A czemu mam się skupić na polskich firmach? Sięgam po to co mi przypasuje i nie zwracam uwagi na firmę. No ale jak już tutaj zabrnęliśmy to na pewno na myśl przychodzi wiodąca firma na rynku przynęt czyli Salmo. Woblery dzięki którym złowiłem tysiące ryb - jak dla mnie bezkonkurencyjny lider. Wspomniano o Mikado, jak dla mnie firma również na plus. Testowałem kilka wędzisk i plecionki z ich oferty. Na pewno seria wędzisk Inazuma jak i przynęty Fishunter przyczyniły się do rozpopularyzowania tej marki wśród wędkarzy. Jak widać po ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, jednak jest to sprzęt raczej dla mniej zaangażowanych wędkarzy którzy nie mają kosmicznych wymagań co do sprzętu. Co prawda wprowadzili w tym roku serię wędzisk których cena oscyluje w granicach 1000zł, no ale czy taki skok na głęboką wodę okaże się hitem sprzedażowym? Nie wróżę sukcesu temu pomysłowi... mając możliwość wybory STCroix'a, Fenwicka czy też już gotowych wędek na blankach MHX ktoś wybierze Mikado? No nie wydaje mi się. Wracając jeszcze do tematyki przynęt... na moje to Dragon już dawno został strącony z piedestału solidnym kopniakiem przez Savage Gear. Co prawda woblery nie powalają i są drogie, ale za to gumy... bajka. Może jedynie w segmencie gum sandaczowych jest jakiś brak, ale tak to nie ma się do czego przyczepić. Regularnie łowię ryby na te przynęty, moim gościom również daję możliwość ich wypróbowania i w większości przypadków kończy się na tym, że to właśnie SG wisi na agrafce przez cały czas, a przynęt mam sporo różnych firm. Na pewno stosowanie technologi przyczynia się do sukcesu tych przynęt, bo 3d Bleak czy Herring Shad to już są dla mnie obowiązkowymi modelami. Teraz sprawdzam jak na moim łowisku sprawdza się nowa guma 3d Fat Minnow - nowość na 2016 sezon - póki co jest kozacka jak inne przynęty.
Także jest w czym wybierać... według mnie jeśli Dragon chce uważać się za lidera to musi szybko gonić konkurencję. Zauważcie, że to jedna z niewielu firm która kompletnie zlewa targi wędkarskie Rybomania(fakt, pojawiła się w 2014r).