Autor Wątek: Zespół testerów SiG  (Przeczytany 42179 razy)

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zespół testerów SiG
« Odpowiedź #60 dnia: 16.12.2020, 19:45 »
Witajcie
Z zaciekawieniem przeczytałem cała Waszą dyskusję i jak większość widzę wiele zalet jak i wad całego projektu ale wygląda on BARDZO ciekawie.
Osobiście nigdy nie robiłem tajemnic ze swoich wypadów wędkarskich i zawsze dzielę się informacjami na co i gdzie najlepiej połowiłem.
Także chętnie zgłoszę się do tego projektu - Zespół testerów SIG (niekoniecznie dlatego że nie mam na co łowić ;D ;D ;D)
A co do ilości punktów jak to napisał Michał N. to uważam że byłoby to bardzo nieuczciwe w stosunku do kolegów i koleżanek początkujących na forum i nie tylko a mających niejednokrotnie większe doświadczenia w łowieniu niż My którzy z chęcią się podzielą swoją wiedzą na temat testowanych produktów.
Pozdrawiam Serdecznie
Wawrzyn

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #61 dnia: 16.12.2020, 19:46 »
Ja moge potestować: pellety ok. 2 mm i zanety suche do metody i przynęty na włos.

ps: w zasadzie auto też ;)
;)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 16.12.2020, 19:49 »
Przecież Luk napisał żeby napisać co chcemy testować, to napisałem a i auto też mogę przetestować z przyczepą i z  łódką z silnikiem ;D
Paweł

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 16.12.2020, 19:51 »
Luk Proszę bądź konsekwentny Zespół Prezenterów a nie Testerów. Ja również mogę być prezenterem jakiegoś samochodu najlepiej z napędem 4x4 :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Kowerdak

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 16.12.2020, 20:00 »
Tak więc potwierdzam chęć udziału w prezentacjach, zgłosiłem się już wcześniej podobnie jak Shreku ;D
Kamil

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1459
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #65 dnia: 16.12.2020, 20:22 »
Ja również mogę być prezenterem

Offline hobby

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 16.12.2020, 20:33 »
Lucek, popieram :thumbup: pomysł i jak już ktoś w tym wątku napisał zbierałam się z zaproponowaniem takiego pomysłu a z drugiej strony spodziewałem "wylania się" "moim zdaniem nieuzasadnianej żółci" na ten temat. Twoja mocna pozycja i cierpliwość pozwala na stonowane odpowiedzi i wizje projektu i dziwie się trochę tym atakom.
Miałem osobiście przyjemność dwukrotnie uczestniczyć w takich testach:
Browning - (będąc na rybach na zbiorniku PZW, podszedł do mnie Koleś w koszulce Firmowej Browninga i zapytał czy byłbym w stanie poświecić dzisiejszy wypad nad wodę i w ramach testu sprzętu który ma być wprowadzony do sprzedaży łowił przez kilka godzin przekazaną mi wędką i kołowrotkiem. Na sprzęcie były tylko numery bez nazw, zapytał o stosowane zanęty i przynęty oraz przypony, do kołowrotka otrzymałem trzy szpule z różnymi rozmiarami żyłek. Do tego wszystkiego chyba z 9 stron formatu A4 z pytaniami lub rubrykami do własnego opisu. Po ponad 6-ciu godzinach test zakończony, uwagi spisane, na podziękowanie otrzymałem koszulkę i czapkę Firmową. Podpisał moje zanotowane wyniki , podałem swój nr telefonu i otrzymałem informacje że być może ktoś się do mnie jeszcze odezwie. I faktycznie, kiedy już zapomniałem o tej sprawie dzwoni Gostek , przypomniał o wspomnianym teście i za udział zaproponował mi (nie będę robił reklamy), ale kołowrotek dosyć szeroko opisywany na Naszym Forum, ewentualnie firmowy parasol i siatkę zawodniczą. Tyle i aż tyle. Do dzisiaj nie używam sprzętu tej marki, jednak przygoda i kolejne doświadczenia bezcenne.

FeederBait - podobna sytuacja na tym samym zbiorniku PZW wtedy nie wiedziałem a dzisiaj już wiem była to Epidemia (używam nazwy produktu bo cenowo w stosunku do Browninaga przepaść kolosalna). Pellety 2mm, 12mm i zanęta. Ponad cztery godziny łowienia, później odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań i po wejściu produktu na rynek "ogromna paka" w podziękowaniu za udział w teście , co dziwne nie od producenta ale od jednego z dużych sklepów wędkarskich.

Tak więc idąc śladem Twojego zamysłu jestem chętny na uczestnictwo w takim projekcie jeżeli dojdzie on do swojego finalnego uzgodnienia i o ile nie zgłoszą się bardziej kompetentni Koledzy a wierzę że wśród Forumowych Kolegów Takich nie zabraknie.
...Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić, nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem...
Jurek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #67 dnia: 16.12.2020, 20:34 »
:) podpadliśmy paskom tvp za QV pl
;)

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #68 dnia: 16.12.2020, 21:26 »
Ja tam nie chcę mącić, bo jestem "świeży" ale moim zdaniem pomysł będzie generował masę niepotrzebnego zamętu.

Część "testerów"/"prezenterów" podejdzie rzetelnie a część zrobi z tego sposób na darmową paszę i drobne sprzęty. Ktoś ma to weryfikować przed zamieszczeniem? Chyba tylko po to żeby było "miło", bo merytorycznie to musiałby jeszcze raz powtórzyć ten "test". No i nawet taka weryfikacja na "miło" to też dodatkowa robota dla Administracji, która ponoć cierpi na brak rąk do pracy.

Chętnie bym widział taki dział prezentacji gdzie można przeczytać o wielkości przelotek i odległości od kołowrotka, średnicy blanku itd. Oczywiście również w zakresie kołowrotków, toreb, foteli, ciuchów itd.
Jednak sądzę, że to powinny być typowo komercyjne prezentacje. czyli tworzone przez producentów/dystrybutorów/sprzedawców. A Administracja powinna za to otrzymywać pieniądze/ekwiwalenty. Tak jak za wynajem tablicy reklamowej czy umieszczenie anonsu w gazecie.

Wtedy sytuacja dla każdego forumowicza będzie jasna. Ma do czynienia z prezentacją kogoś, kto to sprzedaje, więc odłoży na bok opowieści o nadprzyrodzonych mocach sprzętu czy przynęty itd. Natomiast wprowadzając tym reklamodawcom obowiązek zamieszczenia w prezentacji konkretnych danych przedmiotowego produktu będzie można wyciągnąć informacje, które są nam potrzebne, a których w większości przypadków nie sposób znaleźć. Np. średnica szpuli, wysokość nawoju w kołowrotku albo realnych wymiarów toreb czy pokrowców.

W tym momencie mamy do dyspozycji informacje typu: pokrowiec pomieści 3 wędki z kołowrotkami. Ale jakimi? 2000 czy bigpitów? To są rzeczy, które mnie zastanawiają kiedy mam coś kupić. Albo torba: 60 litrów, duża komora główna i wymiary raz podane z zewnętrznymi kieszeniami, raz bez kieszeni - czeski film.
Robiąc taką prezentację na forum sprzedawca miałby obowiązek podać dokładne dane, wymiary, zdjęcia/film z przykładowego zastosowania, wagę itd.

Korzyści byłyby obopólne lub nawet "trójpólne".

Sprzedawca mógłby dokładnie zaprezentować swój towar i przy okazji przemycić trochę swoich zachwytów i miałby więcej pewności, że kupujący jego produkt nie zwróci towaru, bo okaże się, że za mały albo za duży albo jeszcze coś innego. A to też są chyba ważne rzeczy, bo przy braku dokładnych opisów często zamawiam trzy rozmiary danego produktu z założeniem, że na pewno 2 zwrócę. A czasem zdarza się, że wszystkie. A sprzedawcy często już powyżej 200 zł oferują darmową wysyłkę. po takim zwrocie sprzedawca ma nie sprzedany towar i kilkanaście złotych w plecy za niepotrzebną wysyłkę.

Dla forumowiczów stworzy się z tego fajna baza prezentacji sprzętu, w których będzie mógł podejrzeć dane produktu, które go interesują i nie będzie musiał np. pisać maili do sprzedawców i prosić ich o przykładowe mierzenie przelotek (to również uproszczenie dla sprzedawców, bo pewnie o niektórych produktach piszą kilkadziesiąt razy to samo w odpowiedziach na indywidualne maile).

Dla Administracji wpada jakaś kaska i można za nią rozwijać forum, zapłacić komuś za profesjonalne przygotowanie czegoś tam, co aktualnie potrzebne. A może na marketing forum. Albo urządzić dwa razy w roku piękny zlot członków z jakimiś fajnymi zawodami koleżeńskimi lub czymś w tym stylu. To już do wyboru beneficjenta środków. Moim zdaniem nie ma nic wstydliwego czy nieprzyzwoitego w czerpaniu korzyści z pracy włożonej w stworzenie i utrzymywanie forum. Z nieba to nikomu nie spadło ani nie spada.

Nieprzyzwoite byłoby gdyby Administracja w zawoalowany sposób namawiała za pieniądze sprzedawców na zakup tego czy tamtego z ich oferty. Ja nie wchodzę na forum żeby w wyniku tzw. bólu dupy sprawdzić czy Luk przypadkiem nie "zarabia" na tym przedsięwzięciu tylko po wiedzę, dyskusję itd. I z chęcią zobaczyłbym w tym komplecie takie fajne prezentacje sprzedawców. A fakt, że ktoś mi za darmo umożliwia dostęp do tego forum i treści tam zawartych, dba o to żeby działało, nie wysyłało wirusów i po ludzku wyglądało sprawia, że chętnie pomogę swoją obecnością tej osobie w zarobieniu kilku grosików za tę pracę. Szczególnie gdyby jakaś ich część była przeznaczona na podniesienie jakości czy dla przyjemności użytkowników lub np. osób potrzebujących.

Takie moje 3 grosze. Nie bijcie jeśli nie po myśli większości.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #69 dnia: 16.12.2020, 21:31 »

Rewelka :) :) :)
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 16.12.2020, 21:40 »

Kurna ale dlaczego Jaxonem ? :D :P Jest tyle ciekawszych firm na ALiexpress :P :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #71 dnia: 16.12.2020, 21:46 »
Część "testerów"/"prezenterów" podejdzie rzetelnie a część zrobi z tego sposób na darmową paszę i drobne sprzęty. Ktoś ma to weryfikować przed zamieszczeniem? Chyba tylko po to żeby było "miło", bo merytorycznie to musiałby jeszcze raz powtórzyć ten "test". No i nawet taka weryfikacja na "miło" to też dodatkowa robota dla Administracji, która ponoć cierpi na brak rąk do pracy.

Kriss, mając grupę testerów też będziemy robić jakąś weryfikację wewnętrznie, więc to nie będzie tak, że ktoś weźmie zanęty do testów i napisze jakieś 'byle co' na odczepne. Same teksty też trzeba będzie poprawić niekiedy, ale nie będzie to cenzura, ale sprawienie aby się całość dobrze czytało. Wszystko co trafi na stronę główną musi być sprawdzone. Tu nie będzie tak, że ktoś pisze sobie reckę na forum i ją zamieszcza. Wpierw artykuł, potem link do forum i odpowiedni wątek. Musimy być też fair w stosunku do tych, co użyczą rzeczy do prezentacji, więc wszystko musi mieć to odpowiednią formę i wygląd. Tutaj więc musi być odpowiedni nadzór.

Co do jakichś opłat, to nie wchodzimy w żadne sponsoringi. Układ jest czytelny - ogólnie ktoś daje coś do testów, my to przeprowadzamy. Sama formuła prezentacji i pokazywania jak dana rzecz wygląda/pracuje nie powinna budzić wątpliwości co do preferowania czegoś. Prawda jest taka, że rzetelne recenzje to coś bardzo rzadkiego. Większość osób ma swoje preferencje, i często w takiej recenzji znajdą się odpowiednie rzeczy. Więc nie liczyłbym na super obiektywizm w takich kwestiach.
Lucjan

Offline pawel060981

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #72 dnia: 16.12.2020, 22:18 »
Luk zacznę ten wpis od wspomnienia mojego ulubionego J.R.R.Tolkiena cały ten wątek przypomina mi jak jego syn pisał we wspomnieniach o ojcu dlaczego po zakończeniu trylogii nie napisał kontynuacji, więc zaczął ją pisać i jak by nie próbował to zawsze po kilkunastu stronach świat samych ludzi bez wroga zewnętrznego kończył się na knowaniach, wykorzystywaniu władzy do własnych interesów, i doszukiwaniu się spisków i porzucił te próby z obrzydzeniem. Ja właśnie tego na tym forum bym nie chciał. Co zrobisz jak ktoś dostanie do testów fajny kij i sklep zostawił mu go w zamian za recenzję, a ktoś dostanie syfiastą zanętę z której nic nie zrobi choćby na uszach stawał. Będzie zawiść, będą pretensje. Zostaniecie z zarzutami że dajecie testy po koleżeństwie i udowadniaj wtedy że tak nie było. Pomysł dla mnie jest super tylko nie wiem czy dorośliśmy do tego w Polsce. Po prostu boję się ze fajne forum rozleci się przez to że nagle ktoś może coś fajnego dostać a ktoś nie. Wiem, ze wszyscy tu jesteśmy dorośli ale nie oszukujmy się zawiść powoduje że jesteśmy gorsi niż dzieci.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #73 dnia: 16.12.2020, 22:25 »
Co zrobisz jak ktoś dostanie do testów fajny kij i sklep zostawił mu go w zamian za recenzję, a ktoś dostanie syfiastą zanętę z której nic nie zrobi choćby na uszach stawał.
Proste rozwiązanie. Sprzęt typu wędka, kołowrotek po testach wraca na "forum" i zostaje przekazany jakiejś fundacji, szkółce wędkarskiej itp. Problemem może być tylko kto pokrywa koszty wysyłki? Tester/prezenter nie będzie przecież dokładał do interesu.
Adam

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #74 dnia: 16.12.2020, 22:27 »
I panowie - zerknijcie jakie słowa tu padają. Okazuje się, że Feeder Fans robi coś złego, związał się ze złymi mocami. Ktoś ich sponsoruje i wspiera, i to bardzo złe, tak? Ludzie, przecież każdemu należy życzyć aby tak się mógł rozwijać! O to wlaśnie chodzi, aby iść do przodu.
Potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy tylko uprawiać demagogie i odwracać kota ogonem? Gdzie w moim wpisie widzisz jakikolwiek negatywny przekaz dotyczący Feederfans? Pół tego wątku rozchodzi się o to czy Ty chcesz robić recenzje czy laurki, a Ty dalej nie widzisz różnicy między jednym a drugim pisząc to co akurat jest wygodniejsze.