Autor Wątek: Kołowrotek z wolnym biegiem do feederka 10 ft  (Przeczytany 1765 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotek z wolnym biegiem do feederka 10 ft
« dnia: 28.08.2020, 13:44 »
Co ciekawego możecie polecić z wolnym biegiem lub qd do metody i kija 3m ? Budżet powiedzmy max 1000 ale im mniej tym lepiej, potrzebuje kołowrotka dla siebie i żony. Ja się zastanawiam nad Daiwą TDR. Teraz używam Stradica Ci4 4000 a żona Zaubera w tej samej wielkości.

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek z wolnym biegiem do feederka 10 ft
« Odpowiedź #1 dnia: 28.08.2020, 14:00 »
Zerknij na Shimano Baitrunner X-Aero 4000 FA. Mam dwa. Dają radę.
-Paweł-

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 28.08.2020, 14:49 »
Całkiem fajnie to to wygląda :beer:

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #3 dnia: 28.08.2020, 15:16 »
Jeżeli nie zależy Ci na wadze młynka, bo X-Aero swoje waży to spoko. W przeciwnym przypadku odradzam. Przy tym budżecie to Ballistic 4000 C jest najlepszą maszynką pod względem mechanicznym. Niestety nie ma okrągłego klipa. Jest temat w jaki sposób można to ominąć gumkami. Co do TDR, w tej chwili praktycznie niedostępny. Nawet na rynku wtórnym się nie pojawia.
W związku z czym mając nie dawno podobny dylemat. Co wybrać do 10ft,  kupiłem Cntrisa 420. Sprawuje się bardzo dobrze, nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. Wiadomo, że na Ali kupisz taniej Zaubera CS który de facto jest chyba tym samym kołowrotkiem. Chociaż nie jest to do końca potwierdzone. Wygląd podobny ale czy bebechy te same ? Nie wiem.
Powyższe informacje opieram na wiedzy nabytej na forum.
Pozdrawiam

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 28.08.2020, 15:28 »
Klips nie jest mi potrzebny raczej go nie używam. w Ballistic jest QD ? Używam Supery ale kołowrotków Prestona raczej nie chciałbym kupować.

Offline Szymek123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 28.08.2020, 15:42 »
;D

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.08.2020, 16:22 »
Sorry, ale nie wymienię Shimano i Ryobi ze średniej półki na wyrób kołowrotkowopodobny.

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #7 dnia: 28.08.2020, 16:44 »
Zerknij na Shimano Baitrunner X-Aero 4000 FA. Mam dwa. Dają radę.

I ja polecę X-Aero, z tym ze 2500FA, dla mnie to idealne połączenie.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 28.08.2020, 16:58 »
Budżet nie jest zły, w tej cenie można faktycznie poważnie pomyśleć nad Ballistic'iem.
Największy jego plus to przekładnia z wysokiej półki, klepana w Japonii- wysoka sprawność i twardość. Drugi plus to naprawdę niska masa, co da się poczuć w rękach. Niestety nie są to maszyny zaprojektowane pod feederowe zastosowania, więc nie mają klipów HiP, składanych korbek, zaś wiele modeli ma sporą pojemność szpul.
Quick drag w tym modelu nie występuje, ale można go zrobić 8)
Skoro TDR taki niedostępny, to są alternatywy w postaci N'zone i TDM (nowy model). Technicznie reprezentują ten sam poziom, jedyna różnica to sposób osadzenia szpuli na osi. Inna cena to brak szpul na zapasie i jakieś wyjęte łożyska.

Centris to Zauber CS w wydaniu dla wędkarzy feederowych/spławikowych, za co trzeba sporo zapłacić: szpula zapasowa, dwie korbki, zmienione pojemności i klipy.
Plusem oryginalnego Zaubera jest wkręcana bezpośrednio w napęd korbka i wyraźnie niższa cena zakupu, nawet po dokupieniu drugiej szpuli. Mechanicznie i materiałowo nie ma żadnych różnic.
Można w tych konstrukcjach również zrobić quick drag- działa bdb. Minusem jest niewygodne, małe pokrętło, aczkolwiek zależy to od preferencji i sprawności dłoni ;)

Z Shimano ciężko coś polecić obecnie.
Nowe modele są dość małe i ewidentnie projektowane typowo pod spinning, ich użytkowanie w innych metodach bywa uciążliwe.
Na pewno godny uwagi jest Stradic FL, o ile uda się kupić ogarnięty egzemplarz.
Baitrunnery są już przestarzałe technicznie, nie mają zbyt dobrych przekładni (ale można łatwo wymieniać) i naprawdę sporo ważą.
Pozostaje oferta morska (SW), a w niej serio udane konstrukcje i nadające się pod gruntowe techniki. Jednakże to straszne kompromisy, bo konstrukcje te nie mają klipów (jakichkolwiek!), kręcą tylko do przodu i zazwyczaj nie mają zbijaka kabłąka :facepalm: ;)
Czesiek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.08.2020, 17:52 »
Czyli tak naprawdę wybór niesamowicie mały dla metodowców. Bardzo podoba mi się Matrix Horizon X ale jakoś nie mam zaufania do ich kołowrotków.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #10 dnia: 28.08.2020, 18:01 »
Penn Fierce 3 Live Liner  2500 lub 4000
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #11 dnia: 28.08.2020, 18:28 »
Sorry, ale nie wymienię Shimano i Ryobi ze średniej półki na wyrób kołowrotkowopodobny.
Chyba przesadzasz, pisząc taki komentarz. A już na pewno nie miałeś młynka w ręce. Ja natomiast go użytkuje i spisuje się bardzo dobrze. Jest nieźle spasowany, dobry nawój, płynny hamulec, pracuje gładko. Mógłby być tańszy nie przeczę ale 2 szpule w koplecie i 2 korbki trochę rekompensują cenę. I generalnie to jest solidna konstrukcja o ktorej nie czytałem negatywnych opini. Kolega Wonski zrobił fajną recenzję i między innymi na niej się opierałem.
Mam też TDR i pod względem pracy nie ustępuje Centrisowo. Ale na pewno czuć wyższą jakość w materiałach.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.08.2020, 18:40 »
Chyba przesadzasz, pisząc taki komentarz. A już na pewno nie miałeś młynka w ręce. Ja natomiast go użytkuje i spisuje się bardzo dobrze. Jest nieźle spasowany, dobry nawój, płynny hamulec, pracuje gładko. Mógłby być tańszy nie przeczę ale 2 szpule w koplecie i 2 korbki trochę rekompensują cenę. I generalnie to jest solidna konstrukcja o ktorej nie czytałem negatywnych opini. Kolega Wonski zrobił fajną recenzję i między innymi na niej się opierałem.
Mam też TDR i pod względem pracy nie ustępuje Centrisowo. Ale na pewno czuć wyższą jakość w materiałach.

Może i mnie trochę podniosło ale kupiłem kilka rzeczy Jacobs się na akzdje zawiodłem, nawet na tych które wcześniej chwaliłem.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 28.08.2020, 20:18 »
Może to nie cud techniki, ale zerknij sobie na Daiwe emcast lt br 4000 lub 5000 ,mam wersję 4000 i jestem bardzo zadowolony ,wszystko chodzi cacy i waga fajna pod kijek 10ft jak znalazł :thumbup:

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #14 dnia: 28.08.2020, 20:40 »
Jeżeli szedłbyś w kierunku Daiwy TDR to max 3012 do takiego kija.
Do Daiwy Commercial 9,6 ft mam podpięty 2508 i jest bajka. Kiedyś "bałem" się małych kołowrotków, ale teraz duże maszynki podpinam tylko do długich wędek.
Pozdrawiam,
Maciek