Autor Wątek: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!  (Przeczytany 57391 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!
« Odpowiedź #30 dnia: 28.07.2015, 07:16 »
Dragona porównałbym do takiego Drennana na rynku UK. Jest to solidna firma, choć nie można powiedzieć, że najlepsza. Ma sprzęt różnej klasy, przynajmniej na polu sipinningowym nie widzę aby ktoś z polskich producentów im dorównywał (nie przynętowym tylko). Co istotne mają troszeczkę inne zapatrywania i sposób w jaki prowadzą sprzedaż. Nie jest to ślepe kopiowanie i 'zżynanie' bez skrupułów od konkurencji. Stawiają też na jakość - i nie celują w klienta niewymagającego, tutaj starają się dać 'coś więcej', czego przykładem jest duży wybór wędzisk. Trudno powiedzieć to o Jaxonie, którego współwłaścicielem jest chyba jakis Ping-Pong Pękł z Chin, mający wejścia i dojścia do towarów z 'Doliny Szajsowej' czy też bezbarwny York :D Dragon działa inaczej i na dość szerokim polu. Nie jest doskonały, ale to jakby nie było wciąż młoda firma.

A jakie polskie firmy uważasz za lepsze od Dragona? :P
Lucjan

Offline Robert_X

• Ekspert
  • Reputacja: 12
  • Złów i wypuść, urośnie...
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 28.07.2015, 08:20 »
Kolego Luk popieram twoje zdanie o sprzęcie Dragona , dysponując nie za dużym budżetem na zakup kijaszków Dragon moim zdaniem jest ok , sam używam i jestem zadowolony , chociaż gdyby nie budowa domu to uzbroiłbym się w coś znacznie bardziej zaawansowanego

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #32 dnia: 28.07.2015, 08:24 »
Z polskich firm ciężko szukać czegoś lepszego, ja pewnie nadzieje wiąże jeszcze z Mikado, wiem wiem zaraz polecą gromy że to chińszczyzna ale w tym roku wypuścili ciekawą linię karpiową, parę wędzisk z górnej półki do spina więc może jakiś potencjał w nich drzemie.

Co do Dragona to cześć rzeczy jest dobra część nie, ale tak w każdej firmie jak dla mnie, ja bardzo sobie chwalę przypony Dragona do spinningu i martwej rybki, używam ich wiele lat i jeszcze mnie nie zawiodły, tak samo przynęty miękkie, ogromy wybór i trudno na polskim rynku szukać dla nich konkurencji w tej materii.
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 28.07.2015, 08:25 »
Dragon nie jest zły, jeśli nie oczekuje się cudownych kołowrotków za 100 zł. Sprzęt ze średniej półki mają już fajny.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 28.07.2015, 10:55 »
A czemu mam się skupić na polskich firmach? Sięgam po to co mi przypasuje i nie zwracam uwagi na firmę. No ale jak już tutaj zabrnęliśmy to na pewno na myśl przychodzi wiodąca firma na rynku przynęt czyli Salmo. Woblery dzięki którym złowiłem tysiące ryb - jak dla mnie bezkonkurencyjny lider. Wspomniano o Mikado, jak dla mnie firma również na plus. Testowałem kilka wędzisk i plecionki z ich oferty. Na pewno seria wędzisk Inazuma jak i przynęty Fishunter przyczyniły się do rozpopularyzowania tej marki wśród wędkarzy. Jak widać po ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, jednak jest to sprzęt raczej dla mniej zaangażowanych wędkarzy którzy nie mają kosmicznych wymagań co do sprzętu. Co prawda wprowadzili w tym roku serię wędzisk których cena oscyluje w granicach 1000zł, no ale czy taki skok na głęboką wodę okaże się hitem sprzedażowym? Nie wróżę sukcesu temu pomysłowi... mając możliwość wybory STCroix'a, Fenwicka czy też już gotowych wędek na blankach MHX ktoś wybierze Mikado? No nie wydaje mi się. Wracając jeszcze do tematyki przynęt... na moje to Dragon już dawno został strącony z piedestału solidnym kopniakiem przez Savage Gear. Co prawda woblery nie powalają i są drogie, ale za to gumy... bajka. Może jedynie w segmencie gum sandaczowych jest jakiś brak, ale tak to nie ma się do czego przyczepić. Regularnie łowię ryby na te przynęty, moim gościom również daję możliwość ich wypróbowania i w większości przypadków kończy się na tym, że to właśnie SG wisi na agrafce przez cały czas, a przynęt mam sporo różnych firm. Na pewno stosowanie technologi przyczynia się do sukcesu tych przynęt, bo 3d Bleak czy Herring Shad to już są dla mnie obowiązkowymi modelami. Teraz sprawdzam jak na moim łowisku sprawdza się nowa guma 3d Fat Minnow - nowość na 2016 sezon - póki co jest kozacka jak inne przynęty.

Także jest w czym wybierać... według mnie jeśli Dragon chce uważać się za lidera to musi szybko gonić konkurencję. Zauważcie, że to jedna z niewielu firm która kompletnie zlewa targi wędkarskie Rybomania(fakt, pojawiła się w 2014r).
fb.com/rubiksfishing

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #35 dnia: 28.07.2015, 15:24 »
Trabucco XPS Sinking Match (czarna)
Miałem 0.16mm z tego roku dostawa. Dobra na linke do muchówki bo KOMPLETNIE NIE TONIE. Gówno jak dla mnie za olbrzymie pieniądze (około 25zł dałem). Gdy na nią łowiłem 2 razy ilość zwrotu "nosz ku**o toń" jakie wypowiadałem mnie przerażała >:O :P

Michał, ja kupiłem ją na wiosnę tego roku, ma może zaliczone 30 wypadów, po 5 godzin średnio, używam do metody głównie na odległościach do 40m.
Właściwie od początku trzeba było jej pomóc zatonąć, sama nie tonie nawet przy bezwietrznej pogodzie ale nie wiem czy jest żyłka, która bez konserwacji/czyszczenia tonie sama z siebie do końca swoich dni... wątpię. Fakt, że cena za wysoka, też się złapałem na dobre opinie jakie o niej czytałem.
pozdrówka
Paweł

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #36 dnia: 28.07.2015, 15:27 »
Paweł, zauważ tylko, że Michał łowił nią na spławik, Ty na metodę. Łowiłem taką żyłką na spławik i poziom wqrwienia jest wtedy taki, że dym uszami idzie...
U mnie też było napisane sinking (już nie pamiętam, co to był z shit, ale chyba też trabucco), a zwykła bez takiego oznaczenia tonie dużo szybciej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #37 dnia: 28.07.2015, 15:40 »
Paweł, zauważ tylko, że Michał łowił nią na spławik, Ty na metodę. Łowiłem taką żyłką na spławik i poziom wqrwienia jest wtedy taki, że dym uszami idzie...
U mnie też było napisane sinking (już nie pamiętam, co to był z shit, ale chyba też trabucco), a zwykła bez takiego oznaczenia tonie dużo szybciej.

dobrze to ująłeś :D
z tym tonięciem żyłek to chyba tylko chwyt marketingowy w najgorszym wydaniu
Paweł

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #38 dnia: 28.07.2015, 15:43 »
Koszyki Guru Cage Feeders 

Slaby plastik. Niektore wytrzymywaly 10-15 wyrzutow i pekaly.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #39 dnia: 28.07.2015, 16:27 »

Potwierdzam, bubel straszny. Mnie kilka pękło juz w pudełku ,a z dwa przy lekkim ściśnięciu złamałem w ręce .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 28.07.2015, 16:31 »

Owszem pękł mi również jeden, ale z mojej winy, bo nadepnąłem na niego :(
Robert

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 28.07.2015, 22:55 »
, jednak jest to sprzęt raczej dla mniej zaangażowanych wędkarzy którzy nie mają kosmicznych wymagań co do sprzętu. Co prawda wprowadzili w tym roku serię wędzisk których cena oscyluje w granicach 1000zł

No stary pogratulować zaszuflatkowania sporej części userów tego forum! Bez urazy ale skoro podniosłeś poprzeczkę za średni kij do 1k pln. to gratuluję dochodów i obrotności w tym wieku! :thumbup: Niestety Karolu ,większośc z nas mierzy dużo niżej ! Czy jesteśmy średnio zaangażowani?? Niech tak będzie. ;)
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 28.07.2015, 23:01 »
Co do Dragona to ja go mierzę w ujęciu ogólnym. Na pewno ma słabe strony, jednak nie jest taki zły. Ponadto Dragon to nie tylko spinning.

Co do samych przynęt, to u mnie kilku wędkarzy z PAA przeszło na Dragona tylko. Co ciekawe na SG nie mają takich wyników, a mówię o konkretnych połowach - klenie do 56 cm, szczupaki do metra, okonie powyżej 40 cm. Nie twierdzę, że SG jest gorszy, raczej, że co wędkarz to inne zdanie. Bo ktoś jeszcze powie 'only Relax'... :D

Myślę, że Dragon uderza już w różnych kierunkach Karol, w tym biznesie jest to wyścig...
Lucjan

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 29.07.2015, 08:33 »
Osobiście używam żyłek i plecionek dragona, trochę gum i plecak spiningowy i jestem z nich bardzo zadowolony ale jeśli chodzi o grubszy sprzęt to preferuje tylko shimano i daiwe. Może nie jest to tani sprzęt ale spełnia moje oczekiwania w 100%.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 29.07.2015, 08:51 »
  CZARNE GLINY ( rozpraszające ,wiążące ) firmy TRAPER

BUBEL do KWADRATU, jasna glina przypruszona BARWNIKIEM bardzo słabej jakości, wszystko jest brudne tylko nie zaneta , ona po 2 minutach w wodzie robi sie jaśniutka jak piasek . CZARNE w tych glinach jest tylko opakowanie :D:D:D nie wiem jakiego barwnika uzywaja ale kompletne dno !!!!!