Autor Wątek: Mikołów - Rybołówka (Górny Śląsk)  (Przeczytany 6892 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mikołów - Rybołówka (Górny Śląsk)
« dnia: 20.04.2020, 14:31 »
Witajcie. :)

Zbiornik popularny wśród kolegów z sigu to warto wydzielić mu osobny wątek :P

Dziś dowiedziałem się o "ciekawych" zmianach organizacyjnych na tej wodzie.. Po kolei.

1) wzrost dziennej opłaty za wędkowanie z 17 złotych na 30 złotych (prawie 100%) :facepalm:
2) Ponumerowane stanowiska do łowienia, łącznie na wodzie liczącej niecały hektar może zasiąść 57 wędkarzy, z dwoma wędkami każdy :facepalm: 1 hektar wody = 114 wędek w wodzie :facepalm: stanowiska co 4 metry, co wróży brak splatań, relaks i odpoczynek w samotności nad wodą :facepalm:
3) Rezerwacja online stanowisk z wyprzedzeniem :thumbup: (w planach bo narazie strona internetowa stoi od pół roku)

Osobiście bardzo lubię ten staw, ale po dzisiejszych niusach ograniczę tam swoją bytność do miesięcy chłodnych i w dni powszednie... Woda która ma potencjał by stać się jedna z lepszych w kraju robi sobie lwia przysługę takimi nowościami :facepalm: miał byc powiększony mniej więcej o połowę staw, miały być nocki, a jest dupa. Opłata w górę, plus ścisk na woda... Jakby tych 57 wędkarzy było mało, to w sąsiedztwie wody znajduje się restauracja z kilkudziesięcioma stolikami oblegana latem, plac zabaw dla dzieci oblegany latem, basen plaża i mini jacuzzi oblegane latem, i jeszcze mini zoo z którego sie wypuszcza kozy, lamy, osła i świnie Wietnamki. Oczywiście każdy z tych zwierzy ciągnie do wędkarza i żarcia jakie mamy dla ryb. :facepalm:

Oby właściciel poszedł po rozum do głowy bo wyglądać to wszystko zaczyna mało śmiesznie, i nie każdy pomysł idzie pogodzić w parze na tak małej przestrzeni jaka łącznie zajmuje ten obiekt...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Azymut

• Ekspert
Odp: Mikołów - Rybołówka (Górny Śląsk)
« Odpowiedź #1 dnia: 20.04.2020, 14:38 »
Dla porównania łowisko Pod Borem w Ochabach ma stanowiska co 15 metrów, wodę wieksza cztery razy niż Rybołówka, i 30 kilka stanowisk tylko na długich brzegach, co znaczy, że nie ma nikogo na bocznych krótkich brzegach i nikt się nie przerzuca :thumbup:

4x powierzchnia Rybołówki i 2/3 stanowisk....

Jaki kontrast, prawda?

Niech Rybołówka idzie w kierunku normalności a nie skoku na kasę, bo co za dużo to i świnia nie zeżre, nawet Wietnamka :)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 20.04.2020, 14:41 »
Zacznijmy od tego kto lubi łowić w wannie? Przecież ten zbiornik nie ma żadnego klimatu oprócz biwakowania z rodziną.
Opłaty słuszne, powinno być nawet 40 zł. Ograniczy to pewnie ilość wędkarzy, więc na plus. Wątpię, że zrobią 57 stanowisk. 57x30=1,710

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 20.04.2020, 14:47 »
Niestety w tym miejscu zmian na lepsze bym się nie spodziewał. Ewentualnie dorzucą kilka stanowisk.. :P
Fajne miejsce na kilkugodzinne wypady w tygodniu. W weekend sobie nie wyobrażam tam łowić. Byłem raz na oględzinach w weekend z 3 lata temu i byłem w szoku. Jeden Pan miotający się pośród tłumu wędkujących podszedł w końcu do właściciela i zapytał gdzie on ma zarzucić wędki, na co usłyszał, że "jeśli chodzi o niego, to nawet na drzewo może" ???
Dla porównania - Uroczysko ma ponad 50ha i 33 stanowiska...
Dawid

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20.04.2020, 14:50 »
Zacznijmy od tego kto lubi łowić w wannie? Przecież ten zbiornik nie ma żadnego klimatu oprócz biwakowania z rodziną.
Opłaty słuszne, powinno być nawet 40 zł. Ograniczy to pewnie ilość wędkarzy, więc na plus. Wątpię, że zrobią 57 stanowisk. 57x30=1,710

O gustach nie dyskutujmy, natomiat stanowiska już są zrobione. Wbite są w ziemię płytki betonowe z numerami. To już się stało :facepalm:

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 20.04.2020, 14:53 »
Już abstrahując od tego, że zagęszczenie łowiących może być dramatyczne, to gęsto położone betonowe płytki też raczej nie dodają temu miejscu uroku...
Szkoda. Cena może trochę odstraszy część dotychczasowych bywalców.
Dawid

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 20.04.2020, 14:57 »

1) wzrost dziennej opłaty za wędkowanie z 17 złotych na 30 złotych (prawie 100%) :facepalm:

W weekend 45zł :facepalm:
Dawid

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #7 dnia: 20.04.2020, 14:57 »

O gustach nie dyskutujmy, natomiat stanowiska już są zrobione. Wbite są w ziemię płytki betonowe z numerami. To już się stało :facepalm:
Sprawdziłem i nie do końca jest tak jak napisałeś.
Wszystko opisali i wyjaśnili tutaj:
https://pl-pl.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3761686190572455&id=197718876969222&__tn__=-R

Więc czuję trochę niesmak po Twoim poście >:(

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 20.04.2020, 15:13 »
Tam się chyba zmienił właściciel całkiem niedawno. Nie mam potwierdzonej tej informacji, wiec jest nie potwierdzona :) z ilością stanowisk przegięli pałę, ale jeśli kwoty odstraszą większość klienteli to tłoku nie będzie. Tam w sezonie w weekend łowię, jak jest słaba pogoda, albo w tygodniu. Najlepszy okres to jest jednak wczesna wiosna i jesień, jak jest zimno.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #9 dnia: 20.04.2020, 15:22 »
No to tak. Co do cen to nie wzrosła z 17 do 30 , a z 25 do 30. Cena 17 była ze 3 lata temu. Dzisiejsza cena i jej podwyżka mnie przeraża i w przyszłym roku przy takiej cenie sobie odpuszczę, bo na ten złapię się na rabat.
Łowisko bardzo lubię ze względu na różnorodność gatunkową i osobiście to mnie tam ciągnie. Co do reszty to z roku na rok coraz gorzej pod względem liczby wędkujących i tak jak mówiłem właścicielowi, to nie widzę tego na dłuższą metę, bo stali klienci się odwrócą ze względu na brak miejsca. Optymalnie to zostawić nową cenę, a ograniczyć miejsce do max 20-25 osób i tu szło by fajnie powędkować, bo tak to żadnej przyjemności z siedzenia jeden na drugim nie widzę.
Chyba będę musiał wybadać inne łowiska względnie blisko bazy

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 20.04.2020, 15:24 »

Sprawdziłem i nie do końca jest tak jak napisałeś.
Wszystko opisali i wyjaśnili tutaj:
https://pl-pl.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3761686190572455&id=197718876969222&__tn__=-R

Więc czuję trochę niesmak po Twoim poście >:(

Wyjaśnił że rząd zmusił go do podwyżki :)

A 17 zł za 5 godzin łowienia, a de facto za 4 godziny bo musisz jeszcze odebrać zezwolenie, rozłożyć się a później spakować na czas to też moim zdaniem mocno wygórowana cena O:)

Więc w czym niesmak?

Shreku w zeszłym roku dzwoniłem to mówili 17 zł w tygodniu. Musiało to być przed podwyżka na 25 złotych...

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 20.04.2020, 15:31 »
Shreku chyba pisze o cenie weekendowej, natomiast ta wzrosła do 45zł.
Dawid

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 20.04.2020, 15:40 »
Strona internetowa Rybołówki

http://rybolowka.pl/lowisko-specjalne/

"cena wędkowania za dzień 20 zł w tygodniu"

Podwyżka 50% :)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #13 dnia: 20.04.2020, 15:41 »
Shreku chyba pisze o cenie weekendowej, natomiast ta wzrosła do 45zł.
Tak, dokładnie.
W weekend zawsze było drożej, a ze względu na pracę tylko w weekendy mogę tam zajrzeć.
Miałem przyjemność być tam ze 3-4 razy w tygodniu i wtedy to zupełnie inne łowisko.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline MaRaS!

• Ekspert
  • Reputacja: 63
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 20.04.2020, 15:49 »
Panowie moim zdaniem i tak nie macie co narzekać w mojej okolicy takie ceny są już od jakiegoś czasu a nawet i wyższe. Żeby sobie połowić na jarosławkach na małych stawach (wanienkach) na dwa kije trzeba zapłacić 40zł... już od tamtego roku, drugie łowisko bez praktycznie żadnego zaplecza (brak wc, brak wydzielonych stanowisk, brak rezerwacji) też od tego roku jest 30zł i to nie są opłaty za całą dobę tylko za dzień...