Autor Wątek: Dwa paraboliki do metody  (Przeczytany 3746 razy)

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Dwa paraboliki do metody
« Odpowiedź #15 dnia: 18.06.2020, 22:08 »
Teraz gorsze jest to że wszystkie kołowrotki z tylnim hamulcem jakie widzę są bardzo ciężkie. Zastanawiam się zatem czy wogole kupować kolejne... Wszak okuma ma dodatkowe szpule. Może poprostu nawinę cieńsza linkę... Chyba ze polecicie jakiś fajny lekki kołowrotek z wolnym biegiem....  A może coś z hamulcem walki jak stare czarnuchy od shimano?
Tomasz eS

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 18.06.2020, 22:10 »
Raczej bym poszedł w młynki z przednim hamulcem,tutaj polecę ci Daiwy z serii lt ,fajne młynki i leciutkie ;),exceler lt ,fuego lt dla przykładu :thumbup:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 18.06.2020, 22:14 »
Okuma Ceymar bf 330 dobre młynki ,lekkie z wolnym biegiem ;)

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 18.06.2020, 22:16 »
Daiwa ble... U mnie tylko shimano od( tp po stelle). Ale to w spiningu. Nie wiem czemu ale jakoś wolę z wolnym biegiem kołowrotek... W razie jak bym się zagapił nie poleca wędki do wody... A może orientuje się ktoś czy stare kołowrotki shimano mające tzw hamulec walki po ustawieniu go w najlżejszym ustawieniu będą oddawać linkę na tyle łatwo że będzie to działało jak bieg wolny?
Tomasz eS

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 18.06.2020, 22:21 »
Tutaj nie pomogę ,nie miałem shimano z hamulcem walki nigdy w swoim  arsenale ;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 18.06.2020, 22:27 »
Daiwa ble... U mnie tylko shimano od( tp po stelle). Ale to w spiningu. Nie wiem czemu ale jakoś wolę z wolnym biegiem kołowrotek... W razie jak bym się zagapił nie poleca wędki do wody... A może orientuje się ktoś czy stare kołowrotki shimano mające tzw hamulec walki po ustawieniu go w najlżejszym ustawieniu będą oddawać linkę na tyle łatwo że będzie to działało jak bieg wolny?

Robiłem takie doświadczenia. Hamulec główny ustawiony tak, jak powinien być ustawiony. Przy maksymalnym odchyleniu dźwigni hamulca walki w lewo, szpula w miarę lekko oddawała linkę (dźwignia hamulca walki na środku, w neutrum, nie wpływa na hamulec ogólny, żeby była jasność). Przy takim ustawieniu nie sposób zdjąć kij z podpórek, ciągnąć za linkę. Działało tak, jak kombinujesz.
Jacek

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 18.06.2020, 22:29 »

Robiłem takie doświadczenia. Hamulec główny ustawiony tak, jak powinien być ustawiony. Przy maksymalnym odchyleniu dźwigni hamulca walki w lewo, szpula w miarę lekko oddawała linkę (dźwignia hamulca walki na środku, w neutrum, nie wpływa na hamulec ogólny, żeby była jasność). Przy takim ustawieniu nie sposób zdjąć kij z podpórek, ciągnąć za linkę. Działało tak, jak kombinujesz.
Czyli stare stradic gtm, aero i twin power xtr wchodzą w grę... Z 2 strony okuma ak 400 waży 400 gram. Więc nie wiem czy jest sens kombinować
Tomasz eS

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 18.06.2020, 22:35 »
Moje doświadczenia dotyczą Super GT-RB.
Jacek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 18.06.2020, 22:44 »
Właśnie sobie przypomniałem, że robiłem to trochę inaczej. Dźwignię hamulca walki przesuwałem w prawo, czyli na maksymalne hamowanie, i dopiero wtedy regulowałem hamulec główny. Po przestawieniu dźwigni w lewo, szpula obracała się z lekkim oporem, oddając linkę.
Jacek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 18.06.2020, 22:45 »
Zebyś nie miał łatwo zaproponuje Tobie perełkę na Polskim rynku wędkarskim, moim zdaniem najlepsze wędzisko cena/jakość i mogę podpisać się dwiema rękami.
http://eshop.moss.sk/?moss=produkt&oc=130383410
Na szczęście za długa i za mocna :)

Jak za długa 11 ft to za długie wędzisko, ty chcesz aby 8-10 latek 10 ft kijkiem parabolikiem o ciezarze wyrzutu max.50 g wyciagnął karpika czy karpia na komercji , nie chce  mędrkować ale to nie wykonalne a jesli jakimś cudem tego dokona to łowiący obok wędkarze raczej nie połowią w tym dniu . 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18.06.2020, 23:04 »
Zebyś nie miał łatwo zaproponuje Tobie perełkę na Polskim rynku wędkarskim, moim zdaniem najlepsze wędzisko cena/jakość i mogę podpisać się dwiema rękami.
http://eshop.moss.sk/?moss=produkt&oc=130383410
Na szczęście za długa i za mocna :)

Jak za długa 11 ft to za długie wędzisko, ty chcesz aby 8-10 latek 10 ft kijkiem parabolikiem o ciezarze wyrzutu max.50 g wyciagnął karpika czy karpia na komercji , nie chce  mędrkować ale to nie wykonalne a jesli jakimś cudem tego dokona to łowiący obok wędkarze raczej nie połowią w tym dniu .

Łowisko i ryby w nim występujące znam. Więc nie ma problemu. A dodatkowo w razie potrzeby pomogę córkom w walce. Więc spokojnie. Temat przemyślany...
Tomasz eS

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 18.06.2020, 23:20 »
Wolny bieg do feedera? Hmm, chyba że łowisz z bezpiecznym, wypinającym się klipem. Albo łowisz bez klipa rzucając gdzie popadnie.
I wtedy w miarę rozsądnie ustawiony hamulec wystarczy. Musisz mieć tylko odpowiednie podpórki, z których Ci ryba nie wyrwie wędki. Przy ustawieniu wędki bocznym a nie na wprost to tylna musi trzymać wędkę, nie może mieć kształtu Y tylko U, nie musi być ta od Guru, która trzyma też przy odjeździe na wprost. Przednia musi mieć zagięcie zabezpieczające przed zjechaniem wędki z podpórki.

Mam stare Shimano Aero GTM 4010 z hamulcem walki. Trochę to można tak ustawić ale trzeba pamiętać, że to są dwa oddzielne hamulce, z oddzielną regulacją, których działanie się sumuje. Przy minimalnym ustawieniu hamulca walki działa właściwie tylko hamulec główny. "Dokręcenie" hamulca walki wspomaga hamulec główny, aż do zablokowania w skrajnym położeniu. Świetne rozwiązanie, o ile te tarczki i podkładki hamulca po tylu latach jeszcze płynnie działają.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18.06.2020, 23:35 »
Nie używam klipa szczerze powiedziawszy. Traktuje metodę jako odskocznie i odpoczynek od całodniowych wypraw spinningowych. Poprostu zabieram córki (albo raczej one mnie) i jedziemy po pracy jak jest ładna pogoda. Jakiś grill, pośmiejemy, po oddychamy świeżym powietrzem. Dzięki owlnemu biegowi nieusimy koncentrować się na szczytówkach - a możemy na sobie ... Metoda mnie urzekła prostota i łatwością. chodzi o przygotowanie. Można z marszu biorąc garść kulek i trochę zanęty fajnie połowić.
Co do draga w starych shimano... Hamulec jest jeden ustawiany pokrętłem... Włącznik draga poprostu dociska lub luzuje ucisk na tarcze... (to samo można uzyskać kręcąc pokrętłem ale to dłużej schodzi)
Tomasz eS

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 19.06.2020, 18:41 »
Rozbierałem Shimano Aero GTM 4010. Fighting Drag ma osobne tarczki, pokrętło osobne. W przeciwieństwie do quick draga.

W każdym razie przy dobrze dobranych podpórkach można spokojnie zostawić wędki przy średnio ustawionym hamulcu. Łowię zawsze na dwie wędki i często zdarzają sie brania dubletowe. Wtedy spokojnie holuję pierwszą rybę, podczas kiedy druga walczy na drugiej wędce na podpórce i cierpliwie czeka na zakończenie holu pierwszej albo wypina się z bezzadziorowego haka.
Tak właśnie tydzień temu 4,5 kg pełnołuski czekał na drugiej wędce, aż na pierwszej dokończę holu 7 kg karpia.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline zetika16

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 19.06.2020, 20:52 »
Trochę zmieniłeś mój pogląd na łowienie przy pomocy kołowrotka z wolnym biegiem, a raczej bez niego... Wezmę to pod uwaga. Masz może zdjęcie swoich podpórek z postawiona wędka?
Tomasz eS