Wędki o ciężarze zarzutowym 10-50 gramów do łowienia szczupaków? Moje pickery 2.10 czy 2.70 metra mają tyle. To nie jest kij do łowienia szczupaków czy węgorzy. Tu trzeba miotnąć odpowiednio, do tego martwa rybka swoje waży, plus ciężarek. Moim zdaniem za bardzo kombinujesz

Nie ma sensu schodzić z cw. Łowienie szczupaków to kij minimum 2 lb, w UK mam łowiska, gdzie nie wolno łowić tego gatunku kijami słabszymi, i ten punkt regulaminu ma sens.
Ogólnie małe cw ma swój powód. W przypadku spławika chodzi o łowienie małych ryb jak i dużych, aby nie spadały. Typowe spławiki nie mają więcej niż 6-6 gramów, chyba, że są na głębsze wody. Przy feederze ważna jest zaś giętkość kija, aby tez nie tracić mniejszych ryb. Szczupak jednak jest rybą znacznie większą, do tego potrzeba go 'osadzić' w miejscu często, kijem wyprowadzać z jakichś zawad, bo często tam się przyczaja. Węgorz - tu żadnej finezji nie potrzeba, bo ta ryba zazwyczaj jest 'zażarta' i o spadkach nie słyszy się praktycznie w ogóle. Karpie też łowi się ciężkimi kijami, wyjątkiem są komercje, na wzór brytyjskich, gdzie ta ryba jest mniejsza, i gdzie czułość szczytówki jest potrzebna do odczytywania brań, których jest sporo.
Kij mający w swej nazwie 'bait' to kij zanętowy, i musisz na nie uważać. To nie są kije do łowienia, nie mają takiej elastyczności, one mają za zadanie dobrze miotać ciężar dużego koszyka lub spomba, więc jego ugięcie nie musi być progresywne (ale może, cholera ich wie). W przypadku szczupaka może mieć to duże znaczenie, bo tu amortyzacja musi być odpowiednia.
Ogólnie kije 3 metrowe wg mnie mają sens tylko gdy łowisz w miejscach, gdzie masz nad sobą jakieś przeszkody, gałęzie nad głową etc. W innym wypadku będą razić na przykład brakiem zasięgu, bo taki kij po prostu ma tu swoje 'granice' i daleko takim króciakiem się zarzucić nie da.
Wg mnie idąc w kije o niskim cw niczego sobie nie poprawisz. A jeżeli szukasz krótkich kijów lub takich które są krótkie w transporcie, to bym już bardziej szedł w jakieś karpiówki teleskopowe. Oczywiście każdy łowi jak mu pasuje, ja tylko pokazuję minusy takich rozwiązań. I zapewniam, że cw do 50 gramów to praktycznie nic, i nie nadaje się to ani do łowienia szczupaków ani karpi, no chyba, że takich do kilku kilo z komercji. Karpiówka typowa to kij 3 lb, czyli mający cw stanowiące kilkaset gramów, warto mieć to na uwadze.