukę 60 cm.
Ja następny dzień na tym samym stanowisku.
Przynęta wiśnia.
Brań ponad 20, wędka spada z podpórki i chce lecieć do wody.
Zaciętych ---> ZERO.
Do dzisiaj nie wiem czemu tak było.
;)

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11.03.2020, 20:48 »
Nie wiem jakie się tam dokładnie okazy kręcą, przeważnie łowię takie ponad 40 cm, staram się zakładać większe przynęty, ale czasami tez miałem mniejszy haczyk gdzie zakładałem 3 ziarenka kukurydzy i nic się małego nie uwieszało, nawet chleb potrafi bardzo długo przeleżeć w wodzie i nic go nie ściąga, watróbka bardzo sporadycznie spada, nie raz kilka razy zarzucam ten sam kawałek i siedzi dalej. Może spróbuje mniejszy hak i inny model, widzę że większość nawet jak jest z oczkiem to jest ono podgięte pod kątem tak jak łopatka, u mnie jest w lini prostej , zastanawia mnie tylko to że grot jest odgięty w bok. Tak po za tym, zakładając że te brania to są małe klenie, to na mój rozum jeśli on tak szarpie to ma przynętę w pysku więc dlaczego się nie zacina?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #12 dnia: 11.03.2020, 21:25 »
Załóż na hak, spory kawałek wątróbki i opleć go cienką nicią czy plecionką dodatkowo ;)

Offline Bobsoon89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11.03.2020, 21:30 »
Załóż na hak, spory kawałek wątróbki i opleć go cienką nicią czy plecionką dodatkowo ;)
ale czy ten hak co mam jest odpowiedni? czy lepiej zmienić?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #14 dnia: 11.03.2020, 21:34 »
Ja ogólnie do wątróbki, używam haków węgorzowych z mikrozadziorami z tyłu ,ale spróbuj na swoim haku owinąć wątróbkę i zobaczysz ,jak nic to nie da zmień haki ;)