Autor Wątek: Match 390 na nowy sezon, co wybrać ?  (Przeczytany 2313 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Match 390 na nowy sezon, co wybrać ?
« dnia: 15.12.2020, 16:49 »
Panowie szukam matcha 390cm na następny sezon. Łowię raczej w płytkich wodach, ryby raczej średnie +/- 1-2kg leszcze płocie, karpiki. Kołowrotek już mam do matcha i jest to Stradic FL. Nie mam jakiś preferencji produktowych, przemyślę wszystko, mogą być używane. Sam myślałem o Aero X5 ale niestety nie ma zbyt wielu opinii, Daiwy nie widzę żadnej w tym budżecie, Acolyt czy Sphere sporo po za budżetem.

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
Odp: Match 390 na nowy sezon, co wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15.12.2020, 17:03 »
Z tej wyższej połki, to myślę, że Drennan Red Range.
A z takiej niższej to Browning Black Magic
Kamil

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 15.12.2020, 18:38 »
Z tej wyższej połki, to myślę, że Drennan Red Range.
A z takiej niższej to Browning Black Magic

Red Range to chyba nie wyższa półka chociaż nigdy nie miałem kontaktu z tym kijem.

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #3 dnia: 15.12.2020, 18:42 »
Miałem w rękach CFX BM, jakościowo wykonanie sporo gorsze niż Drennan Red Range.
W ten sezon obłowiłem sporo Red Range'm, super stosunek cena/jakosć - polecam.

L.M.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 15.12.2020, 18:47 »
Może taka nowość za 100 funtów (chyba jest już przedstawiciel Middy na Polskę, więc może pojawi się też u nas bez konieczności ściągania samemu z UK)

https://www.benwick-sports.co.uk/float-rods/8532-middy-5g-trinity-waggler-rod-20017.html

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 15.12.2020, 18:56 »
Jeśli nie zależy Tobie na naklejce to przejrzyj sobie ofertę firmy Fiume ( średnia i wysoka półka ) te modele moge polecić. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #6 dnia: 15.12.2020, 19:01 »
Miałem w rękach CFX BM, jakościowo wykonanie sporo gorsze niż Drennan Red Range.
W ten sezon obłowiłem sporo Red Range'm, super stosunek cena/jakosć - polecam.

L.M.
No bo to inna półka to przede wszystkim.
Ja mam Black Magica tego poprzedzającego serię CFX, i jest bez zarzutu co do wykonania. ale też nie zwracam uwagi na wygląd dopóki przelotki są równe, nie ma drastycznie rzucających się skaz na blanku itp :P
P.S. Pojawiały się na giełdzie na forum fajne sensasy dość niedawno, też można tam zajrzeć
Kamil

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #7 dnia: 15.12.2020, 19:58 »
Sensas ostellato. Bardzo fajny kijek występujący w trzech wariantach wyrzutu przy długości 390. Napewno byś dobrał do swoich upodobań. Sam się zastanawiam nad kupnem tej wedki. Miałem okazję oglądać na żywo i kilka razy rzucić tym kijem ponieważ kolega nim łowi. Na mnie bardzo pozytywne wrażenie wywarł.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 15.12.2020, 20:27 »
Sensas extremadura 3,9m medium do 20gr ,kapitalne kijki w dobrej cenie :thumbup:

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 15.12.2020, 21:50 »
To Middy bardzo ciekawe, Sensasa muszę gdzieś pomacać bo gdzieś widziałem w okolicznych sklepach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 15.12.2020, 22:06 »
Co do Red Range, to nie jest wyższa półka ale średnia. W cenie podobnej do X5 polecałbym Vertexa Drennana. To nowa inkarnacja serii 7, na nowych blankach. Cieńsze od 7, lżejsze, ale równie mocne - to dobra oferta na dzisiejsze czasy.
Tu jest o tyle ciekawie, że masz dwie matchówki 3.9 metra, jedną typową, drugą wzmocnioną, co lepiej da sobie radę z bonusem. Cena około 115-120 funtów.

To bardzo ciekawa seria i robi wrażenie :)

Lucjan

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 15.12.2020, 22:57 »
To wetexy mają dwie szczytowe sekcje ?
Myślałem bardzo o Vertexie bo mi się podoba design, ale są opinie że słabo wyważone.

Opinie z tematu u nas na forum :
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=14808.0

. Natomiast nie polecają długich do spławika (3,9 m i więcej). 90% negatywnych głosów dotyczy tego, że mają one grube blanki i są problemy z ich wyważeniem. To też dało mi do myślenia przy zakupie, bo zdecydowana większość Brytoli kocha wszystko co wychodzi od Drennana, jeżeli chodzi o wędki, a tu były raczej same negatywne głosy jeżeli chodzi właśnie o klasyczny waggler ;)

Ja mam 14ft float. Nie jest to kij jakość super szybki taka trochę Ultegra/X5 jednak o mniejszym ugięciu. Kij mimo dość niskiej wagi jest faktycznie kiepsko wyważony. Dodatkowo mój egzemplarz troszkę klika na pierwszej przelotce drugiego składu. Kij jest dość uniwersalny. Jak dla mnie do 12 gr spokojnie potem już brakuje mu dynamiki. Wędka nie jest zła jednak w tej kasie bez rewelacji. W tym przedziale jest kilka dużo lepszy kijków, chyba że ktoś chce drennana to już lepiej dołożyć do Matchpro Float. Dla mnie najbardziej udanej i uniwersalnej wędki tej firmy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 16.12.2020, 08:00 »
Każda matchówka ma odpowiednią akcję, wątpię aby tu było inaczej. Nie wiem do czego chcesz używać tego kija, ale ja piszę o wagglerze. N3su pisze o sliderze, tu trudno mi pod tym kątem oceniać czy porównywać ten kij. W ręce w sklepie miałem i sprawia bardzo dobre wrażenie. Złych opinii też o nich nie słyszałem, nie widzę ich też w wyszukiwarce.

Kije spławikowe nie mają dwóch szczytowych części, niestety, seria 7 miała w ofercie kija typu Avon, Drennan chyba jednak z nich rezygnuje. Nie rozumiem też za bardzo o co chodzi z tymi grubymi blankami, bo są bardziej cienkie niż w serii 7, ja się nie spotkałem ze złymi opiniami Vertexów. Jak już to ktoś ma problem, że siódemki były pakowane w pokrowce z prawdziwego zdarzenia, a teraz nowa seria ma zwykły materiałowy.

Na pewno jednak jest to kij który ustępuje właściwościami Acolyte, natomiast przewyższa Red Range.
Lucjan