Witam Wszystkich
Widziałem mnóstwo wątków podobnych do tego, ale im więcej czytam tym bardziej nie wiem na co się zdecydować

Wracam po przerwie chyba z 15 lat, dużo się pozmieniało z tego co widzę. Miałem wystartować rok temu i nawet na forum parę tematów założyłem w podobnej tematyce, ale z różnych przyczyn się nie udało.
W tym roku przygoda zaczęła się na nowo, ale stwierdziłem, że najpierw wybadam co u mnie w trawie piszczy, a potem pomyślę nad sprzętem.
Zawsze łowiłem na spławik, bardzo rzadko sprężyna (tak to nie pomyłka

) wyniki były wtedy podobne w obu metodach. Teraz na spławik bardzo przeciętnie, metoda i koszyczek ze skrętka od razu zauważalna zmiana.
O metodzie sporo czytałem i sam się zdecydowałem, żeby spróbować . Udało mi się nawet okazyjnie kupić mikado ultraviolet light feeder 3,9m do 90 g i kołowrotek jaxon satori FRLX 4000. Potem dopiero trafiłem na wątek, że te mikado to średnio z wykonaniem (chociaż u mnie o dziwo wszystko kompletne

) i z odległością rzutu średnio. Kołowrotek może ciut za mały i półka nie ta, ale jak na początek do dłubania drobnicy i leszczyków do 1,5 kg spokojnie ogarnie. Póki co jestem zadowolony.
Do wymiany jest drugi zestaw na co składa się wędka od "ruskich z bazaru" za 35 zł

3m 80 gr i kołowrotek pamiętający poprzednią przygodę, który piszczy już jak dziewica przy ściąganiu koszyczka 10 gr

a luzy ma takie, że większa ryba i klęknie. Sztywny jest jak kij od szczotki co w połączeniu z moją technika, a właściwie jej brakiem powoduje sporo spinek.
A teraz do rzeczy:
Szukam czegoś mocniejszego niż wspomniane Mikado, gdzie będę mógł bez większych ceregieli rzucić 80 m. W przypadku Mikado łowię na 50-60 metrze. rybostan głównie leszcze płocie, ale są również amury i karpie >10kg
To co sobie upatrzyłem to:
- Robinson Diplomat 3,6-3,9 do 90gr
- Okuma Ceymar Feeder 3,6-3,9 do 80 gr
szukam czegoś do max 300 zł, jak ktoś ma jakieś ciekawe używki to chętnie rozważę każdą propozycję
W przypadku kołowrotka to jestem praktycznie już zdecydowany na:
Okuma Black Custom Feeder w rozmiarze 5500
- jak ktoś ma używane to też chętnie przygarnę
Proszę Was o podzielenie się swoim doświadczeniem z nowicjuszem. Będę bardzo wdzięczny za każda radę i propozycję