A więc teraz czas na pochwalenie się nowym (starym

) batcikiem 8m.
Jak pisałem wcześniej jeat to bat Jaxon TX pro TURBO pole 800. Dostałem go dzisiaj około godziny 16. Szybko rozpakowałem i zaskoczenie niesamowite dotyczące wagi. Tak lekkiego wędziska się nie spodziewałem. Ten bat jest mega lekki. Wrzuciłem go na elektroniczną wagę kuchenną i waga rzeczywista tego bata to 310g !!!!
Wyszedłem na dwór i rozkladam go... Myślę sobie Jezu jakie to długie. Najdłuższy bat jaki mialem w ręce to 6m Jaxon zaffira TX. Wyważenie niesamowite. Spokojnie mogę nim operować jedną ręką. Przy wietrze oczywiście jest to niemożliwe. Myślę że z zacięciem ryby jedną ręką też będzie ciężko ale na ogół podczas wędkowania używam dwóch rąk

Jestem bardzo miło zaskoczony wagą jak i wyważeniem. Myślę że dziecko dało by radę zarzucić zestaw tym batem bo naprawdę nie czuć żeby ciągnął do przodu jak to jest w mojej zaffirze 6m.
Jednak że jest to bat używany zbyt fajnie by było gdyby nie jeden mankament...
Na bacie jest tzn. była, założona guma amortyzująca. Po jednej przygodzie z karpiem około 1.3 kg na moim pierwszym bacie 5m z gumą nie chcę tego widzieć na oczy. Hol trwał bardzo długo, prawie straciłem rybę i zestaw bo nie szło kontrolować odjazdu ryby. I zero przyjemności. Guma wyciągnęła sie na 4 czy 5m. Koszmar.
Mam teraz dylemat. Czy na obciętą szczytówkę mogę założyć łącznik i bez obaw wędkować, czy kupić nową szczytówkę?
Jeśli da radę na tej to nie ma problemu jutro idę do wedkarakiego i dopasuję łącznik.
Jeśli lepiej nie ryzykować to proszę o pomoc w doborze tej szczytówki.
Nie chcę kupić szklanego badziewia tylko coś węglowego. Dodam że z mojej zaffiry może i by pasowała ale jest inna struktura powierzchni.
Co teraz? Bardzo proszę o waszą pomoc.