Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 215995 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #675 dnia: 16.11.2021, 22:47 »
Czyli póki co wszystko sie sprawdza, jak pisałem wczesniej poprosze Portugalie
Portugalia,
Szkocja,
Włochy,
Szwecja,
Rosja,
Walia.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #676 dnia: 17.11.2021, 00:16 »
I jak Tam nasz hurra optymista Lucjan po wczorajszym meczu ? Nadal widzisz progres tej kadry za tego trenera ? Wygralismy tylko z najslabszymi druzynami w tej grupe czyli andora sam marino i albania. Teraz zamiast wziac sprawy barazy w swoje rece i byc w uprzywilejowanej sytuacji nasz trener postanowil to koncertowo spierd....! Znow musimy liczyc na to ze potkna sie inny. Gramy zagraniczniakami ktorzy nie graja w klubach bo pilkarz z rodzimej ligi sa podobno za slabi no to pokusze sie o stwierdzenie ze sami ligowcy wykrecili by ten sam wynik punktowy co zagraniczne gwiazdy sousy !

Już nie jestem huraoptymistą, od kilku meczów :) Ale nie do końca winię Sousę, po prostu ciężko nam grać  fajny, ofensywny futbol. I bez jaj, że wygraliśmy tylo ze słabymi, zajmujemy drugie miejsce w grupie, przed nami są wicemistrzowie Europy, Anglia to najsilniejsza liga na świecie. Drugie miejsce nie spadło z księżyca. A sama Albania to bardzo trudny przeciwnik. Do tego inne ekipy tez dają ciała, jak Holandia czy Portugalia.

A co do ligowych gwiazd. NIe wiem kto ci naopowiadał bajek, że wykręciliby taki sam wynik. Chyba że ten wczorajszy :)

Jakby nie było postep jest w porównaniu do tego co pokazał Brzęczek, ale wciąż nasza gra pozostawia wiele do życzenia. Zwłaszcza mamy problem z wahadłowymi i wyprowadzaniem piłki. Kilku naszych zawodników ma tez kryzys formy, na pewno gra Szczęsnego pozostawia wiele do życzenia. Bramkę pierwszą po prostu zawalił, kiepski też jest Piątek, rozczarowuje Puchacz. Natomiast widzę potencjał w Cashu. Brakuje mu oczywiście zgrania, ale to dopiero początek. No i dobrze pokazuje się wciąż Świderski. Moim zdaniem powinien być wystawiany częściej, Piątek i Milik niech będą w rezerwie.

NIestety, bez Lewego nam nie idzie, i to jest fakt. Ale trudno aby grał w każdym meczu, bo przecież ma ligę niemiecką i LM, jest jednym z najbardziej obciążonych piłkarzy w polskiej reprezentacji, często gra pełne 90 minut. Jednak lepiej było go posadzić na ławce w meczu z Andorą a nie z Węgrami. Ale podobno on tak sam chciał, to nie był pomysł Sousy.

Hallo, hallo ! Brzeczka to Ty szanuj. bo on zagral w pierwsze mecze na 3 srodkowych pomocnikow i gdy ta taktyka okazala sie niewypalem, to ja zmieniz na taka ze skrzydowymi, bo nie mial do niej wykonawcow. A co robi siwy bajerant ? W naszej ekipie gra jeden wahadlowy na codzien w klubie i jest to beres. Reszta gra tam z musu jak np rybus, bo on jest skrzydlowym przemianowanym na bocznego obronce, ale nie wahadlowym. Teraz doszedl cash. My nie mamy ludzi do grania wahadlami i uparcie jak osiol bajerant gra taktyka z nimi i wyglada to coraz gorzej. Jak dodasz do tego idiotyczne zmiany personalne, to nic z tego dobrego nie moze wyjsc. Naprawde nie wiem na jakiej podstawie widzisz progres tej kadty jak tak taktyka to slepa uliczka z braku dostaepnych opcji. Kolejna sprawa to trojka srodkowych obroncow i wsadzanie na pol prawych obroncow ludzi ktorzy w klubie graja na bokach obrony jak kedziora czy beres ktory jest wahadlem a tam nie gra... Nie bede Cie na sile przekonywal do swoich racji, ale jak marnujesz jedyny potencjal na pozycji gdzie masz braki to to jest cofanie sie w rozwoju. Za to samo  jechalismy po brzeczku gdy stawial beresia na lewej obronie ale chocian on oslabil jedna pozycje a nie dwie czy nawet 3 grajac tym systemem.
Z Tobą mógłbym porozmawiać o piłce, bo czytam, że masz pojęcie nie z TV :). akwizytor, Jóżwiaka (boczny napastnik) ustawiał na obronie :) - nic dziwnego, że źle wyglądał w meczach - a zwłaszcza słabo bronił :).
Wielki błąd to namaszczenie Szczęsnego - zero konkurencji, bo i tak Szczęsny namber łan, największy babol nic mu nie zrobi nie do ruszenia, pewnie akwizytor ma działę od kolejnego transferu....
Ale bardzo wiele osób ceni akwizytora np:
1. Pięknie gra kadra - cokolwiek to znaczy bo wg mnie grają starsznie słabo...(mi się nie podoba ale opinie każdy może mieć inną)
2. Jest bardzo dobra atmosfera - no i jaka ma być jak piłkarze robią co chcą, a że wyników nie ma.... atmosfera jest super :) - jak na budowie terminy zawalone, ale codziennie piwko i grilll - atmosfera super...
3. Moja żona mówi, że PL kadra nigdy takiego zajeb... trenera nie miała - świetnie się ubiera, przystojny i fajny głos ma :)
Ale plusy jego powołań (o pracy nie ma mowy) wg mnie 2 niepodważalne - Świderski, Buksa - równoważą to minusy - stawianie na Milika i Piątka kompletnie bez formy.
Nadal uważam, że akwizytor nie zadał sobie trudu, żeby poznać naszych piłkarzy, na jakich pozycjach grają, gdzie z kim itd. a głupkowate strategie typu najlepszy skład na Andorę, a oszczędzamy ludzi na Węgry??? o co chodzi... :)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #677 dnia: 17.11.2021, 06:51 »
Dzis mnie z rana tak natchnelo ze sousa chyba ten mecz przegral specjalnie bo wie ze wpieprzyj sie w nieogrzewany wagon. Kto normalny ktorego dalsza praca zalezy od przejscia barazy w meczu o rozstawienie w barazach wystawia 2 sklad :facepalm: Juz Kulesza powiedzial ze jesli nie bedzie awansu to nie ma przedluzenia umowy z sousa.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #678 dnia: 17.11.2021, 07:17 »
Dzis mnie z rana tak natchnelo ze sousa chyba ten mecz przegral specjalnie bo wie ze wpieprzyj sie w nieogrzewany wagon. Kto normalny ktorego dalsza praca zalezy od przejscia barazy w meczu o rozstawienie w barazach wystawia 2 sklad :facepalm: Juz Kulesza powiedzial ze jesli nie bedzie awansu to nie ma przedluzenia umowy z sousa.
Może faktycznie zależy mu bardziej na pracy w Premier League. Przed meczem były pogłoski, że Aston Villa jest nim zainteresowana.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #679 dnia: 17.11.2021, 07:36 »

Ja bym raczej nie węszył tu spisku :) Sousa raczej był pewny wygranej lub remisu, stąd takie podejście. Dziwi mnie, że nie posadził Lewego na ławce, aby w razie czego mieć solidne odwody. Nie ma co ukrywać, on ten mecz zawalił bardzo mocno, idzie to na jego konto. Co do zwolnienia Sousy. Tutaj trzeba zobaczyć jak zagramy baraże. Jeśli odpadniemy po dobrych meczach, to czy należy go zwalniać? NIe wiem czy to rozsądne. Bo przecież poprawa jest, pierwsza połowa meczu z Węgrami nie była taka zła, przez długo czas mieliśmy posiadanie piłki i to czego brakowało to wykończenia. Nie od razu będziemy grać na najwyższym poziomie.
Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #680 dnia: 17.11.2021, 08:49 »
Pomijam fakt ze brak rozstawienia to takze cios finansowy dla pzpn z tego co podaja jakies 15mln zl mniej za to ze baraz odbedzie sie na wyjezdzie. Podam tez rzecz o ktorej moze nie wielu sobie zdaje sprawe, ale brak awansu na mistrzostwa to mniejszy wplyw do pzpn od fify i raczej nie bedzie z czzego szastac na pensje dla sousy. Teraz mamy "tluste" lata ale jak nie bedzie kolejnych awansow na takie duze imprezy jak euro czy MS to skonczy sie dobrobyt i zacznie szukanie materialu na trenera wsrod janasow, smudow czy innych fornalikow.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #681 dnia: 17.11.2021, 10:34 »
Pomijam fakt ze brak rozstawienia to takze cios finansowy dla pzpn z tego co podaja jakies 15mln zl mniej za to ze baraz odbedzie sie na wyjezdzie. Podam tez rzecz o ktorej moze nie wielu sobie zdaje sprawe, ale brak awansu na mistrzostwa to mniejszy wplyw do pzpn od fify i raczej nie bedzie z czzego szastac na pensje dla sousy. Teraz mamy "tluste" lata ale jak nie bedzie kolejnych awansow na takie duze imprezy jak euro czy MS to skonczy sie dobrobyt i zacznie szukanie materialu na trenera wsrod janasow, smudow czy innych fornalikow.
Nah, u nas trenera wybiera się po znajomościach. Ja do dzisiaj nie rozumiem jak Boniek został trenerem kadry A, prezesem PZPN czy wiceprezydentem UEFA. Dla mnie to jest SZOK... gość bez żadnego doświadczenia w tych kierunkach, ale ma znajomości i nazwisko.
Co do kasy to do dzisiaj nie zwrócił się nam stadion narodowy. Podatnicy nadal są obciążani jego funkcjonowaniem. Nie wspominam o koncercie Madonny, za który nikt nie poniósł odpowiedzialności.
No i najważniejsze nadal nie ma systemu szkolenia młodzieży, tutaj nie ma co pisać. Zyski są marnowane na premie i na nic więcej.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #682 dnia: 17.11.2021, 15:23 »
Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt.
Ile to razy jeszcze musimy się sparzyć by trzymać się z daleka od kłopotów . Mam tu na myśli powołania dla " farbowanych lisów " .
Oświeć mnie proszę w czym M. Cash czy jak mu tam jest lepszy od Rybusa , Frankowskiego , nawet Płachety czy Szymańskiego ?
Pomijam już fakt łamania zasad przy nadawaniu piłkarzowi obywatelstwa bez wszelkich wymaganych procedurami wymogów .
Ile razy jeszcze musimy się zawieść , rozczarować kolejnymi Obraniakami , Perkizami , Beniszami czy Leonami w siatkówce .
Dlaczego w kadrze nie ma miejsca dla młodych z U 21 a jest dla naprawdę przeciętniaka z Anglii.
Czy ten naród naprawdę ma jakieś kompleksy tożsamości ?
Naprawdę co nasze to cebula a co angielskie to slodkie ?
Mój dziadek został zamordowany w obozie , ojciec represjonowany przez komunę , ja tyram całe życie budując ten kraj a tu chłopak który nie mówi po polsku dostaje paszport bo co ?
Bo piłkę kopie ?

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #683 dnia: 17.11.2021, 16:02 »
Cały świat "podbiera" sobie zawodników do róznych reprezentacji i mimo że uważam że nie jest to dobre rozwiązanie, w tym wypadku zrobiono wszystko jak nalezy, a co do róznicy miedzy zawodnikami to oprócz techniki uzytkowej co widać gołym okiem gwarantuje Tobie że "farbowany Lis " ma lepsze "parametry wydolnosciowe czy szybkościowe" 
W UK aby grać w Premier naprawde trzeba się wyrózniac i nie ma przypadku jak to często bywa w naszej ekstraklapie. Nie jestem zwolennikiem co z zachodu to najlepsze ale nie zamykajmy granic aby na siłe grali urodzeni w Polsce zawodnicy, uważam że błąd tkwi w selekcji gdyż zamykamy się na zespoły ekstraklapowe zapominajac o młodziezy w 1,2 czy nawet 3 lidze , wiesz mi tam też sa perełki ale nikt nie chce zaufać czy dać szanse takiem zawodnikowi.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #684 dnia: 17.11.2021, 16:12 »
@paparoach Nie no...no nie mów, że Leon Cię rozczarował ?

@Opos Co do prezesów to co miał niby Lato czy Listkiewicz (nie wspominając o Dziurowiczu )? Akurat Boniek by prezesować to ma większe predyspozycje niż poprzednicy.
Większość prezesów których znałem to mieli dobrą gadkę, znajomości, mocną głowę i umieli pić. To wsytarczało. Ważne by cyferki się zagdzały i robota była. Wiadomo, że byli to łebscy i inteligentni goście, a nie jakieś ćwoki lub analfabeci. Dodatkowym atutem dobrego prezesa jest umiejętność rozmowy z każdym: od ciecia po inne grube ryby. Prezesi to trochę jak politycy z tym, że dbają bardziej o interes firmy niż własny. Boniek dbał.

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 177
« Odpowiedź #685 dnia: 17.11.2021, 16:15 »
Oświeć mnie proszę w czym M. Cash czy jak mu tam jest lepszy od Rybusa , Frankowskiego , nawet Płachety czy Szymańskiego ?
Nie wiem czy Cie oświecę, ale być może ma to związek z nogą, której używają do podpierania się :D

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #686 dnia: 17.11.2021, 16:33 »
Ciekawa sprawa jest tez z kozlowskim ktory na meczach z andora sie nie znalazl w kadrze a wraz z zalewskim poszli szlifowac umiejetnosci do u21... wracajac do brzeczka to jemu sie udalo bez lewego zremisowac z portugalia o ile mnie pamiec nie myli ;)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #687 dnia: 29.11.2021, 21:36 »
I jak uważacie dostanie złota piłke czy tylko nagrode pocieszenia :)

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #688 dnia: 29.11.2021, 21:40 »
Powinni dać dwie piłki, za ten i za ubiegły rok i nikt nikomu tego nie miałby za złe. A wszyscy wiedzą kto powinien dostać w zeszłym roku. A tak będzie drugie miejsce i niesmak.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #689 dnia: 29.11.2021, 21:45 »
Myślę, że Lewy będzie jednak drugi.
Adam