Ja tam nie chcę mącić, bo jestem "świeży" ale moim zdaniem pomysł będzie generował masę niepotrzebnego zamętu.
Część "testerów"/"prezenterów" podejdzie rzetelnie a część zrobi z tego sposób na darmową paszę i drobne sprzęty. Ktoś ma to weryfikować przed zamieszczeniem? Chyba tylko po to żeby było "miło", bo merytorycznie to musiałby jeszcze raz powtórzyć ten "test". No i nawet taka weryfikacja na "miło" to też dodatkowa robota dla Administracji, która ponoć cierpi na brak rąk do pracy.
Chętnie bym widział taki dział prezentacji gdzie można przeczytać o wielkości przelotek i odległości od kołowrotka, średnicy blanku itd. Oczywiście również w zakresie kołowrotków, toreb, foteli, ciuchów itd.
Jednak sądzę, że to powinny być typowo komercyjne prezentacje. czyli tworzone przez producentów/dystrybutorów/sprzedawców. A Administracja powinna za to otrzymywać pieniądze/ekwiwalenty. Tak jak za wynajem tablicy reklamowej czy umieszczenie anonsu w gazecie.
Wtedy sytuacja dla każdego forumowicza będzie jasna. Ma do czynienia z prezentacją kogoś, kto to sprzedaje, więc odłoży na bok opowieści o nadprzyrodzonych mocach sprzętu czy przynęty itd. Natomiast wprowadzając tym reklamodawcom obowiązek zamieszczenia w prezentacji konkretnych danych przedmiotowego produktu będzie można wyciągnąć informacje, które są nam potrzebne, a których w większości przypadków nie sposób znaleźć. Np. średnica szpuli, wysokość nawoju w kołowrotku albo realnych wymiarów toreb czy pokrowców.
W tym momencie mamy do dyspozycji informacje typu: pokrowiec pomieści 3 wędki z kołowrotkami. Ale jakimi? 2000 czy bigpitów? To są rzeczy, które mnie zastanawiają kiedy mam coś kupić. Albo torba: 60 litrów, duża komora główna i wymiary raz podane z zewnętrznymi kieszeniami, raz bez kieszeni - czeski film.
Robiąc taką prezentację na forum sprzedawca miałby obowiązek podać dokładne dane, wymiary, zdjęcia/film z przykładowego zastosowania, wagę itd.
Korzyści byłyby obopólne lub nawet "trójpólne".
Sprzedawca mógłby dokładnie zaprezentować swój towar i przy okazji przemycić trochę swoich zachwytów i miałby więcej pewności, że kupujący jego produkt nie zwróci towaru, bo okaże się, że za mały albo za duży albo jeszcze coś innego. A to też są chyba ważne rzeczy, bo przy braku dokładnych opisów często zamawiam trzy rozmiary danego produktu z założeniem, że na pewno 2 zwrócę. A czasem zdarza się, że wszystkie. A sprzedawcy często już powyżej 200 zł oferują darmową wysyłkę. po takim zwrocie sprzedawca ma nie sprzedany towar i kilkanaście złotych w plecy za niepotrzebną wysyłkę.
Dla forumowiczów stworzy się z tego fajna baza prezentacji sprzętu, w których będzie mógł podejrzeć dane produktu, które go interesują i nie będzie musiał np. pisać maili do sprzedawców i prosić ich o przykładowe mierzenie przelotek (to również uproszczenie dla sprzedawców, bo pewnie o niektórych produktach piszą kilkadziesiąt razy to samo w odpowiedziach na indywidualne maile).
Dla Administracji wpada jakaś kaska i można za nią rozwijać forum, zapłacić komuś za profesjonalne przygotowanie czegoś tam, co aktualnie potrzebne. A może na marketing forum. Albo urządzić dwa razy w roku piękny zlot członków z jakimiś fajnymi zawodami koleżeńskimi lub czymś w tym stylu. To już do wyboru beneficjenta środków. Moim zdaniem nie ma nic wstydliwego czy nieprzyzwoitego w czerpaniu korzyści z pracy włożonej w stworzenie i utrzymywanie forum. Z nieba to nikomu nie spadło ani nie spada.
Nieprzyzwoite byłoby gdyby Administracja w zawoalowany sposób namawiała za pieniądze sprzedawców na zakup tego czy tamtego z ich oferty. Ja nie wchodzę na forum żeby w wyniku tzw. bólu dupy sprawdzić czy Luk przypadkiem nie "zarabia" na tym przedsięwzięciu tylko po wiedzę, dyskusję itd. I z chęcią zobaczyłbym w tym komplecie takie fajne prezentacje sprzedawców. A fakt, że ktoś mi za darmo umożliwia dostęp do tego forum i treści tam zawartych, dba o to żeby działało, nie wysyłało wirusów i po ludzku wyglądało sprawia, że chętnie pomogę swoją obecnością tej osobie w zarobieniu kilku grosików za tę pracę. Szczególnie gdyby jakaś ich część była przeznaczona na podniesienie jakości czy dla przyjemności użytkowników lub np. osób potrzebujących.
Takie moje 3 grosze. Nie bijcie jeśli nie po myśli większości.