Daiwa ble... U mnie tylko shimano od( tp po stelle). Ale to w spiningu. Nie wiem czemu ale jakoś wolę z wolnym biegiem kołowrotek... W razie jak bym się zagapił nie poleca wędki do wody... A może orientuje się ktoś czy stare kołowrotki shimano mające tzw hamulec walki po ustawieniu go w najlżejszym ustawieniu będą oddawać linkę na tyle łatwo że będzie to działało jak bieg wolny?
Wolny bieg do feedera? Hmm, chyba że łowisz z bezpiecznym, wypinającym się klipem. Albo łowisz bez klipa rzucając gdzie popadnie.
I wtedy w miarę rozsądnie ustawiony hamulec wystarczy. Musisz mieć tylko odpowiednie podpórki, z których Ci ryba nie wyrwie wędki. Przy ustawieniu wędki bocznym a nie na wprost to tylna musi trzymać wędkę, nie może mieć kształtu Y tylko U, nie musi być ta od Guru, która trzyma też przy odjeździe na wprost. Przednia musi mieć zagięcie zabezpieczające przed zjechaniem wędki z podpórki.
Mam stare Shimano Aero GTM 4010 z hamulcem walki. Trochę to można tak ustawić ale trzeba pamiętać, że to są dwa oddzielne hamulce, z oddzielną regulacją, których działanie się sumuje. Przy minimalnym ustawieniu hamulca walki działa właściwie tylko hamulec główny. "Dokręcenie" hamulca walki wspomaga hamulec główny, aż do zablokowania w skrajnym położeniu. Świetne rozwiązanie, o ile te tarczki i podkładki hamulca po tylu latach jeszcze płynnie działają.