Na początek to i karpiówka dasz rade bez większych problemów jak masz oczywiście na stanie a i kaski przyoszczędzisz, jak złapiesz bakcyla to zainwestuj w sprzęt, szczególnie kołowrotek i plecionka.
Wędzisko ma być mocne 270-330 optymalna długość, tu nie patrzysz na szczytóweczkę tylko zerkasz czy wędzisko jest jeszcze w podpórce. Skrajnie taniego kręcioła odradzam bo po trzech sporych rybach ( jak się trafią oczywiście) może być szmelc to nie leszczyk czy karpik, leszczyki do 2kg co u niektórych to szły na żywca hyhy

Łowiąc z łódki to na plecień np. 0,16 dasz rade wyjąc wielkiego byka, taka prawda. Sumki takie do metr to na feeder wyciągałem na żyłce 0,30 z Wisły tylko przypon był z plecionki 0,40 PP.
Łowiąc sumy szczególnie z brzegu bez łódki musisz mieć mocny sprzęt, ponieważ nigdy nie wiesz co ci weźmie. Zazwyczaj łowimy blisko brzegu więc krzaki zaczepy itd.. Zestaw musi być moc aby nie pozwolić mu wpłynąć w zaczep czy wypłynąć w nurt bo może być ciężko. Dlatego kręcioły są takie kolubryny aby go zatrzymać hamulec na trzy-czwarte i siłowy hol, to nie łódeczka, gdzie możesz się pobawi, podpłynąć itp.. Plecionka najlepiej 0,60 300m ( docelowa i na Ebro da rade) niestety koszt powyżej 200 zł, jak się sam domyślasz krętliki mocne, ktoś kiedyś fajnie określił jak dobiera krętliki, ,że nie zwraca uwagi na moc krętlika jeśli ma około bądź powyżej 2cm wielkości

Końcowe zestawy to mono 1,2 – 1,4 bądź plecionka przyponówka jest wzmocniona na przetarcia zazwyczaj sporo mocniejsza niż główna linka niektórzy robili nawet metalowe przypony z linek. Haki i kotwiczki najlepiej wzmacniane, kute, ostre
Co do wędki robinsona jestem z niej zadowolony długość 270 lekko pałowata, mięsista, pracująca szczytówka, przechodząca w pełne ugięcie, wersje dłuższe były mniej pałowate, przelotki konkretne i dobrze osadzone, dla wizualizacji rzucam nią ciężarkiem 250gr czasami dochodzi żywiec taki do 25 - 30 cm wędzisko nawet nie jęknie.
Tani dobry nie wiem czy jeszcze dostępny kręcioł DF 100 – dobra wyciągarka
Zerknij też:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17047.msg462056#msg462056