Autor Wątek: Wędka i kołowrotek do metody - pomocy  (Przeczytany 4988 razy)

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Wędka i kołowrotek do metody - pomocy
« dnia: 27.09.2020, 20:41 »
Witam Wszystkich

Widziałem mnóstwo wątków podobnych do tego, ale im więcej czytam tym bardziej nie wiem na co się zdecydować :P

Wracam po przerwie chyba z 15 lat, dużo się pozmieniało z tego co widzę. Miałem wystartować rok temu i nawet na forum parę tematów założyłem w podobnej tematyce, ale z różnych przyczyn się nie udało.

W tym roku przygoda zaczęła się na nowo, ale stwierdziłem, że najpierw wybadam co u mnie w trawie piszczy, a potem pomyślę nad sprzętem.

Zawsze łowiłem na spławik, bardzo rzadko sprężyna (tak to nie pomyłka :D ) wyniki były wtedy podobne w obu metodach. Teraz na spławik bardzo przeciętnie, metoda i koszyczek ze skrętka od razu zauważalna zmiana.

O metodzie sporo czytałem i sam się zdecydowałem, żeby spróbować . Udało mi się nawet okazyjnie kupić mikado ultraviolet light feeder 3,9m do 90 g i kołowrotek jaxon satori FRLX 4000. Potem dopiero trafiłem na wątek, że te mikado to średnio z wykonaniem (chociaż u mnie o dziwo wszystko kompletne :P ) i z odległością rzutu średnio. Kołowrotek może ciut za mały i półka nie ta, ale jak na początek do dłubania drobnicy i leszczyków do 1,5 kg spokojnie ogarnie. Póki co jestem zadowolony.

Do wymiany jest drugi zestaw na co składa się wędka od "ruskich z bazaru" za 35 zł :D 3m 80 gr i kołowrotek pamiętający poprzednią przygodę, który piszczy już jak dziewica przy ściąganiu koszyczka 10 gr :D a luzy ma takie, że większa ryba i klęknie. Sztywny jest jak kij od szczotki co w połączeniu z moją technika, a właściwie jej brakiem powoduje sporo spinek.

A teraz do rzeczy:

Szukam czegoś mocniejszego niż wspomniane Mikado, gdzie będę mógł bez większych ceregieli rzucić 80 m. W przypadku Mikado łowię na 50-60 metrze. rybostan głównie leszcze płocie, ale są również amury i karpie >10kg

To co sobie upatrzyłem to:

- Robinson Diplomat 3,6-3,9 do 90gr
- Okuma Ceymar Feeder 3,6-3,9 do 80 gr

szukam czegoś do max 300 zł, jak ktoś ma jakieś ciekawe używki to chętnie rozważę każdą propozycję

W przypadku kołowrotka to jestem praktycznie już zdecydowany na:

Okuma Black Custom Feeder w rozmiarze 5500

- jak ktoś ma używane to też chętnie przygarnę ;)

Proszę Was o podzielenie się swoim doświadczeniem z nowicjuszem. Będę bardzo wdzięczny za każda radę i propozycję

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka i kołowrotek do metody - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 27.09.2020, 20:47 »
Ogólnie Twoje propozycję są ok. Będziesz zadowolony. Może kołowrotek ciutkę przyduży, choć do 3,9 to nawet spoko. Co kto lubi.

Zerknij jeszcze tutaj, bo to podsumowanie 100 tysięcy takich wątków ;)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27.09.2020, 20:51 »
Ogólnie Twoje propozycję są ok. Będziesz zadowolony. Może kołowrotek ciutkę przyduży, choć do 3,9 to nawet spoko. Co kto lubi.

Zerknij jeszcze tutaj, bo to podsumowanie 100 tysięcy takich wątków ;)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Już to dawno zrobiłem ;)

bardziej mnie zastanawia czy tymi wędkami osiągnę 80 metrów

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.09.2020, 20:54 »
Hej.

Jeśli łowisz już na 50-60 metrów to nie lepiej będzie drugim zestawem atakować brzegi albo odległości 20-40 metrów? Nie trzeba rzucać 100 metrów od brzegu by skutecznie łowić, chyba że wedkujesz na jakiś zaporówkach i masz obcykany taki zbiornik...

Poza tym powrót po 15 latach do wędkowania to praktycznie nauka na nowo... Rzuty powtarzalne, celne, i rozumienie łowienia dystansowego to wyższa szkoła jazdy, trzeba naprawdę dobrych umiejętności technicznych plus cierpliwości i dobrego sprzętu (często nie taniego) co wytrzyma orkę koszyków 50 gram +, oraz zwijanie zestawu z dużej odległości i często dużej głębokości.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27.09.2020, 21:00 »
Hej.

Jeśli łowisz już na 50-60 metrów to nie lepiej będzie drugim zestawem atakować brzegi albo odległości 20-40 metrów? Nie trzeba rzucać 100 metrów od brzegu by skutecznie łowić, chyba że wedkujesz na jakiś zaporówkach i masz obcykany taki zbiornik...

Poza tym powrót po 15 latach do wędkowania to praktycznie nauka na nowo... Rzuty powtarzalne, celne, i rozumienie łowienia dystansowego to wyższa szkoła jazdy, trzeba naprawdę dobrych umiejętności technicznych plus cierpliwości i dobrego sprzętu (często nie taniego) co wytrzyma orkę koszyków 50 gram +, oraz zwijanie zestawu z dużej odległości i często dużej głębokości.

Problem właśnie polega na tym, że przy brzegu efekty są mierne, a zbiornik jest dość płytki.

Oczywiście to wszystko co piszesz to prawda, póki co u mnie z celnością i powtarzalnością jest średnio, ale powoli do celu z każdym wypadem będzie tylko lepiej. Dlatego pytam was o radę, żeby tą drogę jak najbardziej uprościć i skrócić

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 27.09.2020, 21:18 »

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.09.2020, 21:22 »
Ja do takiego dalszego łowienia karpi używam feedera daiwa powermesch tylko 3,9m150gr (jest jeszcze do 120gr) zazwyczaj nie lowie dalej jak 60 m. Na taką odległość rzucam na siedząco bez problemu dużymi koszykami mikado aperio 50 i 60 gr (można wsadzić kulke do 16mm) . Nęce tym feederem średnim spombem.
Feeder do 90 gr i 80m na pewno da rade tylko ile trzeba się narzucać żeby wprowadzić trochę towaru.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 27.09.2020, 22:35 »
https://glinywedkarskie.pl/shop/squadron/169-flagman-sherman-super-feeder-39-m.html
Taki patyk jeszcze mi się przypomniało sam się zastanawiałem czy nie kupić
I taki feederek kolega z forum napisał fajna recenzję
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15574.0

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #8 dnia: 27.09.2020, 23:40 »
Mikado UV ma małe przelotki. Nie za bardzo do dalszych rzutów.
Jeśli chcesz rzucać daleko, to wędka z dużymi przelotkami a na kołowrotek plecionka i strzałówka z grubej żyłki.
Bardzo dobry i relatywnie tani sprzęt jest z Haldorado, dostępny u nas ostatnio w sklapie Angryfish.
Popatrz na ten filmik Dawida z bratem. Tomek jest mistrzem rzutów, ja tym samym sprzętem nie osiągam tej odległości.

Edit: Łowisko, w miejscu, gzie chłopaki łowili ma ok 165 m szerokości. Jesli Tomek dorzucał na środek, to rzucał na jakieś 80 - 90m, raczej nie 100. Ale to i tak bardzo dobry wynik.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29.09.2020, 19:38 »
A co sądzicie o Robinson Stinger do dalekich rzutów?

Albo coś z Nevisa?

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 29.09.2020, 19:42 »
Marcin

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29.09.2020, 19:53 »
Myślałem o Flagmanie ale ja tego do końca nie ogarniam

Nastawiłem się nie wiem czemu na kij do 100 gr ale nie wiem czy to co oczekuje wzajemnie się nie wyklucza

Chce łowić na 80m ale żeby kij ładnie pracował nawet na mniejszych rybach i dużo wybaczał

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 29.09.2020, 20:33 »
...ciach...
Chce łowić na 80m ale żeby kij ładnie pracował nawet na mniejszych rybach i dużo wybaczał

Myślę, że przy tak dużym dystansie powinieneś skupić się na wędkach 3,9-4,2 m
Mam Flagmana Cast Mastera 3,9m/150g, ale zaproponowany przez kolegę Flagman Legend też będzie odpowiedni.
Te 80-95 m rzutu przy długości kija 3,9 m będzie dystansem granicznym (rzuty siłowe) i to z beznadziejną celnością. No chyba, że przy bezwietrznej pogodzie.
Popatrz również na Cormoran GF Pro Medium Feeder 3,90 m//30-90 g. Duże przelotki, szczególnie startowa, akcja chyba paraboliczna z zapasem mocy w pierwszym składzie. Mam wersję 3,6 m/90 g. Zestawy ładnie latają, jakby same bez dużego wysiłku.
Podpowiadam też Flagman Cast Master Feeder 3,9 m/80 g lub 4,2 m/110 g; Ryobi Slam Feeder 3,9m /80g lub do 60g.
Tych feederów Ryobi nie mam, ale mam karpiówkę Ryobi Skyglider 3,6m/2,75lbs do niezbyt dalekich rzutów, ale ta karpiówka jest miekka i dużo wybacza, więc MOŻE być analogia do feederów od Ryobi.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #13 dnia: 29.09.2020, 20:46 »
Ja również mam Flagmana Cast Mastera 3,9m do 150g i myślę że będzie odpowiedni. 4,2m jak dla mnie trochę przydługi. 

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #14 dnia: 29.09.2020, 21:15 »
80  m to już łowienie dystansowe. Trudne do osiągnięcia wędką 3,60, chyba, że z dużymi przelotkami, cienką żyłką lub plecionką ze strzałówką no i dość sztywną.
Taki kij dużo nie wybacza, trzeba amortyzować rybę nadgarstkiem i lekko ustawionym hamulcem kołowrotka. Piszę na podstawie wędek, które mam, więc w tym przypadku By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H

Wędkami 3,90 i więcej, dystans jest łatwiejszy do osiągnięcia, z odpowiednim kołowrotkiem i raczej na plecionce. Są one jednak na ogół sztywniejsze, co utrudnia hol ryby, zwłaszcza dużej.
Z wędek, gdzie dalszy dystans jest możliwy do osiągnięcia a jednocześnie jest dość miękka, wybaczająca łatwiej błędy holu to mam Döme TEAM FEEDER Pro Method Feeder 390H. CW 40 - 100 g.
Pozdrawiam,
Tomek