Autor Wątek: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!  (Przeczytany 57381 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!
« Odpowiedź #165 dnia: 06.04.2017, 22:12 »
Z Trapera stosowałem przez 2 lata mielone prażone konopie jako dodatek do zanęty do FeederMethod i było ok.
Teraz mam na oku jeszcze dwa inne ich produkty.
;)

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #166 dnia: 06.04.2017, 22:18 »
ja nie mówię o dodatkach Trapera - czasami je stosuję, mówię o gotowcach - jak dla mnie wielki bubel

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #167 dnia: 07.04.2017, 00:50 »
Z Trapera poprzednie sezony Giant River mi dobrze szedł. Stachu mi polecił. W tym roku jeszcze nie stosowałem.
Arek

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #168 dnia: 07.04.2017, 15:10 »
Żyłka Mikado Method Feeder - gorszej żyłki w życiu nie miałem
Potwierdzam, u mnie po godzinie łowienia na feeder dałem sobie spokój i zmieniłem szpulę na starą żyłkę aby dokończyć wędkowanie.
Pozdrawiam
Czarek

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #169 dnia: 07.04.2017, 15:54 »
Potwierdzam, u mnie po godzinie łowienia na feeder dałem sobie spokój i zmieniłem szpulę na starą żyłkę aby dokończyć wędkowanie.

To samo z przyponami do metody firmy Mikado, zrywają się na potęgę
W zeszłym roku straciłem przez nie klika ładnych ryb, na początku nie wiedziałem o co chodzi, ale zmieniłem przypony na Drennan i już zrozumiałem w czym problem

Elast93

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 07.04.2017, 16:32 »

To samo z przyponami do metody firmy Mikado, zrywają się na potęgę
W zeszłym roku straciłem przez nie klika ładnych ryb, na początku nie wiedziałem o co chodzi, ale zmieniłem przypony na Drennan i już zrozumiałem w czym problem
Według mnie natomiast zarówno gotowce od mikado jak i drennana są o d... rozbić, kupiłem w zeszłym sezonie po kilka paczek w różnych średnicach dla porównania. Pękały jedne i drugie nawet przy stosunkowo małych rybach rzędu 2-3 kg..

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #171 dnia: 07.04.2017, 17:23 »
Ja sam wiążę i mogę mieć pretensje do siebie jak się coś zerwie (a nie rwie się) :) Za 20 lat pomyślę nad gotowcami :P

Żeby nie było offtopu: Granulat Traper Halibut. Słodkie "smaki" z tej serii są ok, ale halibut nie ma nic wspólnego z halibutem.
Marcin

mrok74

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 22.09.2017, 12:56 »
Łącznik przyponu Middy. Witam serdecznie wszystkich wędkarzy. Pośpiesznie zarejestrowałem się tu aby jak najszybciej podzielić się informacją jaką poznałem przed chwilą. Kupiłem ostatnio łączniki angielskiej firmy Middy. Nie były tanie ale ja osobiście nie oszczędzam na jakości w zestawach końcowych co często przekłada się na wysoką cenę. Wracając do meritum. Łączniki na pierwszy rzut oka bardzo mi się spodobały. Smuklejsze niż mini Drennan'a ciemno brązowe i wyglądały mi solidnie. Zrobiłem więc test wytrzymałości. Co się okazało? Szok! Middy prostował się na tym końcu gdzie zakłada się pętelke przyponu. Bardzo słaba miękka kapsułka pozwalała na wyprostowanie łącznika przy sile uciągu 1 kilograma! Tak piszę raz jeszcze słownie jak by ktoś myślał że omyłkowo nie dopisałem drugiej cyfry. Tylko jeden kilogram. Nie zrobiłem jednej próby ale aż 3 i za każdym razem przy bardzo powolnym jednostajnym naciąganiu ramię łącznika wyskakiwało z kapsułki i prostowało się przy sile 1 kg. Dla porównania zrobiłem test Drennan'a mini. W tym przypadku pękał środek łącznika ale przy sile naciągu dopiero około 10 kg! Więc to kompletny nokaut łącznika Middy. Ludzie nie kupujcie tego bo możecie pożegnać się  z kilogramową rybą nie wspominając już o większych okazach. Nie wspomnę już o barbarzyństwie na jakie można narazić rybę która pływa z hakiem i przyponem w pysku. Takie wyniki wyszły z mojego testu. Jeśli ktoś ma te łączniki niech sam je przetestuje zanim wyrzuci do kosza. Być może że to ja kupiłem opakowanie z jakąś wadliwa partią.

Offline maqu777

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #173 dnia: 23.09.2017, 12:21 »
Nie wiem w jaki sposób to testowałeś ale ja używam tylko tych łączników i jeszcze żaden mi się nie rozgioł.Najwiekszy karp miał ok.8 kg, jesiotry po 5kg i nigdy nie miałem z tym problemu.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #174 dnia: 23.09.2017, 12:32 »
Też mi coś tu nie pasuje, możesz zrobić zdjęcie tych Middy? Chyba je kiedyś miałem, tak samo jak Korum'a i Trabucco i wydawały się podobne.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #175 dnia: 23.09.2017, 12:50 »
Kolega opisał, jak testował. Widocznie miał trafną partię lub... Podróbkę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

mrok74

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 23.09.2017, 14:12 »
Oczywiście zrobię zdjęcia i zamieszczę. Test wyglądał następująco. Z jednej strony do łącznika przywiązałem plecionke cormorana o wytrzymałości 20 parę kilo. Następnie na drugim jej końcu zrobiłem pętlę i założyłem ją na stabilny stalowy zawias z futryny drzwi. Drugą część  podobnie, czyli pętla założona na haczykową część łącznika a drugi koniec o hak elektronicznej wagi. Kapsułe nalożyłem na łącznik i powoli zacząłem naciągać. 3 próby z middy w każdym przypadku prostował się wyskakując z kapsułki przy uciągu ok. 1kg. To samo zrobiłem z drennanem i wynik był 10kg. Łączniki kupiłem na allegro u super sprzedawcy. Oryginalne zalakowane opakiwanie. Było trzeba ciąć nożyczkami aby je otworzyć. Dla niedowiarków zrobię kolejne 3 testy bo tyle mi tych łączników zostało. Nagram to dokładnie i wyśle na maila. Kto zainteresowany niech poda maila.

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #177 dnia: 23.09.2017, 22:17 »
Ja proszę ;)
palibrzuch@gmail.com

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline maqu777

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #178 dnia: 24.09.2017, 17:11 »
To dzisiejszy karp wyholowany przy użyciu łącznika middy. Chwilę wcześniej na ten sam łącznik był jesiotr ok.4-5 kg.
Trzeba brać pod uwagę, że przy holu jeszcze dochodzi amortyzacja żyłki,wędki i oczywiście hamulec.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #179 dnia: 24.09.2017, 17:31 »
A tak przy okazji Middy to kto rozprowadza po kraju ;D ?
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "