Autor Wątek: Bolonka 800 cm, cw 25 min.  (Przeczytany 1800 razy)

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
Bolonka 800 cm, cw 25 min.
« dnia: 28.08.2020, 20:46 »
Po kilkumiesięcznej przerwie wracam do wędkarstwa, tylko hmmm straciłem sprzęt - muszę coś kupić.
Do tej pory głównie łowiłem bolonkami. Moja ulubiona Mikado ultrafiolet 800.
Szukam bolonki 800 z cw min 20, sztywna i waga do 500 g.
Moim faworytem jest ultrafiolet 2 800 (niby następczyni)
Ale z chęcią przeczytam jakieś propozycje.
Akurat UV 800 nie ma w magazynach czekają na dostawę więc mam czas...

Offline basp28

• Ekspert
Odp: Bolonka 800 cm, cw 25 min.
« Odpowiedź #1 dnia: 28.08.2020, 21:28 »
Ewentualnie gdzie na Śląsku jest na tyle dobry sklep, że można "podotykać" UV 800

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #2 dnia: 30.08.2020, 17:43 »
Po cholerę Ci taka długa bolonka. 8m bolonką to nie łowienie, lecz samo-tortura. To wędka do łowienia na głębokich kanałach blisko brzegu. na Allegro jest kilka. Znajdź sobie jakąś porządną 5-cio metrową. Nada się do łowienia na 90% łowiskach. Do tego komfort łowienia.

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #3 dnia: 30.08.2020, 18:18 »
8 metrowa bolonka, to już taki trochę .. margin z kołowrotkiem :D Trochę już łowię tą metodą i po latach obcowania z bolonkami o rożnej długości stwierdziłem, że najbardziej optymalną dla mnie długością jest 6 metrów. Wędką o tej długości można skutecznie łowić na każdej rzece, co ważne nie tracąc na komforcie i przyjemności łowienia. Dlatego od lat już nie używam dłuższych wędek. Jeśli komuś brakuje metrów, to sugeruje zamiast pójścia w dłuższe wędki, używanie spławików typu Cralusso Bolo i Surf. W szczególności tych drugich, bo pozwalają łowić na bardzo dużych odległościach nawet bolonkami 5 metrowymi. Dobrej klasy wędka do tej metody o długości 8 metrów kosztuje fortunę. Moim zdaniem dużo lepiej kupić w budżecie tego UV 8 m, jakąś w miarę przyzwoitą 6-tkę niż to Mikado. Nie oszukujmy się, za 500 zł nie kupisz dobrej bolonki 8 metrowej, a nawet 7 metrowej. Taka jest prawda. Na dobrej klasy szóstkę już wystarczy.

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #4 dnia: 30.08.2020, 18:27 »
Nie do końca jest tak jak piszesz, jeśli chodzi o odległość łowienia Bolonką. Na największe dystanse używa się bolonek długości 5m. Im dłuższa bolonka tym krótszy zasięg łowienia. 8-mio metrowych używają zawodnicy do łowienia na głębokich kanałach.

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 31.08.2020, 10:15 »
Dlaczego 8m
1. Moje łowiska, miejscówki gdzie łowie 90 % czasu mają od 4 do nawet 7-8 m głębokości - 5m Bolonka nie obsłuży takiego gruntu ze spławikiem na "stałe"
2. Łowiłem ze 20 lat na 8m i sprawdzała się idealnie - nie będę kombinował z krótszą (miałem tez 7m i czegoś niekiedy brakowało).
3. Bolonki używałem też na jeziorach, jako odległościówki ze spławikiem przelotowym - przy 8m + 1m ręki = dźwignia 9m - powoduje, że można naprawdę rzucić b. daleko, leciutkim zestawem.
4. 8m spokojnie można używać zamiast "bata" a kołowrotek zapewnia dodatkowe metry jak trafi się jakaś większa czy silniejsza rybka.
5. Przystawka - lubię bardzo przystawkę rzeczną - im dłuższa wędka tym lepiej dla przystawki.
Mimo tego, że metoda Bolońska jest moją ulubioną, łowię też innymi metodami, a Bolonki używam jako wędki "uniwersalnej" nie tak dobrej jak wędki specjalistyczne dedykowane do danej metody, ale wystarczającej.

Cralusso Bolo i Surf używałem i mimo wielu pozytywnych opinii mnie te spławiki nie podeszły - powód jest jeden - za duży chlupot przy zacinaniu, spławik ustawia się bokiem i chlupocze, co mnie drażni.