Autor Wątek: Zestaw Jaxon i Okuma  (Przeczytany 3770 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Zestaw Jaxon i Okuma
« Odpowiedź #15 dnia: 20.11.2020, 20:37 »
To jak da radę

Przy delikatnym patyku 3m

Na rzekę do 3.6 chyba brałbym 6000 wcale nie jest to jakaś "krowa".

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 20.11.2020, 20:42 »
Zgadzam się z kolegą Carl 23 :beer:

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #17 dnia: 21.11.2020, 07:29 »
Obecnie kołowrotki są zaniżane wielkością, co napisałem wyżej, najlepszym sposobem było by udać się do sklepu i zobaczyć model co sobie upatrzyłeś. Przyłożyć do jakiegokolwiek wędziska i już sam wiesz czy ci pasuje.

Przykład: mam starą ninję 4000 jest porównywalna a nawet deczko większa niż nowy model 6000 lt ( które używam pod krótkie wędki), a i tak są mniejsze od starej okumy 5000 która wygląda na całkiem sporego i to nie kwestia wielkości szpuli lecz gabarytu. Kołowrotek, kołowrotkowi nie jest równy pod względem wielkości, rozmiaru. 

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 21.11.2020, 08:34 »
Ale to przecież nie tylko o wygląd chodzi tylko a może przede wszystkim moc kołowrotka. W zakładanym przypadku:
XP 4000 ma przełożenie 5.0:1 i hamulec 10kg
XP 6000 ma przełożenie 4.5:1 i hamulec 12kg
Na rzekę tak jak napisałem, brałbym 6000.

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 21.11.2020, 08:59 »
Spoczko nie ma problemu każdy wybiera co mu pasuje i na co chce łowić, jak dla mnie możesz załóż tam nawet betoniarkę ja tym łowić nie będę :) jak miał bym iść już w grubo to czemu nie np. okuma 8k siła hamulca bodajże 18 kg i też nie dużo większy:D albo cos z pena jak ma kaskę ;). A poważnie na Wiśle po za sumami nie ma takich ryb mimo uciągu. 4000,5000, da radę 6000 też może być kwestia estetyki oraz bebechów, co kto lubi.   

Pozdrawiam
Sławek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 21.11.2020, 09:10 »
Osobiście polecam Koledze Okumę Custom Black 55. Albo w wersji feeder, albo "zwykłej" Jedyna różnica pomiędzy nimi to pojemność szpuli i kształt korbki.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 21.11.2020, 09:52 »
Spoczko nie ma problemu każdy wybiera co mu pasuje i na co chce łowić, jak dla mnie możesz załóż tam nawet betoniarkę ja tym łowić nie będę :) jak miał bym iść już w grubo to czemu nie np. okuma 8k siła hamulca bodajże 18 kg i też nie dużo większy:D albo cos z pena jak ma kaskę ;). A poważnie na Wiśle po za sumami nie ma takich ryb mimo uciągu. 4000,5000, da radę 6000 też może być kwestia estetyki oraz bebechów, co kto lubi.   
Oczywiście najlepiej się rozwodnić i nie pisać w temacie tylko pofarmazonić bez sensu :thumbup:
Sprawa jest dość prosta, na rzece kołowrotek ma ciężej aniżeli na wodach stojących, zaczepy, uciąg, często cięższe koszyki, łowiąc 6000 ma się po prostu większy komfort łowienia, wielkościowo widać na foto jaka jest różnica, to nie jest typowy rozmiar 6000 i dlatego że jest zmniejszony względem typowych 6000 nie ma z tej serii 5000. Wieszając dużo delikatniejszy 4000 po sezonie mogłoby się zdarzyć że kolega napisałby że to zły kołowrotek bo mu się bebechy rozsypały po rzecznej orce.
Feeder rzeczny to nie komercyjna finezja delikatnymi sprzętami w wannach bez zaczepów z kamerką na YT.

Offline LuFCc

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #22 dnia: 21.11.2020, 10:54 »
Dzięki Wszytskim za Swoje sugestje. Jak widać, są różne. Chyba jednak kupię JAXON GENESIS PRO FEEDER 3,60m 120g + OKUMA DYNADRAG XP BAITFEEDER 6000.

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 21.11.2020, 12:58 »
Oczywiście najlepiej się rozwodnić i nie pisać w temacie tylko pofarmazonić bez sensu :thumbup:
Sprawa jest dość prosta, na rzece kołowrotek ma ciężej aniżeli na wodach stojących, zaczepy, uciąg, często cięższe koszyki, łowiąc 6000 ma się po prostu większy komfort łowienia, wielkościowo widać na foto jaka jest różnica, to nie jest typowy rozmiar 6000 i dlatego że jest zmniejszony względem typowych 6000 nie ma z tej serii 5000. Wieszając dużo delikatniejszy 4000 po sezonie mogłoby się zdarzyć że kolega napisałby że to zły kołowrotek bo mu się bebechy rozsypały po rzecznej orce.
Feeder rzeczny to nie komercyjna finezja delikatnymi sprzętami w wannach bez zaczepów z kamerką na YT.

Taki scenariusz również może się zdarzyć, nie neguje tego, masz rację że większy będzie na pewno mocniejszy, nie koniecznie lepszy, wszystko zależy gdzie kolega będzie łowił oraz jakie bebechy w danym egzemplarzu się znajdują. Jeśli bierzemy pod uwagę  porównanie dwóch takich samych egzemplarzy, modeli i różnica to tylko wielkość 4000 z 6000 to tak większy będzie mocniejszy. natomiast są kołowrotki o w wielkości 4000 o dobrych bebechach co zupełnie wystarczą, choć na pewno nie co droższe. Dlatego zaproponowałem jak ma możliwość aby porównał sobie gdzieś w sklepie jeden i drugi rozmiar, jeśli mu większy będzie pasował to niech bierze większy.
Sam mieszkam niedaleko Wisły i dość często ją odwiedzam od dobrych 6 lat mam i używam staruszka travertina 4000 i na szczęście nic się nie dzieje choć nie jest to jakiś mocarz jeśli chodzi o wytrzymałość, głównie rzucam koszyczkiem 70 - 80 gr + zanęta ewentualnie ciężarkiem 90 - 100 gr jak na razie daje radę       

Pozdrawiam
Sławek

Offline LuFCc

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #24 dnia: 17.12.2020, 14:25 »
Po kilkutygodniowym, użytkowaniu JAXON GENESIS PRO FEEDER 3,60m 120g + OKUMA DYNADRAG XP BAITFEEDER 6000 uważam, że był to bardzo dobry wybór, wędka 90gr była by po prostu za delikatna na takie wody jak Wisła, kołowrotek rozmiar 6000 może i waży trochę więcej od 4000, ale do łowienia na grunt nie przeszkadza i to w najmniejszym stopniu bo to nie spining, jest bardzo solidny 4000 był by za mały. Także zakup bardzo udany, dzięki wszytskim za pomoc w wyborzę 

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 17.12.2020, 17:09 »
Też wziąłbym rozmiar 6000, ze względu np na to, że ma niskie przełożenie. Co mówi o mocy kołowrotka. Jeżeli chłopak ma zamiar łowić w rzece, to mając taki kołowrotek będzie bez problemu zwijał koszyki czy to 30 czy 100g. Natomiast rozmiar 4000 ze swoim przełożeniem raczej nie gwarantuje tego, że po sezonie przy ciężkich zestawach się nie rozsypie. Mam tą Okumę w rozmiarze 4000 i do cięższych zestawów jak koszyk 50g+ towar po prostu szkoda byłoby mi go męczyć, choć wiem, że dałby zapewne radę. Jednak tak jak mówię, nie wiadomo co by się z nim stało po sezonie aktywnego ciężkiego łowienia w rzece.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #26 dnia: 17.12.2020, 19:15 »
Młynek wielkości 4000 ,jak dla mnie na rzekę odpada ,optymalna wielkość to 5000 czy 6000 i śpię spokojnie ;)