Autor Wątek: Kołowrotek VDE-Robinson Match FD 406  (Przeczytany 5983 razy)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 208
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Kołowrotek VDE-Robinson Match FD 406
« Odpowiedź #15 dnia: 23.01.2022, 21:04 »
Mam 4 takie kręcioły w wersji 306. Używam do bolonek i odleglościówek. W jednym faktycznie żyłka lubi wyjść poza szpulę. W pozostałych ten problem nie występuje. Jest na to patent z wklejeniem kawałków uszczelki szczotkowej używanej np do uszczelniania okien na obu ramionach kabłąka. Co do problemow ze stopką kołowrotka - u mnie nie zauważyłem.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.01.2022, 00:11 »
Czyżby jakiś atak trolli? Widzę dzisiaj kilku nowych użytkowników, którzy nic jeszcze nie wnieśli na forum a już krytykują kołowrotek, o którym na forum dużo dobrego. Może się mylę. Może bywalcy forum podzielą się spostrzeżeniami. Stan już swoje napisał.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 25.01.2022, 18:44 »
Jako,że cenię sobie Robinsona a zwłaszcza serię VDE ,przy okazji będąc w sklepie pomacałem w sumie nie pierwszy raz już,  młynki VDE match o których mowa i nie zauważyłem żadnych problemów ze stopką o których tu wspomniano :beer:

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #18 dnia: 07.05.2024, 20:03 »
Odgrzeję temat.
Idzie do mnie VDE-Robinson Team Nano Core MX3 Match 3,90 m 6-18g którego chcę używać ogólnie "spławikowo" z szczególnym nastawieniem na łowienie method wagler o którym sporo opowiada Luk na YT.
Spławiki drenana ( "ołówki przezroczyste z dociążeniem w wersji 1,5g oraz 2g) również w drodze.
Doradzono mi by wybrać do tego wędziska kołowrotek Robinson VDE-R Match FD - chyba że doradzicie coś lepszego w kwocie do 210zł?
Luk zaleca wielkość kołowrotka 3000 do tej metody połowu i wędziska 390cm jednak wędka wędce nie równa.
Czy ktoś może posiada to wędzisko i doradziłby czy akurat do niego lepiej wybrać wersję 306 czy 406?
Pozdrawiam

Offline Danteforum

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #19 dnia: 05.06.2025, 23:50 »
Pytanie do użytkowników. Nie mieście problemow ze skręcającą żyłka w tym kołowrotku.
Kowrotek mocno skręca żyłkę podczas pierwszego nawijania. Tak mocno, że przy szpuli podczas nawijania robią się warkocze.
Jak przytrzymam palcem to chociaż na kołowrotek idzie prosta, ale zmarnowałem już ogólnie 4 żyłki...

Offline grzegrzel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #20 dnia: 07.06.2025, 20:49 »
Witam, czytałem wątek sprzed lat a i tak kupiłem Match FD406. Przy pierwszym wędkowaniu żyłka match 0,20 pod dociskiem hamulca !  Zerwanie i kilka dych za spławik w wodzie. Przy drugim wędkowaniu żyłka pod docisk hamulca ! i kilka dych w wodzie. Przy czwartym wędkowaniu żyłka pod szpulą. Kilka dych zostało na brzegu bo żyłka skutecznie zablokowała się wewnątrz korpusu. Na sucho pięknie, szybko, bez oporów. Do Trabucco 4,20, do 25g rozmiar młynka idealny. Pod drobnicą, ze sliderem 14 g, opór jak medalowa płoć. Przeszedłem z mniejszych VDE match FD208, Okuma match CTX-30MS - miały po 8 łożysk i płynność bez zarzutu. Powiększam opaską średnicę docisku hamulca, wklejam do wnętrza szpuli taśmę zmniejszającą prześwit. Kołowrotek kosztował tylko 220 zł więc trzeba jeszcze doinwestować ... P.S. wędkuję 45 lat - wiem co to match, żyłka sinking, wagler, slider, obciążenie czeskie, belgijskie ale widocznie na naukę nigdy nie za późno.