Autor Wątek: Ciężki feeder By Dome - żyłka pod dystans?  (Przeczytany 14931 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ciężki feeder By Dome - żyłka pod dystans?
« Odpowiedź #75 dnia: 29.11.2020, 19:10 »
Rufi miałem tylko styczność z mikado octa i w tej chwili mam ją na każdej swojej wędce,nawet spodzie i tą Ci polecam.

Karpiowanie to inna para kaloszy niż feeder,ale po wprawieniu się,technika feederowa da Ci więcej satysfakcji na wodzie Pzw,bo dużo więcej gatunków ryb sprawi przyjemność w holu.
Łowiąc feederem,można stworzyć hybrydę karpiowania z równie dobrym skutkiem (oprócz nocy),co czyste karpiowanie.

Obrałeś ciekawy kierunek i tego się trzymaj. Nie zaczynaj od najdalszego zasięgu. Wyczuj wpierw sprzęt,naucz celnego rzutu,dobierz zestaw i łów.

W tym roku przekonałem się,że dobrze jest mieć chociaż z 5m.zapasu rzutu,bo nie raz ryba się odsuwała od pola nęcenia właśnie dalej.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 29.11.2020, 19:19 »
Z linką główną to jest wiele dyskusji oraz argumentów za i przeciw po dwóch stronach. Osobiście zostałem przy żyłce jako linka główna oraz strzałówka z plecionki 2x dł kija + metr. Co do spinania ryb pod brzegiem przy uzyciu strzałówki z plecionki - Jeszcze NIGDY mi się to nie zdarzyło. Szczytówka feedera już sama w sobie daje ogromną amortyzację. Poza tym pod brzegiem dosyć mocno popuszczam hamulec i kontroluje szpule palcem. Gdy ryba ma jeszcze siłę to po prostu odjedzie przy zrywie. Ryby spinam bardzo rzadko, głównie świeżo po zacięciu, gdy się źle zaczepiła. Nigdy pod brzegiem.

Tak jak koledzy wspomnieli, plecionka na dystansie jest niezastapiona pod kątem dokładności sygnalizacji. Niemniej jednak jeżdżę po wielu łowiskach, gdzie plecionka jako linka główna jest po prostu zakazana. Wiadomo, do strzałówki też mogą się przywalić, ale mimo wszystko jest więcej "pola do popisu", żeby się wybronić, czy tez po prostu "kamuflować się" :) Co do żyłek na dystans to polecam żyłki typowo karpiowe do wywózek. Są sztywniejsze od zwykłych żyłek przez co również fajnie sygnalizują. Używam prologic mimicry 0.28 i nawet na odległości 100-110m widzę ocierki oraz nie mam problemu z sygnalizacją brania. Sama strzałówka z plecionki super ładuje kij przez co jestem w stanie osiągać zawrotne odległości, na które nie mógłbym sobie pozwolic na żyłce (testowane).
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #77 dnia: 29.11.2020, 19:33 »
Dziękuję Panowie za wszystkie podpowiedzi i rady. Pozostaje teraz kompletowanie reszty sprzętu.Odnośnie
 sposobu kolegi ledi12,nie byłbym sobą ,gdybym i tego nie wypróbował.Przeszkodą będzie brak zapasowej szpuli przy shimaniaku.Może wykorzystam karpiowe Spro do testów z żyłką.
Wędkarska Pasja 🎣

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #78 dnia: 29.11.2020, 21:51 »
Może wykorzystam karpiowe Spro do testów z żyłką.

Po co sie umartwiac z zylka jak plecionka da wiekszy komfort lowienia na dystansie.  Mikado majatku nie kosztuje chyba 45 pln  a uzycie strzalowki z plecionka moze kosztowac  cie 100-150 PLN jak bedzie trzeba kupic nowa szczytowke

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #79 dnia: 29.11.2020, 22:08 »
Ledi12
Rzucasz na 100 - 110 m z żyłką 0,28 mm ? :o Jakiego sprzętu używasz?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #80 dnia: 29.11.2020, 22:20 »
@Tomba:
Master carp 4.2, okuma ls6k, podajniki long cast. Oprócz tego jestem masywnym i silnym gościem :D

@Thompson:
Używam taniej plecionki z alledrogo na strzałówki i szczytówki nie mają z tym problemu. Trzeba po prostu uważać i kontrolować, czy nic się nie zaplątało. Żyłka tak samo potrafi ściąć szczytówkę.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #81 dnia: 29.11.2020, 23:59 »
@Tomba:
Master carp 4.2, okuma ls6k, podajniki long cast. Oprócz tego jestem masywnym i silnym gościem :D

@Thompson:
Używam taniej plecionki z alledrogo na strzałówki i szczytówki nie mają z tym problemu. Trzeba po prostu uważać i kontrolować, czy nic się nie zaplątało. Żyłka tak samo potrafi ściąć szczytówkę.

Nie jestes ciekawy ile metrow dala by ci plecionka ze strzalowka z zylki na tej 1/2 karpiowce ;D ?

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 30.11.2020, 10:07 »
@Tomba:

@Thompson:

Nie jestes ciekawy ile metrow dala by ci plecionka ze strzalowka z zylki na tej 1/2 karpiowce ;D ?

Może i by dała, ale 110m to nadal z zapasem leci :D A dalej nie mam potrzeby rzucać.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Venereal

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 15
  • Woj tek
« Odpowiedź #83 dnia: 20.01.2021, 21:33 »
Przy łapaniu karpi jako linka główna - żyłka. Mniej spinek+ryba robi odjazd więc nie potrzebujemy widzieć brań idealnie.
Natomiast w feederze klasycznym na leszcze, płocie itp. jak najbardziej plecionka. Jak czytałem wyżej plecionka na karpie bo widać brania to się uśmiechałem i zastanawiałem, dlaczego wyczynowcy tak nie łapią? Może dlatego, że jest dużo spinek? No raczej, nie inaczej.

Długość rzutu zwiększy nam kołowrotek z wąską szpulą Ale jak to?!?!? Odsyłam do
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=19314.15 - dobierając kołowrotek do wędki patrzmy na średnicę pierwszej przelotki. Wiadomo, kwestia nawoju i przełożenia. Idealne są klony np. preston extermity 620, by dome fine carp 6000 itp. lub nawet rozmiar mniejsze. Weźmy takiego Master Carp 390LC, z racji wielkości przelotek dalej rzucimy kołowrotkiem by Dome Long Cast 4500 niż (o wiele większą) Ultergrą 5500.

Dome Gabor stosuje żyłki 0.18-0.20 i wyciąga karpie 10+. Jeśli mamy haczyk 12 to co nam z żyłki 0.28 jeśli obawiamy się o spinki i odkręcamy luźniej hamulec??? BTW kołowrotki by Dome mają Quick Drag. Więc warto dobrać grubość żyłki do roz. haków jakich będziemy używać ;)
Strzałówka może być z plecionki. Pan Ryba stosuje 0.12. Dla mnie to kwestia żywotności, więc grubsze też są ok, ale max. 0.20mm.

Lee Kerry zestawem Distance Master 400cm/100g, Extermity 620 z żyłką 0.20mm jako główna i żyłką 0.28mm jako strzałówka, podajnikiem 60g rzucił ponad 120m. Magiczna wędka za ponad tysiaka? Otóż nie, Mastery od Gabora robią tą samą robotę.

Do tego polecam lotki z Haldorado i małe/średnie podajniki dystansowe 60-70g. Ja stosuję te i lotki do nich pasują:

Najmniej rozciągliwa żyłka pod dystansowe łowienie - shimano technium (nie invisitec!). Używam 0.25mm ponieważ używam też większych haków na przyponach z plecionki i czasami mocniej przykręcam hamulec, żeby ryba nie weszła koledze obok w zestaw. Mógłbym stosować 0.20mm, ale Master Carp 390/150 mnie zadowala długością rzutów nawet na 0.25mm, do tego mam strzałówke 0.20mm z plecionki Long Cast od Haldorado. Jest ona bardzo gładka, pewnie pokryta jakąś otuliną, ale pewności nie mam. Ważne, aby była to 8-splotówka jeśli nie jest w otulinie. ;)

Ja ważę niecałe 70kg i mogę powiedzieć że najważniejsze przy rzutach to być zrelaksowanym, mieć technikę i dobrać odpowiednią długość linki między podajnikiem/koszykiem a szczytówką ;) Jeśli to jest wszystko mamy to zapraszam na siłownie jeśli coś jeszcze chcemy poprawić haha

Offline Little_Mook

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #84 dnia: 15.03.2023, 11:27 »
Postanowiłem nie otwierać nowego tematu i zadać pytanie tutaj.
Jako linka główna - żyłka.
Strzałówka  z plecionki.
Pytanie o węzeł FG. Czy ktoś używa tego od tyłu?
Węzeł jest zawiązany jak zwykle, ale koniec węzła jest długi (zamyka żyłkę), a węzeł jest używany w przeciwnym kierunku.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #85 dnia: 15.03.2023, 21:23 »
Zawsze używam węzła FG knot do połączenia żyłki z plecionką. I to niezależnie czy linką główną jest plecionka a strzałówką żyłka, czy na odwrót. FG Knot jest na tyle smukły, że zawsze będzie sprawiał mniejsze haczenie o przelotki, niż np. węzeł zderzakowy, którego używam do wiązania linek tego samego typu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #86 dnia: 15.03.2023, 21:47 »
Węzeł FGKnot rzeczywiście jest bardzo smukły (wyobraź sobie żyłkę wokół której jest owinięta plecionka) i ma grubość żyłki oraz dwukrotną grubość plecionki. Nie ma znaczenia, w która stronę go zrobisz. Kiedy masz 12 m strzałówki, to węzeł i tak przechodzi przez przelotki w momencie, kiedy wędka jest już w docelowym położeniu, a co za tym idzie, węzeł w ogóle o przelotki nie haczy.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #87 dnia: 16.03.2023, 07:45 »
Postanowiłem nie otwierać nowego tematu i zadać pytanie tutaj.
Jako linka główna - żyłka.
Strzałówka  z plecionki.

Pytanie o węzeł FG. Czy ktoś używa tego od tyłu?
Węzeł jest zawiązany jak zwykle, ale koniec węzła jest długi (zamyka żyłkę), a węzeł jest używany w przeciwnym kierunku.

A nie na odwrót? Strzałówka z żyłki? :o
Lucjan

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #88 dnia: 16.03.2023, 10:49 »
Strzałówka z plecionki daje podobno lepsze ładowanie wędki podczas wyrzutu , uwagi na mniejszą rozciągliwość. Było kilka filmów na youtube, w których polecano takie rozwiązanie.
W ubieglym sezonie sam zmontowałem w ten sposób zestaw, ale przewagi nad tradycyjnym zeatawem ze strzałówką z żyłki nie zauważyłem.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Little_Mook

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #89 dnia: 16.03.2023, 11:27 »
Rozumiem twoje zdziwienie. Zwykle na podajniku jest odwrotnie. Ale idę łowić karpie. Dlatego jako linka główna - żyłka.
Wędka(cw 150) ma małą średnicę ostatniej przelotki (3mm). Szczerze mówiąc średnica 3 mm wywołała u mnie panikę. :D Z tego powodu całe cierpienie związane z węzłem :-[