Może to pomoże cokolwiek: jak tylko kupiłem Prestona Dutch Mastera do 160g (chyba długość 4,32 m) zrobiłem małe porównanie z posiadaną od lat Daiwą Team Daiwa Heavy Feeder 3,90m, do 150 g cw. Wyniki były następujące- przy zastosowaniu żyłki 0,31 mm (daiwa hyper sensor) i kołowrotka bodajże Stradic 5000 Team Daiwa rzucała ciężarkiem 45 gramów na 80, 77, 65 obrotów korbką (1 obrót to 106 cm) , Preston tą samą gramaturą rzucał na 88, 91, 91 obrotów korbką ( w ogóle wygodniej i precyzyjniej się nim rzuca), Daiwa wymagała przyzwyczajenia,
Ciężarkiem o gramaturze 80 gramów Daiwa rzucała na 87, 88, 88 obrotów korbką a Preston na 81, 87, 96, 98 obrotów korbką, ciężarkiem 100 gramowym Daiwa rzucała na 99, 91, 80, 91 obrotów, Prestonem wykonałem tylko jeden, niezbyt udany rzut na 79 obrotów a następnie urwałem zestaw i zakończyłem próbę.
Potem do wędek zakładałem kołowrotek z plecionką 0,10 mm i strzałówką 0,31 z żyłki (kołowrotek daiwa cast'izm 25QDA- nawój na jeden obrót korbki- 96 cm) i wykonałem próby ciężarkiem 45 i 80 gramów. Dawia z użyciem ciężarka 45 gramów osiągnęła 84, 95, 94 obroty korbką a Preston 90, 95, 107. Z ciężarkiem 80 gramów Daiwa osiągnęła 97, 97, 103 obroty a Preston 98, 109 i 114 obrotów.
Zaczynałem liczenie obrotów po skasowaniu luzu żyłki i plecionki co ułatwiało mi muliste podłoże w które wbijały się ciężarki. Dodam, że wiatr był skośny w twarz z lewej strony, umiarkowanie silny. Było to dwa lata temu w sierpniu. zaczynałem łowienie na dłuższych dystansach i uczyłem się rzucać. Później Prestonem osiągałem jeszcze odległość 136 obrotów korbką przy użyciu w/w kołowrotka Daiwy. Daje to w przeliczeniu 130,56 metra, ale po zmierzeniu na kijkach dystansowych wyszło około 124 metry (mam kijki z 3 metrowym sznurkiem). Później już nie robiłem pomiarów z kijkami, ale z użyciem koszyków typu window 60 gramów rzucałem (bo nie musiałem dalej ) na 90 obrotów korbką bez większego problemu z użyciem kołowrotka Cast'izm. myślę, że zapas mocy w kijku był na jeszcze 25-30 obrotów. Rzuty musiałyby być jednak już dosyć siłowe.
Nie jestem doświadczonym rzutowcem, moje wyniki to wyłącznie osiągnięcia amatorskie.
Pozdrawiam- Tomek
Ps. Dodam, że zauważyłem, że po namoczeniu szpuli z plecionką mniej się ona plącze w czasie rzutów i odległości są większe niż na suchym zestawie, który się kleszczy.
Tomek
Ps.2- Ciężarki użyte do prób były spłaszczone jak te przeznaczone do wywózki
Tomek