Autor Wątek: Picker, feeder, kołowrotki do nich oraz kołowrotek do wagglera  (Przeczytany 5963 razy)

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Cześć,

szukam pickerka do klasycznego koszyka oraz feedera do zestawu helikopterowego/metody. Głownie będę łowił na jeziorze ubogim w duże ryby, może zawitam na komercję, ale wolę wędkowanie w dziczy. Zależy mi aby kije dawały frajdę z holu małych/średnich ryb.  Szukam także kołowrotków pod te kije oraz kołowrotka z płytka szpulę (100m) do wagglera do wędki Trabucco RPL Presicion Match Carp.
Budżet to do 250/300 na wędkę oraz 250 na kołowrotek.

Pozdrawiam.

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Picker, feeder, kołowrotki do nich oraz kołowrotek do wagglera
« Odpowiedź #1 dnia: 17.11.2020, 21:13 »
Powtarzam się nie pierwszy raz, ale w kwestii pickera to albo Flagman Cast master 2.70, albo  Flagman Mantaray 2.70. O feederze cieżko mi sie wypowiedzieć, bo mam głównie rzeczne zabaweczki, a ostatnio zakupiony S-Canal jeszcze nie testowany, ale jest recenzja na forum.
O kołowrotkach też nie odkryję ameryki, albo wielokrotnie wymieniana już Daiwa Ninja, albo Flagman Sherman, Okuma Ceymar, Ryobi Ecusima najważniejsze aby odpowiadała Ci praca młynka i dobrze leżał w ręce, żadnej nowej filozofii póki co nie ma ;D ;D ;D
Kamil

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #2 dnia: 17.11.2020, 21:41 »
Jak pickery z Europy to włoskie Trabucco albo francuskie Garbolino. Modele od 200 zł wzwyż. Na rynku UK też są ciekawe wędki ale moim zdaniem jak wędka 2,7 to tylko te dwie firmy.

Flagmana w ręce nie miałem, nigdy nawet nie widziałem na oczy, ale mój mechanizm obronny odrzuca Flagmana, jak i chociażby Meusa, Feeder Bait,czy inne tego typu marki, ze względu na masowe wciskanie ich ludziom oknami i drzwiami. Mogą się okazać całkiem spoko, nie mówię nie, ale jak dla mnie reklama przynosi odwrotny skutek.

Ja pomimo kilkunastu firm jakie miałem przyjemność posiadać stwierdzam że Drennan to nr 1, wspominane Garbolino, Trabucco, w wersji budżetowej to również świetne produkcje.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 17.11.2020, 21:42 »
Jak pickery z Europy to włoskie Trabucco albo francuskie Garbolino.
I tyle w temacie. Posiadam obie marki, polecam z czystym sumieniem.
Adam

Offline operator

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 17.11.2020, 23:38 »
Jak pickery z Europy to włoskie Trabucco albo francuskie Garbolino. Modele od 200 zł wzwyż. Na rynku UK też są ciekawe wędki ale moim zdaniem jak wędka 2,7 to tylko te dwie firmy.

Flagmana w ręce nie miałem, nigdy nawet nie widziałem na oczy, ale mój mechanizm obronny odrzuca Flagmana, jak i chociażby Meusa, Feeder Bait,czy inne tego typu marki, ze względu na masowe wciskanie ich ludziom oknami i drzwiami. Mogą się okazać całkiem spoko, nie mówię nie, ale jak dla mnie reklama przynosi odwrotny skutek.

Ja pomimo kilkunastu firm jakie miałem przyjemność posiadać stwierdzam że Drennan to nr 1, wspominane Garbolino, Trabucco, w wersji budżetowej to również świetne produkcje.

Mam dokładnie to samo zdanie - dołożyłbym jeszcze do tego Robinsona i Tuberini na Facebooku grupa Method Feeder Polska była nim wręcz zalewana zasługą feedersklepu w którym grosza nie zostawię

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 18.11.2020, 07:49 »
Jakieś 2 lata temu  miałem fikcyjne konto na Fb i byłem na grupie Method Feeder Polska. To co tam się działo wolało o "pomstę do nieba" a Mikado UV czy Meus były niczym bóstwo. Wszedłem, ile dałem rady tyle poczytałem i nawet nie wyszedłem ile uciekłem z tamtad czym prędzej. :beer:

Widzę że standardy zostały, tylko cielce się zmieniły 8)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #6 dnia: 18.11.2020, 08:31 »
Azymut prawda 100% wszedłem do tej grupy i po tygodniu już sam się wypisałem. Ktoś zamieścił zdjęcie zmasakrowanej ryby która prezentował na jakiś kamieniach brudną w ziemi itp. Napisałem uprzejmie komentarz że mata by się przydała, to zostałem wyzwany bardzo wulgarnym językiem i kilka osób kazało mi wyp....dalać.
Zgłosiłem więc wulgarne komentarze do administratora grupy, ale i on mnie wyzwał i napisał że fernent sieję i burze porządek jaki panuje w grupie. Ja mu na to że trzeba promować złów i wypuść i uczyć ludzi jak postępować z rybą, to mnie wyzwał w bardzo niewybrednych słowach i jak mi się nie podoba to żebym spadał, masakra jakaś. Nie jestem jakimś fanatykiem złów i wypuść bo jedną rybę raz na jakiś czas zabrać można choć sam już 6 lat złowionej ryby nie jadłem, ale na tej grupie jakie ludzie zdjęcia wstawiają i co sobą reprezentują to wstyd i nawet administracja
Paweł

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 18.11.2020, 08:37 »
Dziś te wszystkie grupy są tylko platforma do reklamy sprzętu, wciska się ludziom kit, a by taka grupa miała jakiś "prestiż" często ich twarzą są jacyś youtuberzy.

Tak już jest na tym świecie, dlatego tym bardziej cenie sobie forum czy kanał youbute Splawik i Grunt bo w Polsce są jedyna osada normalności :)

Na Angelskich youtubach też da się jeszcze wyłapać w miarę merytoryczne kanały, nawet te sponsorowane mam wrażenie stoją na dużo wyższym poziomie wiedzy niż nasze rodzime.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #8 dnia: 18.11.2020, 08:50 »
Kanał Luka co to dużo mówić bez podlizywania się jest super, ale już obejrzałem wszystko po 2 -3 razy, trzeba by go zmotywować do kręcenia nowych filmów hehe.
Ja ze swojej strony mogę polecić też kanał imprezy wędkarskie, żadnych nachalnych reklam Kurzepa pokazuje w kilku odcinkach swoje zanęty i tyle. Dużo merytorycznych poradników super zrealizowanych, sporo zimowego łowienia klasykiem na wysokim poziomie, pokazane są zanęty przynęty gliny, zestawy i jak tego używać, chłopaki mają dar do kręcenia filmów, z czystym sumieniem mogę polecić. Kanał o dziwo nie ma jakiejś ogromnej oglądalności co mnie dziwi.
Patrząc na kanał wędkarski pleciona z setkami tysięcy wyświetleń gdzie reklam jest od groma i prowadzący ma irytujący sposób bycia i kręcenia filmów to się dziwię jak można to oglądać, fakt ryby łowią ale przekaz jakiś taki krzykliwy i irytujący.
 Wiadomo jednemu się podoba to innemu co innego ale podsumowując warto zajrzeć do poradników kanału imprez wędkarskich, relacje z zawodów spławikowych to nie moja bajka ale poradniki i wyprawy nad wodę mają na prawdę super
Paweł

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #9 dnia: 18.11.2020, 10:25 »

Mam dokładnie to samo zdanie - dołożyłbym jeszcze do tego Robinsona i Tuberini na Facebooku grupa Method Feeder Polska była nim wręcz zalewana zasługą feedersklepu w którym grosza nie zostawię

Mam podobnie z Flagmanem, ktoś wyreklamował jakieś bustwo które za 250zł ma właściwości Supery. Może to i dobry sprzęt ale mam jakieś uprzedzenie.

Co do wędki to przemyśl 3.00 w wersji bomb, będzie bardziej uniwersalny. W tym budżecie rewelacyjny jest Browning CK Bomb, mega kij za te pieniądze.
Kołowrotek jak wolisz ale szukaj czegoś w rozmiarach 3000/4000 może poszukaj i kup Fuego które na BF powinno trochę stanieć. Daiwa Ninja lub/i Exceler będą też fajnymi alternatywami i mają wersję z płytszymi szpulami.

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28.11.2020, 13:22 »
Jak na razie zakupiłem Feeder i wybór padł na MS Range Light Feeder 60g.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 28.11.2020, 14:36 »
Ms range dobre patyki robi na forum są chwalone ;)

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 28.11.2020, 14:40 »
Ms range dobre patyki robi na forum są chwalone ;)
Ale bardzo mało lobbowane ;) co nie zmienia faktu, iż to faktycznie bardzo fajne konstrukcje.

Offline desertsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06.12.2020, 12:24 »
Bez pośpiechu szukam, czytam. Dziś zakupiłem kołowrotek do odległościówki - Okuma Carbonite 2M FD 35M!

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #14 dnia: 06.12.2020, 14:22 »
Cześć,

szukam pickerka do klasycznego koszyka oraz feedera do zestawu helikopterowego/metody. Głownie będę łowił na jeziorze ubogim w duże ryby, może zawitam na komercję, ale wolę wędkowanie w dziczy. Zależy mi aby kije dawały frajdę z holu małych/średnich ryb.  Szukam także kołowrotków pod te kije oraz kołowrotka z płytka szpulę (100m) do wagglera do wędki Trabucco RPL Presicion Match Carp.
Budżet to do 250/300 na wędkę oraz 250 na kołowrotek.

Pozdrawiam.

Tubertini Atrax med/light i długo długo nic...
Wędka która sprawdzi się zarówno przy klasyku jak i metodzie.Żadne Garbolino ani Trabucco w tej półce cenowej nie dorówna tej wędce a tymbardziej Flagman...