Autor Wątek: Parę pytań dotyczących method feedera  (Przeczytany 5307 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Parę pytań dotyczących method feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 20.08.2020, 17:59 »
Kierowałem to do @Radar 🙂,

Ok, sorki :beer:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #16 dnia: 20.08.2020, 18:31 »
Po pierwsze to kolega pisze, że będzie wędkował na wodach PZW a nie komercjach. Rybostan na większości takich wód różni się diematralnie. Tak samo linia brzegowa co za tym idzie trudność z holem ryby. Życzę powodzenia z holem ryby na brzegu porośniętym 3-4 metrowym pasem trzcin używając wedeczki do 60 czy 80 gr 🙂

Nie mam doświadczenia w holowaniu ryby przez 3-4 metrowy pas trzcin.

Nigdy bym tak nie usiadł.

To jaka wedke trzeba wg Ciebie mieć do method feeder?
Do ilu gram?
200-300?

Podaj wartość.

Jeżeli chodzi o PZW to rybostan będzie, mówiąc najoględniej bardziej ubogi, żeby nie powiedzieć biedny, a o okazy to już wogole bym się nie martwił.

Tak wiec wg mnie na „okazy” z PZW wystarczy wędka do 30gr.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 20.08.2020, 18:34 »
Może warto zakończyć tą entą, bezsensowną dyskusję zanim się na dobre rozkręci?
Panowie, policzmy głosy:

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #18 dnia: 20.08.2020, 18:39 »
Nie "przez" tylko mając po obu stronach taki pas trzcin. Według mnie to raczej standard normalnych wód (nie komercyjnych). Napewno potrzeba mocniejszy sprzęt no standardowy feeder do 60 czy 100 gr z odpowiednią żyłką 0,30 w górę.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 20.08.2020, 18:41 »
Może warto zakończyć tą entą, bezsensowną dyskusję zanim się na dobre rozkręci?
Racja, kolega pytał o wody PZW a nie komercję więc bezsensu pisać o tych "drugich". W obu przypadkach to zupełnie inne łowienie.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 20.08.2020, 19:17 »
Nie "przez" tylko mając po obu stronach taki pas trzcin. Według mnie to raczej standard normalnych wód (nie komercyjnych). Napewno potrzeba mocniejszy sprzęt no standardowy feeder do 60 czy 100 gr z odpowiednią żyłką 0,30 w górę.

Nie wyobrażam sobie łowienia karasi albo płoci takim zestawem. Nawet linów nie chciałbym tak łowić.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 20.08.2020, 19:24 »
Niestety nie da się wszystkiego pogodzić. Przy lżejszym zestawie i cięższym technicznie miejscu musimy się pogodzić z utratą większych ryb.

Offline mercunio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 26.08.2020, 17:11 »
Moglibyście polecić jakąś żyłkę przyponową, żebym mógł sobie powiązać przypony do metody pod większe przynęty? Jaka grubość, długość itd? Żyłka głowna to 0,25 dragona. Dodam, że w miejscu w którym łowie nie ma prawie żadnych zaczepów.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #23 dnia: 26.08.2020, 17:20 »
Przypon możesz zrobić z takiej samej żyłki a polecał bym plecionkę. Oczywiście żyłka dobra nie przegrubiona a plecionka to 10-12 lb
Paweł

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 26.08.2020, 19:25 »
Moglibyście polecić jakąś żyłkę przyponową, żebym mógł sobie powiązać przypony do metody pod większe przynęty? Jaka grubość, długość itd? Żyłka głowna to 0,25 dragona. Dodam, że w miejscu w którym łowie nie ma prawie żadnych zaczepów.

Drennan Suplex 0,23 bądź Stroft 0,22 i będziesz zadowolony 😉
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #25 dnia: 26.08.2020, 19:29 »
Ja stosuję żyłkę 0.22 do przyponów Dragon XT69 HI-TECH
Żyłka 0.22 ma wytrzymałość 6.5 kilo, jest ona dosyć elastyczna i nierozciągliwa.

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 26.08.2020, 19:44 »
Żyłka na przyponie przy metodzie wcale nie musi być cieńsza jak żyłka główna, ponieważ żyłki głównej mamy przy zarzuconym zestawie kilkadziesiąt metrów i cała ta żyłka pracuje podczas zacięcia i holu amortyzując zrywy ryby. Przypon natomiast ma długość około 10 cm i na takiej długości żyłka nie pracuje prawie wcale i jest dużo bardziej narażona na zerwanie jak żyłka główna.
Ja pocieniania zestawów na siłę nie lubię, bo potem ktoś się chwali że ileś tam przyponów zerwał podczas holu i te ryby będą pływać z tym przyponem. Na grupie na facebooku inny kolega pisał że mógł by wygrać zawody metod feeder ale poszło mu z haczykami 7 ryb... na jednej sesji.
Już to kiedyś pisałem w jednym temacie że mi osobiście od kwietnia 2016 roku poszła JEDNA ryba z zestawem a w ciągu sezonu jestem około 15-20 razy na rybach. 
Paweł

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 26.08.2020, 19:47 »
Żyłka na przyponie przy metodzie wcale nie musi być cieńsza jak żyłka główna, ponieważ żyłki głównej mamy przy zarzuconym zestawie kilkadziesiąt metrów i cała ta żyłka pracuje podczas zacięcia i holu amortyzując zrywy ryby. Przypon natomiast ma długość około 10 cm i na takiej długości żyłka nie pracuje prawie wcale i jest dużo bardziej narażona na zerwanie jak żyłka główna.
Ja pocieniania zestawów na siłę nie lubię, bo potem ktoś się chwali że ileś tam przyponów zerwał podczas holu i te ryby będą pływać z tym przyponem. Na grupie na facebooku inny kolega pisał że mógł by wygrać zawody metod feeder ale poszło mu z haczykami 7 ryb... na jednej sesji.
Już to kiedyś pisałem w jednym temacie że mi osobiście od kwietnia 2016 roku poszła JEDNA ryba z zestawem a w ciągu sezonu jestem około 15-20 razy na rybach.

Może nie pracuje ale odpowiada za prezentację zanęty. Trzeba także wziąć pod uwagę firmę przyponówki bo niektóre zawyżają wartości wytrzymałości. Ufam sprawdzonym firmom.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #28 dnia: 26.08.2020, 19:57 »
1. Część źródeł podaje, że method feeder służy do połowu średnich i małych ryb, a te większe to tylko przyłów. Natomiast część osób pisze, że method feeder powstał w celu selekcjonowania dużych ryb i właśnie do połowu takich nadaje się najlepiej. Jak to w końcu wygląda? ----> zależy od wody, często sie łowi to i to

2. Czy pomogłoby tu założenie większego haczyka np. 8 i założenie większej przynęty? ( jeśli nastawiam się tylko na większe ryby). ----> zależy od wody, np. na jednej wodzie na hak 8 i małe pellety biora mi płocie i wzdręgi cześciej niz duże ryby (a na innej z kolei karasie i leszcze), a na kolejnej duże mi biora najlepiej na haki nr 10, 12 na 8 i 6 - słabiej.

3. Czy do łowienia dużych ryb powinienem zapopatrzyć się w podajnik typu "bait up" na którego można nałożyć dużo więcej zanęty niż na standardowy podajnik? ---> tak robiłem kilka lat, teraz przestało mi to pomagać

Czy macie w ogóle jakieś triki albo porady jak na method feedera selekcjonować tylko duże ryby? ----> ano mamy, czasem działaja czasem nie ...
;)

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 26.08.2020, 20:07 »
Szymek to weź tą żyłkę Dragona co pisałeś że używasz  i powieś na niej 5 kg, gwarantuje Ci że nie wytrzyma a producent podaje 6.5 kg , ale podaje wytrzymałość liniową w laboratorium która z wytrzymałością na węźle podczas holu nie ma nic wspólnego. Sprawdzone żyłki nie przegrubione przy których producent podaje realną wytrzymałość na węźle to na przykład guru https://sklepdrapieznik.pl/sklep/guru/16205-zylka-guru-pulse-line-300m-022mm-6lb.html przy średnicy 0.22 podana jest wytrzymałość 6LB co daje nicałe 3 kg.
Paweł