Autor Wątek: Lata płyną - a strach w narodzie ten sam.....  (Przeczytany 13097 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Lata płyną - a strach w narodzie ten sam.....
« Odpowiedź #45 dnia: 29.12.2020, 19:07 »
Uważam że użytkownik Polityczny zasłużył na jakiegoś bana, to nie pierwszy temat gdzie robi G-Burze próbując manipulować wypowiedziami.

Moim zdaniem te wszytskie wątpliwości to niesamowity sukces antyszczepionkowcow, nie chodzi o wiarę w działanie, chodzi o wątpliwości które zasiali. Zaraz większość ludzi zacznie wątpić w ksztal ziemi. Jak kiedyś lubiłem czytać o teoriach spiskowych tak teraz totalnie się tym brzydzę patrząc na nieudaczników którzy tym tłumacza przyczyny swoich życiowych porażek.

Offline pawlica

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #46 dnia: 29.12.2020, 19:11 »
Na pewno po przeczytaniu wątku na sigu i opiniach wakcynologów będę się szczepił.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #47 dnia: 29.12.2020, 19:19 »
Bo gdzieś to przeczytałeś? To nie jest wiedza - to wiara.

Na gruncie epistemologicznych rozstrzygnięć kolegi Politycznego nawet przyswojenie zawartości renomowanych podręczników akademickich ani artykułów w recenzowanych periodykach naukowych (o opracowaniach popularno-naukowych nie wspominając) z zasady nie poszerza zakresu wiedzy, lecz co najwyżej zakres wiary. Ufam, że kolega Polityczny osobiście prowadzi niespotykanie wszechstronne badania naukowe, bo o drastyczny deficyt wiedzy (medycznej, przyrodoznawczej, historycznej etc.) posądzać kolegi Politycznego bym nie chciał ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 29.12.2020, 19:20 »
podobno zmienia orientację aż o 720 stopni :o
Jacka propozycję bym jeszcze przemyślał ale 720 stopni? To co z jeżem? Ostrożnie i przez lejek?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #49 dnia: 29.12.2020, 19:22 »
Oj widzę, że specjalistów od szczepionek też mamy na forum. Tego to się nie spodziewałem, pełen szacun.

Ja się za żadnego eksperta nie uważam - wiem tylko podstawowe rzeczy które każdy średnio wykształcony człowiek wiedzieć powinien.

Ta szczepionka to zmodyfikowany genotyp, część łańcucha RNA wirusa, który hamuje jego rozwój.

Na przykład tego nie rozumiem zupełnie.

Uważam że użytkownik Polityczny zasłużył na jakiegoś bana, to nie pierwszy temat gdzie robi G-Burze próbując manipulować wypowiedziami.

Może i powinienem. Ale najpierw podaj przykład takiej manipulacji?
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #50 dnia: 29.12.2020, 19:26 »

Moim zdaniem te wszytskie wątpliwości to niesamowity sukces antyszczepionkowcow, nie chodzi o wiarę w działanie, chodzi o wątpliwości które zasiali. Zaraz większość ludzi zacznie wątpić w ksztal ziemi. Jak kiedyś lubiłem czytać o teoriach spiskowych tak teraz totalnie się tym brzydzę patrząc na nieudaczników którzy tym tłumacza przyczyny swoich życiowych porażek.

Hmm.. Ostro. Akurat jak czytam te wszystkie "gównoburze" z udziałem Politycznego to mam odczucie, że to jedyna osoba na forum , która racjonalnie i obiektywnie podchodzi do tematów nie ulegając emocjom. Nie narzuca swoich poglądów tylko je wyraża. Natomiast nie rozumiem czemu jak ktoś ma inne zdanie to od razu jest jechany ..lub ma dostać bana. :D

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 29.12.2020, 19:26 »
"To nowatorski rodzaj szczepionki, bez długoletnich badań jej skutków."
Nie taki bardzo nowatorski. Pierwsze szczepienia mRNA były już w roku 96.

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 29.12.2020, 19:29 »
Dołączam się do prośby o zamknięcie wątku. W mojej opinii takie dyskusje nie powinny pojawiać się na forum. Kto chce się zaszczepić to się zaszczepi kto nie chce to się nie zaszczepi. Tematem naszego forum jest wędkarstwo i wszystko co z nim związane (chociaż ostatnio często mam wątpliwości) więc na forum nie powinny się pojawiać tematy związane z wirusem, polityką i tym podobnymi sprawami.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #53 dnia: 29.12.2020, 19:34 »
Nie widzę powodów, dla których na forum nie można dyskutować o tematach nie związanych z wędkarstwem. Czy zapytanie o np. radyjko, telefonie kom., czy wielu innych pierdułkach powinno być z góry zakazane?
Tu raczej trzeba zadbać o kulturę tej dyskusji.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #54 dnia: 29.12.2020, 19:35 »
Na gruncie epistemologicznych rozstrzygnięć kolegi Politycznego nawet przyswojenie zawartości renomowanych podręczników akademickich ani artykułów w recenzowanych periodykach naukowych (o opracowaniach popularno-naukowych nie wspominając) z zasady nie poszerza zakresu wiedzy, lecz co najwyżej zakres wiary.

Poszerza zakres dobrze umotywowanej wiary. Wiara, wierze nie równa. Chciałbym żeby to było takie proste jak przeczytanie czegoś by wiedzieć ale nie jest.

Ufam, że kolega Polityczny prowadzi osobiście niespotykanie wszechstronne badania naukowe, bo o drastyczny deficyt wiedzy (medycznej, przyrodoznawczej, historycznej etc.) posądzać kolegi Politycznego bym nie chciał ;)

Możesz mnie posądzać o co chcesz. Ja Ci nie wróg :)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #55 dnia: 29.12.2020, 19:37 »
Jedni się zaszczepią. Drudzy nie. Jedni będą się obawiać. Inni nie. Chcesz to się szczepisz, nie chcesz to się nie szczepisz. 99% społeczeństwa będzie miało w tym zakresie wybór. Kolejna bezsensowna gównoburza po temacie o Jaxonie. Mi np. szczepienie w Polsce uratowało życie na Filipinach. Zawsze wcześniej się szczepię, gdy wyjeżdżam w rejony świata (Afryka Środkowa i Południowa, Azja Południowa Wschodnia), w których występują określonego rodzaju zagrożenia. Żyję. Baaaaardzo rzadko choruję. Mam się dobrze. Widziałem na własne oczy efekty braku szczepień w Afryce, czy Azji. Jednak nikogo nie namawiam do szczepień. W przypadku covida nie będę się szczepił, bo nie czuję potrzeby. Sam to już przeszedłem. Nie jestem też w grupie ryzyka. Większość mojej rodziny też już to przeszła (zdecydowana większość bez dużych powikłań). Dlatego na chwilę obecną nie mam zamiaru się szczepić, bo nie czuję potrzeby. Jakbym był w grupie ryzyka, miał wśród najbliższych osoby podatne na pocovidowe komplikacje, to bym się szczepił. A z internetowych znawców szczepień się śmieje. Tak na marginesie nikt nie przewidzi powikłań, bo każdy organizm jest inny. Dlatego też istnieją takie regulacje
http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20102541711

Chcesz się szczepić, to się szczep. Nie chcesz to się nie szczep. Temat do wrzucenia do istniejącego już gównoburzowego tematu o covidzie :P

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 29.12.2020, 19:52 »
Ta szczepionka to zmodyfikowany genotyp, część łańcucha RNA wirusa, który hamuje jego rozwój.

Na przykład tego nie rozumiem zupełnie.
I nikt Cię o to nie obwinia. Nie każdy musi się znać na wszystkim.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #57 dnia: 29.12.2020, 19:53 »
Również proszę Moderatorów o zamknięcie tego tematu. W ostatnich tygodniach mocno została zachwiana proporcja pomiędzy postami i tematami merytorycznymi a pobocznymi. Nieprzekonani niech przypomną sobie jak nazywa się nasze forum.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #58 dnia: 29.12.2020, 19:53 »
Moim zdaniem, ta konkretna szczepionka niesie poważne ryzyko zmiany orientacji seksualnej, więc lepiej dwa razy przemyśleć decyzję, niż w przyszłości raz uprawiać seks z osobą płci przeciwnej.

I co ciekawe chłopom rosną cycki a babom brody 8)
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #59 dnia: 29.12.2020, 19:55 »
Przeszedłem covida i nie mam zamiaru drugi raz tego robić- jestem już zapisany na szczepienie.

:thumbup:

Jak to zapisany......?

W robocie nam temat organizują.

:thumbup:

Jędruś mówią coś u ciebie że odrowieńców będą kuć na końcu... bo z kilku żródeł to słyszałem.
Maciek