Autor Wątek: Spinning o c.w. 20 g, do około 100 zł  (Przeczytany 2119 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Spinning o c.w. 20 g, do około 100 zł
« dnia: 20.09.2020, 17:50 »
Możecie polecić jakiś spining z wyrzutem do 20gr około 100 zł ? Jestem całkowicie zielony z tego tematu i dopiero zaczynam zabawę że spinem.

Offline Hapek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Spinning o c.w. 20 g, do około 100 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 20.09.2020, 17:59 »
Do 100zł to raczej marnej jakości, dozbieraj przynajmniej drugie tyle i kup już w miarę porządny kijek. Nie napisałeś co chcesz łowić, więc rozumiem że to ma być taki uniwersal na każdą rybę, nie napisałeś też czy łowisz z łodzi czy z brzegu. Wiem że pewnie chcesz łowić już teraz i akurat masz tylko stówę ale uwierz mi że lepiej poczekać i kupić coś porządnego niż wywalić stówę w błoto.
PS
z budżetowych wędek nie polecam firmy na J ;)

Offline HameR87

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10

Offline Hapek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20.09.2020, 18:18 »
A co jest warta ta wędka w linku https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/42497-shimano-fx-xt-spinning-210-10-30g.html
???
Wygląda tandetnie szczerze mówiąc, nie miałem jej w ręku, z Shimano mogę szczerze polecić Catana 7-21 2,7m którą posiadam, mam też wersję 3-14
Bardzo fajna wędka, łowiłem na nią szczupaki,okonie i klenie, zdarzył się też przyłów suma, na Sandacza za miękka. W drapieżniku widzę że kosztuje 179zł

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20.09.2020, 18:27 »
Zapomniałem że tutaj też są parametry ;). Długość preferowana to 2,40 łowienie rączkę z brzegu, raczej mniejsze zbiorniku i rzeka Warta. Z tego co wiem to no. Jaxon Grey Steam jest całkiem przyzwoity w tej cenie. Nie mam preferencji co do ryb ale raczej na matowe szczupaki się nie nastawiam, raczej kleń, jaź, okoń. Moja podstawowa metoda jest method a spinning tylko dla relaksu. Dzisiaj byłem na Warcie i mega mi się podobalo. Wędki potrzebuje dla żony ja mam Quantum Magic Perch I jest całkowicie wystarczająca.

Offline HameR87

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #5 dnia: 20.09.2020, 18:33 »
A mnie właśnie korci kupić tą wędkę shimano od drapieżca i zobaczyć co wart jest ten kijek. Śmieszna cena. Ja ogólnie spininga swojego mam starego (ośmioletniego) jaxona który  do tej pory mi się sprawuje. W tym roku nie tak dawno kijek dostał nowy kołowrotek z okumy.

Offline Hapek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20.09.2020, 18:39 »
Zapomniałem że tutaj też są parametry ;). Długość preferowana to 2,40 łowienie rączkę z brzegu, raczej mniejsze zbiorniku i rzeka Warta. Z tego co wiem to no. Jaxon Grey Steam jest całkiem przyzwoity w tej cenie. Nie mam preferencji co do ryb ale raczej na matowe szczupaki się nie nastawiam, raczej kleń, jaź, okoń. Moja podstawowa metoda jest method a spinning tylko dla relaksu. Dzisiaj byłem na Warcie i mega mi się podobalo. Wędki potrzebuje dla żony ja mam Quantum Magic Perch I jest całkowicie wystarczająca.
ee to jak dla żony to może być grey stream ;D Ja miałem wersję 2-12g dała radę sumowi 92cm. Tylko trzeba się liczyć z tym że można ją szybko uszkodzić, u mnie po kilku miesiącach poluzowało się łączenie między sekcjami i co jakieś 5 rzutów wędka się rozkładała, używam jej teraz do spławika na sytuacje w razie gdy drapieżnik nie współpracuje.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 20.09.2020, 18:45 »
Widzę jeszcze fajna Rapale Breede ale niestety opinie brak.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #8 dnia: 20.09.2020, 18:48 »
Grey stream bardzo fajny kijek. Mam 1-7g i na dłubanie bardzo mi przypadł do gustu. Nic sie u mnie nie rozłącza. Z większej gramatury polecam dragon express spin.

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #9 dnia: 20.09.2020, 22:58 »
Kupiłem przed wakacjami Jaxon Greay Stream. Ja mam 198 cm do 7 gram. Kupiony do łowienia okoni bocznym trokiem. Cena 90 zł, bo spinning to dla mnie taka co najwyżej zabawa, ale dzięki tej wędce to w troka się wciągnąłem. Nie jest to wklejka tylko wędką z normalną, pustą szczytówką. Jak za te pieniądze kij jest mega. Wytrzymał nawet spaprane rzuty z żyłką owiniętą na szczytówce czy zaplątaną na kołowrotku. Wyjął kilkanaście okoni 34-36 cm. Hol takiej ryby na takim kijku to jak karp 3 - 4 kg na feederze, wędka gnie się w kółko ale wytrzymuje ;) Do tego brania palczaków też doskonale czuć.
Jakbym miał kupić coś taniego w mocniejszych parametrach, to bym chętnie spojrzał na kij z tej serii.
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 21.09.2020, 13:46 »
Dużo dobrego o Grey Stream słyszałem dlatego się zastanawiam.

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 21.09.2020, 14:11 »
Łowiłem grey-streamem 1-7g i u mnie też co kilkadziesiąt rzutów łączenie sekcji się luzowało. Kij dawał radę szczupakom pod wymiar zapewniając przy tym mega frajdę z holu. Brat kupił też jakiegoś travela z tej serii ale nie pamiętam gramatury ani długości lecz pękł przy pierwszym czy drugim rzucie i wylądował w koszu.
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #12 dnia: 21.09.2020, 15:13 »
Mam i ja Jaxona i mi przypasował, chociaż co prawda obecnie jest na wypożyczeniu. Użytkownik jest zadowolony. 2,40 5-23g    Nic się nie luzuje.

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #13 dnia: 21.09.2020, 15:24 »
Co do Jaxonów, to nie wiem jak z nimi teraz, ale mam kupionego kilka dobrych lat temu Variant Pro 2.40 5-25.
15 cm okonie mozna na to połowić a i 80 cm szczupaki targałem. Jak do tej pory nie mam zastrzeżeń, chociaż teraz to już raczej 2,70 bym kupował.
Z tego co widzę można teraz też dostać te Varianty w okolicach 100. Zawsze to jakaś alternatywa ;D ;)
Kamil

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #14 dnia: 21.09.2020, 15:49 »
Dużo dobrego o Grey Stream słyszałem dlatego się zastanawiam.
To się nie zastanawiaj tylko bierz. W tej cenie te kijki to świetna opcja i raczej nic lepszego nie trafisz.
Sam się takim bawię i daje naprawdę duża frajdę z holu.
Jak Ci się trafi felerny egzemplarz to strzeli po kilkudziesięciu rzutach, a serwis do tygodnia wymieni Ci na nową wędkę.