Autor Wątek: Lata 80' 90'...  (Przeczytany 22332 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Lata 80' 90'...
« Odpowiedź #45 dnia: 10.01.2016, 22:19 »
Ja mam pełno sprzętu z tamtych lat.
Np. wędki i kołowrotki Abu (kupione na G) używam do połowu na rzekach do dziś. Chodza przyzwoicie.
;)

Offline sekra

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #46 dnia: 10.01.2016, 22:38 »
Ja mam pełno sprzętu z tamtych lat.
Np. wędki i kołowrotki Abu (kupione na G) używam do połowu na rzekach do dziś. Chodza przyzwoicie.
Też do tej pory posiadam wędki i kołowrotki wymarzonej wówczas firmy "Abu Garcia" ,kupione w Pewexie /dla niewtajemniczonych- sklep sprzedający za dolary/ w Krakowie na ulicy Grodzkiej.
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Piotr Bogdanowicz

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #47 dnia: 10.01.2016, 23:01 »
Powiedzcie jak to jest kiedyś na ryby paczka haczyków ... jakaś żyłka podpórki czasem nad wodą zrobione spławiczki z taśmy ołów i wystarczyło a teraz konia z rzędem kto by nie potrzebował tira na ryby bo wszystko potrzebne :)
Pozdrawiam Piotr

Offline sekra

« Odpowiedź #48 dnia: 10.01.2016, 23:29 »
Powiedzcie jak to jest kiedyś na ryby paczka haczyków ... jakaś żyłka podpórki czasem nad wodą zrobione spławiczki z taśmy ołów i wystarczyło a teraz konia z rzędem kto by nie potrzebował tira na ryby bo wszystko potrzebne :)
Właśnie o tirze, mówi moja żona i córka jak się pakuję i widzą mój dobytek wędkarski .A może to jest dobry pomysł z tym tirem?!. :D
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Piotr Bogdanowicz

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #49 dnia: 10.01.2016, 23:54 »
Sekra a gdzie Ty chcesz nad wodę nim podjechać ? :) nad Wisłę chyba że go na moście Grunwaldzkim albo gdzieś zostawisz :P na K2 nie podjedziesz nad Skawinkę też nie może gdzieś się da ale nie znam u was takiej wody :D
Pozdrawiam Piotr

Offline sekra

« Odpowiedź #50 dnia: 11.01.2016, 00:11 »
Sekra a gdzie Ty chcesz nad wodę nim podjechać ? :) nad Wisłę chyba że go na moście Grunwaldzkim albo gdzieś zostawisz :P na K2 nie podjedziesz nad Skawinkę też nie może gdzieś się da ale nie znam u was takiej wody :D
Właśnie ten dojazd.Ale pomyślcie Panowie, jaki byłby pretekst do kolejnych zakupów naszych kochanych gadżetów,kiedy wrzuciło by się na pakę ,a tam tyle jeszcze miejsca. :D
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 11.01.2016, 08:28 »
Pamiętam, jak na początku lat 90 mój ojciec kupił nam po kołowrotku od DAM-a i Abu. Kosztowały jakoś średnią pensję... No i DAM-a mam do dzisiaj i nic mu nie jest, leży sobie w szafie i chyba zacznę go używać znowu, bo naprawdę zacny sprzęt. A Abu... kręcił każdą żyłkę już przy nawijaniu na szpulę. Normalnie nadawałby się do robienia skrętek do przyponów gruntowych :D Nie wiem, jak inżynierowie osiągnęli ten efekt, ale przy tej cenie dupa nas (a szczególnie ojca) długo od tego bolała... :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 11.01.2016, 09:01 »
Pamiętam, jak na początku lat 90 mój ojciec kupił nam po kołowrotku od DAM-a i Abu. Kosztowały jakoś średnią pensję... No i DAM-a mam do dzisiaj i nic mu nie jest, leży sobie w szafie i chyba zacznę go używać znowu, bo naprawdę zacny sprzęt. A Abu... kręcił każdą żyłkę już przy nawijaniu na szpulę. Normalnie nadawałby się do robienia skrętek do przyponów gruntowych :D Nie wiem, jak inżynierowie osiągnęli ten efekt, ale przy tej cenie dupa nas (a szczególnie ojca) długo od tego bolała... :D

Słyszałem że stare Abu mają tendencje do skręcania żyłki. Nie wiem czy wszystkie modele...Raczej nie, bo były bardzo popularne w śród spiningistów.
Stary Svangsta z lat 70tych i Cardinal 66 podobno były bardzo dobre.
Quicki, tak ogólnie, mniej skręcały żyłkę. W ubiegłym roku nabyłem do spławikówki model 1202. Daje radę. Rzadko przy otwartym kabłąku spadają zwoje żyłki. Fakt że jest cienka 0,16.
Ale na drugim 330P mam bodaj 0,22 i też jest przyzwoicie.

Offline sekra

« Odpowiedź #53 dnia: 11.01.2016, 09:02 »
W tedy kupione kołowrotki "Abu"/początek lat 90/ to już nie było" to Abu".W tym okresie "z pewną nieśmiałością "w szedłem w Shimano .I tego konsekwentnie trzymam się do dziś .Mam 8 kołowrotķów Shimano :Super X GT,Super X GTM,2 szt.Baitrunner 5000GTE,2 szt.Super Baitrunner XTR8000RA, i 2 kołowrotki Stradic 3000,4000S GTM RC. :)
Pozdrawiam,
Bogdan

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #54 dnia: 11.01.2016, 09:11 »
Ale fajny wątek :-)
A propos wspominków: Ostatnio żona wspominała jakąś historyjkę z lat 80-tych i kończąc powiedziała do znajomej: "ale Zbowid mi się włączył", a tamta (nieco młodsza) zapytała: "co to jest Zbowid".
No właśnie. Czasy są takie same, tylko ludzie, Panie, inni :-)
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #55 dnia: 11.01.2016, 09:17 »
Ja tam o Zbowidzie nic nie wiem, ale Vibovit i Visolvit to się jadło na kilogramy (oczywiście na sucho) :D
Krwawy Michał

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #56 dnia: 11.01.2016, 09:19 »
Czarek w tych czasach to juz niewiele osób wie że kiedys były takie firmy jak silstar czy mitchel juz nie wspomne o tym jak napisałeś zbowid czy inne formacje jak ormo, pzpr, zsmp a w kiosku mozna było kupic do czytania trybunę ludu czy świat młodych jak do szkoły chodziłem

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #57 dnia: 11.01.2016, 09:25 »
Panowie, a tak w ogóle w jakim wieku jesteście?

Ja zaraz kończę 38 :(
Krwawy Michał

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #58 dnia: 11.01.2016, 09:29 »
Michale, ja na przykład mam młodszą od Ciebie żonę, a starszą od Ciebie córkę. Jak myślisz, ile mam lat?
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 11.01.2016, 09:30 »
Ja 27 :)
Krzysztof