Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 234209 razy)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #1155 dnia: 22.09.2023, 20:37 »
Wpadnie na rybkę do Sopotu.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1156 dnia: 22.09.2023, 20:49 »
Lucjan trochę opowiadasz dyrdymały o tym ze papszunem sie nie da kierować a nawalka sie dało ? dar ryja jak autobus zawracał bo był jakiś dziwnie przesadny. Poczytaj co mu odjeb@ło w lechu jak kazał szafki mierzyć i wydziwiał. Mam wrażenie że wiele zakulisowych rzeczy które ujawniają w PL dziennikarze do Ciebie na wyspy nie trafia a my tu tym żyjemy :)

Nie chodzi mi  o to, że każdy wybór selekcjonera polegał na wyborze kogoś uległego. Tu wg mnie są dwa takie przypadki - Brzęczek za prezesury Bońka i właśnie Kulesza z Probierzem. Uważasz, że w obydwu wypadkach kierowano się dobrem polskiej piłki? Wg mnie nie, to były wybory dobre dla  prezesów i skostniałego PZPN-u przede wszystkim. Zauważ, że Kulesza nie mówi nic o reformie związku, jakieś naprawie. Wszystko ucichło i zapewne będzie dalej po staremu.

I sprawa jest oczywista. Wybór takiego Brzęczka czy Probierza nie oznacza oczywistej porażki, tu mamy do czynienia z prawdopodobieństwem. Wybór Sousy był na ten przykład również ryzykowny, ale było większe prawdopodobieństwo, że mu się uda niż takiemu Brzęczkowi. Zresztą nie było wcale tak źle, gorzej, że 'siwy bajerant' się zawinął z nienacka.  Nie spodziewam się, że Probierz dokona udanej przebudowy drużyny, moim zdaniem większe szanse na to są z Papszunem, tym bardziej, że on budował z tego co miał.

Polecam się też zastanowić, dlaczego Santos nie udzielił wywiadu, w którym by pojechał po naszym związku, układach jakie tam są. Bo się dogadał z Kuleszą. Szambo ma nie wybijać, bo ci co są na stanowiskach polecą, a kasę się tam czesze wielką jak nie olbrzymią. I o to chodzi. Papszun jest nieprzewidywalny, co innego kumpel prezesa 8)

To jest tylko moje zdanie :)

Całkowicie nie rozumiem tego waszego zachwytu papszunem ... koleś sprawdzony tylko w jednym hermetycznym miejscu specyficznym jak na nasze warunki. Od razu go do kadry. Co do kuleszy i bonka to chyba dobrze ze wybierani trenerzy sa im posłuszni, chociaż nie jest tak do końca jak mówisz. Bo taki brzeczek nawywijał z psychologiem niezłe koziolki i bonialdo na to przystal Co de facto jak to mówi boniek ten psycholog to był gwóźdź do trumny, bo miał więcej do powiedzenia niz brzeczek. No to w takim razie kolesiostwo sie obrocilo przeciwko bonkowi a wyniki byly ? Były ! Michniewicz tez pracował u kuleszy i zrobił wynik zrobił! Ale znow sprawy poza sportowe zwolniły kolejnego trenera. A te wszystkie wynalazki jak sousa i santos spoza układu nie zrobiły nic co by polska myśl szkoleniowa i to kolesiostwo pokazać w złym świetle. Pokazało to tylko że światowcy nie traktują nas poważnie.  Za sousy było ofensywnie ale strzelalismy wiele goli tracac przy tym fure bramek. Wyjazdy lewego ze sponsorami przed ważnym meczem z Węgrami. No nie można za wszystko obarczać tylko prezesa i mówić kolesiostwo. Nie jestem fanem kuleszy ale przestajesz sie w tej dyskusji posługiwać sie faktami. A te fakty to nie jest jakaś insaiderska wiedza tylko o tym głośno sie mówi w PL.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #1157 dnia: 22.09.2023, 20:54 »
Rafał osobiście uważam ,że ani Probierz ani Papszun nic nie zmienią ,ale papiery lepsze jak dla mnie ma Papszun i z tych dwóch jemu dałbym szansę ,czas pokażę szybko ,a nasz PZPN jest szybki jak błyskawica jeżeli chodzi o zwolnienia trenerów niczym Aurelio De Laurentiis z Napoli ;)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #1158 dnia: 22.09.2023, 21:18 »
Rafał osobiście uważam ,że ani Probierz ani Papszun nic nie zmienią ,ale papiery lepsze jak dla mnie ma Papszun i z tych dwóch jemu dałbym szansę ,czas pokażę szybko ,a nasz PZPN jest szybki jak błyskawica jeżeli chodzi o zwolnienia trenerów niczym Aurelio De Laurentiis z Napoli ;)
No dla mnie póki kryterium wyboru będzie wynik na tu i teraz to tak się to będzie kręcić, ale patrząc na Niemców oni mieli budować drużynę na turniej i tez się wysypali w pół drogi.
Patrząc na ligową piłkę taki runjaic to klasowy trener wyciagnął Legię z dołka, zapewnił puchary na wiosne i wszedł do pucharów grając atrakcyjną piłkę. Na brak emocji nie da sie narzekać ale czy pasowałby do naszej kadry i cos z niej ulepil ? niekoniecznie
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #1159 dnia: 22.09.2023, 21:27 »
Niemców objął teraz  Nagelsman choć faworytem zarządu był Klopp  ,jestem ciekawy czy da radę ich wskrzesić na turniej u siebie ,ostatnie baty przed własną publicznością  z Japonią ,gwizdy  na stadionie ,i sama gra niemców ,słabo to wyglądało ,co do Kosty Runjaića Legia pod jego batutą gra dużo lepiej ,wczorajsza gra przeciw Aston Villi pokazała ,że można rywalizować z dużo lepszą kadrą i wygrywać ,czy Kosta byłby w stanie to samo zrobic w kadrze kto wie ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1160 dnia: 23.09.2023, 08:46 »
Całkowicie nie rozumiem tego waszego zachwytu papszunem ... koleś sprawdzony tylko w jednym hermetycznym miejscu specyficznym jak na nasze warunki. Od razu go do kadry. Co do kuleszy i bonka to chyba dobrze ze wybierani trenerzy sa im posłuszni, chociaż nie jest tak do końca jak mówisz. Bo taki brzeczek nawywijał z psychologiem niezłe koziolki i bonialdo na to przystal Co de facto jak to mówi boniek ten psycholog to był gwóźdź do trumny, bo miał więcej do powiedzenia niz brzeczek. No to w takim razie kolesiostwo sie obrocilo przeciwko bonkowi a wyniki byly ? Były ! Michniewicz tez pracował u kuleszy i zrobił wynik zrobił! Ale znow sprawy poza sportowe zwolniły kolejnego trenera. A te wszystkie wynalazki jak sousa i santos spoza układu nie zrobiły nic co by polska myśl szkoleniowa i to kolesiostwo pokazać w złym świetle. Pokazało to tylko że światowcy nie traktują nas poważnie.  Za sousy było ofensywnie ale strzelalismy wiele goli tracac przy tym fure bramek. Wyjazdy lewego ze sponsorami przed ważnym meczem z Węgrami. No nie można za wszystko obarczać tylko prezesa i mówić kolesiostwo. Nie jestem fanem kuleszy ale przestajesz sie w tej dyskusji posługiwać sie faktami. A te fakty to nie jest jakaś insaiderska wiedza tylko o tym głośno sie mówi w PL.

PZPN pokazało, że wciąż wymaga przebudowy, pójście na rękę kibicom powinno być tutaj zabiegiem taktycznym, ponieważ ściąga odpowiedzialność z prezesa i zarządu. Zgadzam się, ze Papszun to człowiek 'jednej drużyny', jednak zbudował on coś na miarę angielskiego Leicester za czasów Ranieriego. Probierz takich rzeczy nie ma. Do tego Papszun stosuje bardziej widowiskowe ustawienie niż obecny selekcjoner, a tego też chcą kibice, to było powodem między innymi odwołania Brzęczka. WIęc jeśli ryzykować, to już z nastawieniem na budowę czegoś większego.

Wg mnie Kulesza wybrał inną drogę, tutaj wolał on powołać kogoś, z kim się dogada odpowiednio, mając czas aby wyciszyć zadymę związaną ze skandalami odnoszącymi się z kadrą i mistrzostwami. Do tego Papszun jest dość hardy, i tutaj spokojnie mógłby mieć ten atut, że jeśli taki Lewy by mu się stawiał, to by go odsunął. I kto wie, czy taki ruch nie uzdrowiłby kadry bardzo mocno. Bo i Lewego trzeba przytemperować, zwłaszcza jeśli swoim zachowaniem powoduje ferment w reprezentacji (tego nie wiemy). Bo kto dzielił premie i golił sobie jajca aby pozałatwiać wszystko (nie licząc Michniewicza i jego pomagierów) do końca nie wiemy. Lewy wcale wszystkiego nie powiedział, ja osobiście mam wrażenie, że nie on był tu motorem działania, bo kasy mu raczej nie brakuje. A wszystko wyglądało jakby on to prowadził, stąd być może więc te nieszczęsne wywiady, aby nie brać winy na klatę i próbować się oczyścić. A tam przecież jacyś piłkarze załatwiali sprawę kont, komuś widocznie bardzo zależało :)

Nie za bardzo też rozumiem, dlaczego afera premiowa to tylko wina piłkarzy i Michniewicza. PZPN też się tu nie popisał, bo wątpię aby nie mieli o niczym pojęcia. Tak się spraw nie załatwia, więc albo był mega wał, gdzie za plecami związku i na pół legalu przelewano by kasę piłkarzom, wg cholera wie jakiego kryterium, albo Kulesza doskonale sprawę znał i dał wolną rękę. Wszystko wyciszono właśnie, przynajmniej ja nie wiem kto tu zawinił (oprócz Michniewicza oczywiście).

Ja wciąż mam wrażenie, że u nas wciąż są 'fryzjerzy', i nie ma wietrzenia lub czyszczenia, tylko jest zamiatanie pod dywan. Doszło do tego, że pozwolono samym kadrowiczom na tego typu rzeczy. Bo jak oni dzielą premię między siebie, to jest grubo. Dawanie im takiej możliwości jest nie do pomyślenia. I to właśnie bardziej niszczy kadrę od środka niż same wyniki. Smród związany z aferą wciąż się nad biało-czerwonymi unosi, i nie pomógł tu nawet wybór Santosa. NIe miejmy złudzeń, że on zniknął. Dlatego trzeba te atmosferę oczyścić, Kulesza jednak robi co może aby to nie nastąpiło. I o to mi chodzi, że nie kieruje się wyborem selekcjonera mając na pierwszym, drugim i trzecim miejscu dobro polskiej piłki. On myśli o sobie, o stanie posiadania PZPN. I jeśli na to pozwolimy, nie wierzę w wielkie sukcesy. To jak powoływanie Krychowiaka na mecze przez Santosa. Bo niby ten ruch mógł dać pozytywne rezultaty, jednak stało się to czego należało się spodziewać.

Nie uważam też, że porównania naszej kadry do Niemców są aż tak trafne. Tam jest masa gwiazd, starszych, w średnim wieku i młodszych, i można wybierać jak w ulęgałkach. Oni mają więc swoje problemy, całkiem inne niż my. My mamy lub mieliśmy gwiazdę, kilku dobrych zawodników i resztę średniaków, i tu ulepić drużynę było dużo trudniej. Nawałce się to udało, jako jedynemu. Siwy bajerant zaś zaczął coś wypracowywać, ale wolał zawinąć się do Brazylii. To też powinno dawać nam do myślenia, bo chyba Sousa zobaczył, że zadanie jakie przed nim postawiono jest bardzo trudne.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1161 dnia: 23.09.2023, 08:51 »

Całkowicie nie rozumiem tego waszego zachwytu papszunem ...

Po torturach jakimi jest oglądanie występów naszej kadry, każdy chciałby zmiany na lepsze, więc jest jakaś wiara w ludziach, że pojawi się on, ktoś, kto tchnie w piłkarzy ducha i zbuduje kadrę jak za czasów Nawałki. Szanse na to z Probierzem są dużo mniejsze niż z Papszunem. Dlatego jak ryzykować to z tym drugim :)
Lucjan

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1162 dnia: 23.09.2023, 09:25 »
Papszun też cudów by nie zrobił, ale skoro jest presja, żeby wrócić do polskiego trenera - co osobiście uważam za błąd, ale mniejsza z tym - to po prostu Papszun ma większe osiągnięcia od Probierza i jest w lepszym momencie kariery. Może jednak warto spróbować trenera, który ma właśnie swój prime?

Niemcy od lat są w kryzysie, jeśli chodzi o reprezentację. Oczywiście mają wyższy poziom zawodników, wyszkolenie techniczne i taktyczne - tam nie ma problemu ze znalezieniem ludzi, którym piłka nie przeszkadza. Ale brakuje im gwiazd, które pociągnęłyby reprezentację. Jest dużo jakości, ale nie ma prawdziwych szefów.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline tomasz 38

• Ekspert

Offline tomasz 38

• Ekspert

Offline tomasz 38

• Ekspert

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #1166 dnia: 12.10.2023, 21:44 »
Nie potrafimy wyjść spod pressingu Wysp Owczych. Co ja oglądam i właściwie dlaczego? :facepalm:
A w ogóle, dlaczego ten wątek nie jest w dziale Humor? Wnioskuję o przeniesienie.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #1167 dnia: 12.10.2023, 21:47 »
Też to widzę, ale póki co czekam cierpliwie co pokażą w drugiej połowie pamiętając jak było w Mołdawii do przerwy.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #1168 dnia: 12.10.2023, 21:51 »
Śmiech na sali z tym VAREM ;D ;D

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #1169 dnia: 12.10.2023, 22:33 »
Zanosi się na wspaniały triumf polskiej myśli szkoleniowej.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie