Przy łapaniu karpi jako linka główna - żyłka. Mniej spinek+ryba robi odjazd więc nie potrzebujemy widzieć brań idealnie.
Natomiast w feederze klasycznym na leszcze, płocie itp. jak najbardziej plecionka. Jak czytałem wyżej plecionka na karpie bo widać brania to się uśmiechałem i zastanawiałem, dlaczego wyczynowcy tak nie łapią? Może dlatego, że jest dużo spinek? No raczej, nie inaczej.
Długość rzutu zwiększy nam kołowrotek z wąską szpulą Ale jak to?!?!? Odsyłam do
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=19314.15 - dobierając kołowrotek do wędki patrzmy na średnicę pierwszej przelotki. Wiadomo, kwestia nawoju i przełożenia. Idealne są klony np. preston extermity 620, by dome fine carp 6000 itp. lub nawet rozmiar mniejsze. Weźmy takiego Master Carp 390LC, z racji wielkości przelotek dalej rzucimy kołowrotkiem by Dome Long Cast 4500 niż (o wiele większą) Ultergrą 5500.
Dome Gabor stosuje żyłki 0.18-0.20 i wyciąga karpie 10+. Jeśli mamy haczyk 12 to co nam z żyłki 0.28 jeśli obawiamy się o spinki i odkręcamy luźniej hamulec??? BTW kołowrotki by Dome mają Quick Drag. Więc warto dobrać grubość żyłki do roz. haków jakich będziemy używać
Strzałówka może być z plecionki. Pan Ryba stosuje 0.12. Dla mnie to kwestia żywotności, więc grubsze też są ok, ale max. 0.20mm.
Lee Kerry zestawem Distance Master 400cm/100g, Extermity 620 z żyłką 0.20mm jako główna i żyłką 0.28mm jako strzałówka, podajnikiem 60g rzucił ponad 120m. Magiczna wędka za ponad tysiaka? Otóż nie, Mastery od Gabora robią tą samą robotę.
Do tego polecam lotki z Haldorado i małe/średnie podajniki dystansowe 60-70g. Ja stosuję te i lotki do nich pasują:

Najmniej rozciągliwa żyłka pod dystansowe łowienie - shimano technium (nie invisitec!). Używam 0.25mm ponieważ używam też większych haków na przyponach z plecionki i czasami mocniej przykręcam hamulec, żeby ryba nie weszła koledze obok w zestaw. Mógłbym stosować 0.20mm, ale Master Carp 390/150 mnie zadowala długością rzutów nawet na 0.25mm, do tego mam strzałówke 0.20mm z plecionki Long Cast od Haldorado. Jest ona bardzo gładka, pewnie pokryta jakąś otuliną, ale pewności nie mam. Ważne, aby była to 8-splotówka jeśli nie jest w otulinie.

Ja ważę niecałe 70kg i mogę powiedzieć że najważniejsze przy rzutach to być zrelaksowanym, mieć technikę i dobrać odpowiednią długość linki między podajnikiem/koszykiem a szczytówką

Jeśli to jest wszystko mamy to zapraszam na siłownie jeśli coś jeszcze chcemy poprawić haha