Autor Wątek: Sposób na brzanę  (Przeczytany 354401 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 215
Odp: Sposób na brzanę
« Odpowiedź #840 dnia: 21.01.2026, 03:46 »
W filmie zawarta jest m.in. prezentacja nowych armat Extreme 500 River Feeder z wyrzutem 500g :o :).

Przy długości max 4.20 to bez sensu jest. Kiedyś łowiło się na grunt pięciometrowymi lub nawet sześciometrowymi bambusami i było OK. Teraz feedera który ma cztery i pół metra to ze święcą szukać... :( Ciekawe czy to kwestia jakiegoś głupiego regulaminu czy braku wyobraźni?
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #841 dnia: 21.01.2026, 09:04 »
Ale co jest bez sensu? Długość czy wyrzut do 500g?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

• Ekspert
« Odpowiedź #842 dnia: 21.01.2026, 09:17 »
Ale co jest bez sensu? Długość czy wyrzut do 500g?

Ogólnie koncepcja kija 4.20 którym można miotać cegłą. Dla porównania...

https://allegro.pl/oferta/wedka-penn-wrath-ii-surfcasting-4-50m-do-250g-1581623-18179930955

Przecież ten Penn to sztywna pała. Wiem bo mam Penna Squadrona do 200g.
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #843 dnia: 21.01.2026, 10:06 »
A co będzie sztywniejsze. Kij 2m czy 4m o takim samym ciężarze wyrzutu?
Krwawy Michał

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 924
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #844 dnia: 21.01.2026, 10:12 »
Nie ma wersji 4,2m kija Extreme 500 tylko 3,0m 3,6m i 3,9m. Poza tym widać na filmie, że pomimo rzucania ciężarkiem 500g, a także dwoma koszykami o łącznej wadze 510g czy podczas holu brzan, kij nadal jest dość elastyczny jak na cw sumówki.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

• Ekspert
« Odpowiedź #845 dnia: 21.01.2026, 11:35 »
A co będzie sztywniejsze. Kij 2m czy 4m o takim samym ciężarze wyrzutu?

Zależy od materiału z którego kije są zrobione, grubości ścian (o ile są ściany) blanku. Jeśli materiał jest taki sam, zbieżność blanku taka sama to wędzisko dłuższe to ma naturalnie większy ciężar wyrzutu przy zachowaniu tej samej delikatności szczytówki.
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #846 dnia: 21.01.2026, 11:42 »
Czyli przy zachowaniu tego samego ciężaru wędzisko dłuższe jest bardziej elastyczne. To raz. Dwa, że w takim wędzisku można zrobić szczytówkę bardziej miękką, żeby brania pokazywała. Da się wtedy zrobić wędzisko, które pracuje równomiernie. A jak masz 2 metry wędkę do 500g i dałbyś w niej delikatniejszą szczytówkę, to Ci się zrobi taki pazur, gdzie tylko szczytówka się będzie giąć.
Krwawy Michał

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 158
« Odpowiedź #847 dnia: 21.01.2026, 12:18 »
Taki kij to kij do zadań specjalnych - byłem na odcinku gdzie prąd był silny jak w rzece na której są jakieś specjalne zawody kajakowe, prąd przewrócił podpórki i porwał mi wędkę i tutaj można takich rozwiązań szukać, natomiast nie wierzę w to, że wszyscy przerzucą się na takie "pały", bo i po co.

• Ekspert
« Odpowiedź #848 dnia: 21.01.2026, 12:24 »
Czyli przy zachowaniu tego samego ciężaru wędzisko dłuższe jest bardziej elastyczne. To raz. Dwa, że w takim wędzisku można zrobić szczytówkę bardziej miękką, żeby brania pokazywała. Da się wtedy zrobić wędzisko, które pracuje równomiernie. A jak masz 2 metry wędkę do 500g i dałbyś w niej delikatniejszą szczytówkę, to Ci się zrobi taki pazur, gdzie tylko szczytówka się będzie giąć.

Masz rację. Zresztą to jest kwestia gustu - mi odpowiada bardziej pierwsze rozwiązanie ala barbelka a jak ktoś woli drugie to ja mu nie wróg :) Szkoda tylko że nie ma dłuższych wędzisk tego typu :(
I need a Barbel !!!

Online Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #849 dnia: 21.01.2026, 12:32 »
Nie ma ich z jakiegoś powodu. Te 5 i 6 metrowe bambusy też były z jakiegoś powodu, przypominam, że kołowrotek był z ruchomą szpulą i to było zupełnie inne łowienie, nie ma za czym tęsknić.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #850 dnia: 21.01.2026, 12:42 »

Masz rację. Zresztą to jest kwestia gustu - mi odpowiada bardziej pierwsze rozwiązanie ala barbelka a jak ktoś woli drugie to ja mu nie wróg :) Szkoda tylko że nie ma dłuższych wędzisk tego typu :(

Są bolonki. Jaki jest sens w wędzisku gruntowym o takiej długości to ja nie wiem.
Krwawy Michał

• Ekspert
« Odpowiedź #851 dnia: 21.01.2026, 12:51 »
Te 5 i 6 metrowe bambusy też były z jakiegoś powodu, przypominam, że kołowrotek był z ruchomą szpulą i to było zupełnie inne łowienie, nie ma za czym tęsknić.

Powód był prosty - dłuższe wędzisko oznaczało że można było zastosować mniejszy ciężarek żeby utrzymać zestaw w ostrym nurcie a kołowrotek nie miał nic do tego. Teraz mamy takie materiały że można wyrzucić pół kilo krótką wędką i ta nie strzeli. Czy to jest lepsze? Sprawa dyskusyjna - na pewno tańsze ale jak sam napisałeś to wędzisko do zadań specjalnych.

A ja na razie tęsknię do plusowych temperatur ;)

I need a Barbel !!!

Online Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #852 dnia: 21.01.2026, 12:53 »
Nawet wędki do surfcastu najczęściej to 3.9, 4.2 lub 4.5. Dłuższe to też do zadań specjalnych a na morzu niby nie ma przeszkód, drzew itpa długość pomaga w walce z falą. Jeśli dłuższych prawie nie ma to też z jakiś przyczyn.

• Ekspert
« Odpowiedź #853 dnia: 21.01.2026, 12:57 »
Jeśli dłuższych prawie nie ma to też z jakiś przyczyn.

Ja znam przynajmniej jedną (oprócz kosztu) - mianowicie w Niemczech jest ograniczenie długości wędziska plażowego do 4.5 metra jeśli chodzi o zawody, nie wiem jak jest gdzie indziej. To samo jest zresztą z tyczkami.
I need a Barbel !!!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 924
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #854 dnia: 21.01.2026, 13:01 »
Taki kij to kij do zadań specjalnych - byłem na odcinku gdzie prąd był silny jak w rzece na której są jakieś specjalne zawody kajakowe, prąd przewrócił podpórki i porwał mi wędkę i tutaj można takich rozwiązań szukać, natomiast nie wierzę w to, że wszyscy przerzucą się na takie "pały", bo i po co.

Oczywiście, że tak. W zeszłym roku byłem na "mojej" częstej miejscówce na Odrze, gdzie przy normalnym stanie wodowskazu wystarczy koszyk ok.140-160g. Wystarczyło by woda podniosła się o 15-20cm i momentalnie przepływ wzrósł do tego stopnia, że ciężarek 240g gripper z wypustkami, w korycie na gł. ok.5m przesuwał się w kilkanaście sekund z godziny 12tej na 15tą (nurt w prawym kierunku), jak przy metodzie z wleczonym ołowiem :o. Wtedy być może te kije by się sprawdziły, ale szczerze nie wyobrażam sobie łowienia z półkilowym odważnikiem. Moim zdaniem wersja 3,9m z cw do 300-350g mogłaby mieć szersze zastosowanie na niektórych odrzańskich miejscach, nawet przy normalnym stanie wody. Są to m.in. lokalizacje, gdzie Odra zwęża swe koryto w stosunku do innych odcinków, rzeka ma tam silniejszy uciąg przez większy spadek terenu, a dno w głównym korycie jest mocno wypłukane z piasku i jest gliniasto-żwirowe z zalegającymi kamieniami. 
Moje najmocniejsze brzanówki 3lb mają cw 290g i początkowo byłem tym przerażony, ale tam gdzie łowiłem śmiało mógłbym używać patyków do 350g, bo tego wymagają warunki w rzece, i dzięki posiadaniu takich "mieczy" mogę chociaż próbować łowić tam, gdzie wielu nawet by nie chciało.
Mimo wszystko fajnie, że takie specjalistyczne kije jak powyższe Extreme 500 powstają, bo do tej pory nie było sprzętu, który obsłuży takie obciążenia i jednocześnie da chociaż małą namiastkę przyjemności z holu, choć jak dla mnie to i tak sprzęt dla śmiałków :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉