Autor Wątek: Bolonka dla początkującego  (Przeczytany 11530 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Bolonka dla początkującego
« Odpowiedź #15 dnia: 05.01.2021, 09:41 »
Wracając do tematu - mam tą i jest bardzo fajna.

https://allegro.pl/oferta/wedka-mivardi-supreme-bolo-6m-bolonka-8903166509
Maciek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #16 dnia: 05.01.2021, 09:51 »
Mivardi fajna opcja Maćku :thumbup: :beer:

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 05.01.2021, 10:51 »
Miałem kilkukrotnie przyjemność łowienia bolonką VDE SX2 tylko nie pamiętam teraz czy 400 czy 500cm. Tak czy siak sprawiała super wrażenie jak za swoją cenę.
Podejrzewam, że w przypadku 600 czy 700cm już tak super w tej cenie nie jest dlatego dobrze byłoby wziąć ją w łapkę wcześniej.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Simpson

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #18 dnia: 05.01.2021, 11:35 »
Ja akurat mam 3 sztuki czterometrowe - bolonki JAXON FLOAT ACADEMY TELE BREAM. Cena 4,5 metra to około 140 - 150 zł. Łowię sam bolonkami z łodzi i właśnie jestem przed kupnem najprawdopodobniej czwartej takiej samej.
Łowię nimi już któryś sezon z rzędu i spełnia moje oczekiwania w 100%. Mi naprawdę nic więcej chyba nie potrzeba, a ten model bolonki zachwalał nawet B. Barton (film z 2018r).   

Także uważam, że pisane, że za 200 zł to nie ma sprzętu, że nie połowisz jest delikatnie mówiąc śmiesznym  snobizmem. Nie pamiętacie czasów, gdzie łowiło się bambusem, który ważył chyba z pół kilograma jak nie kilogram, kołowrotkami bez żadnych łożysk, które chodziły ciężko jak maszynka do mięsa z załadunkiem do mielenia ?

Młodym wygodnym niebawem będą projektować kołowrotki i wędki, którymi steruje się smartfonem ...i oczywiście musi być droga. Tak będą czerpać przyjemność z wędkowania.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 05.01.2021, 12:37 »
Kolega Simpson dobrze prawi :beer:,teraz taka moda Drenany,Prestony,Daiwa czy Siemano bo jak nie masz to już nie połowisz przecież haha :P

Offline IceCoffee

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #20 dnia: 05.01.2021, 13:01 »
Dokładnie a tak w sumie to przecież nie sam sprzet łowi. A mi nic na pokaz nie jest potrzebne.  Dzieki wszystkim za rady , choc teraz jeszcze większy mętlik w  głowie,  ale jest w czym wybierać
PB PZW : Leszcz 48 cm 1.48kg Karp 54cm 4.2 kg Karaś  34 cm

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 05.01.2021, 16:56 »
Nie, jedynie wnerwia mnie pieprzenie, że wędką za 200zł nied a się łowić, bo każdy musi wyjebać co najmniej 500zł, inaczej będziesz hejt przez forumowe kółko wzajemnej adoracji. Ktokolwiek napisze o sprzęcie za 100-150-200zł jest gnojony i rady typu "dorzuć trochę i kup za 500" no kurwa 300zł do zakładanych 200 to jest trochę ?

Hola, hola! Trochę zwolnij kolego z tymi przekleństwami.
Polecam lekturę forumowego regulaminu. Na spokojnie, bez emocji, przy herbatce :)
Pozdrawiam,
Maciek

Online RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #22 dnia: 05.01.2021, 17:22 »
Każdy może kupić coś pod siebie. Można kupić bolonkę za 1000zł która bardziej nadaje się do pokazywania, niż do łowienia i kupić za 150 zł i na nią z powodzeniem łowić.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #23 dnia: 05.01.2021, 17:26 »
Ok, trochę się zagalopowałem, ale ta klika zadufanych w sobie i pieniądzach gumofilców nie powinna mieć prawa wypowiedzi za takie porady. Kompletnie oderwani od rzeczywistości, nie przyjmujący do wiadomości, że ktoś może nie mieć 500zł na wędkę tylko ciężko zapracowane 200. Przecież na tą za 200 ryby nie będą brać :facepalm: cikawe co sobie myślą moim zakupie Stingerów, skoro 2 wędki kosztowały 230zł a będą jeszcze 2 kołowrotki za 280 łącznie, toż to szok dla nich, że cokolwiek można tym łowić, gdziekolwiek się pokazać i w ogóle mieć przyjemność na takim sprzęcie z naszej wspólnej pasji :o
Dzierżno uzależnia

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 05.01.2021, 18:09 »
Dobra, wystarczy tego puszenia się. Mowa była o bolonkach, a nie o spinningach, pickerach czy kijach do wyszarpywania dorszy, prawda? Każdy rozgarnięty wędkarz wie, że skutecznie i całkiem przyjemnie można łowić stosunkowo tanim sprzętem, jednak w tym przypadku doświadczeni koledzy sugerowali, że nie ma co się rzucać na siedmiometrowe bolonki, które są tanie i najzwyczajniej w świecie siermiężne. Mogę z radością łowić spinningiem za sto złotych, ale raczej wolałbym ukręcić sobie pitola obcęgami, niż machać siedmiometrową bolonką za 150 czy 200 złotych. Były też całkiem słuszne sugestie kupna bolonki krótkiej, skoro budżet napięty, która nie wyrządzi wielkich szkód i w mięśniach, i w umyśle. Tylko o to chodziło forumowiczom sugerującym wstrzymanie się z kupnem kija i dołożenie setki czy dwóch (a nawet trzech). Albo ktoś nie zrozumiał przesłania, albo nie chce zrozumieć, bo woli szarpać zgraną strunę o zepsutych elitach i prawdziwych łowcach ze szklanymi dzidami w dłoniach, którzy tych pierwszych mogą nauczyć niejednego. Nieprzekonanego nic i nikt nie przekona, więc prawo wyboru po stronie proszącego o radę, ale to nie powód do budzenia husarii, podrywania w powietrze Dywizjonu 303 i śpiewania Roty!

Wracamy do merytorycznej dyskusji.
Jacek

Online RysiekS

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #25 dnia: 05.01.2021, 18:37 »
Przy zakupie bolonki należy odpowiedzieć sobie na dwa pytania. Na jakiej odległości będę łowił? I jakie głębokie łowiska? Im dalej tym krótsza wędka czyli najlepiej 5m, im głębiej tym dłuższa, ale odległość krótsza. Często wędkarze myślą że im dłuższa wędka, tym dalej można nią łowić, jest odwrotnie. Resztę już koledzy wcześniej napisali. Łowienie ma być przyjemnością, nie mordęgą. Wędka lekka, sztywność? Ja preferuję sztywniejsze, szybsze, ale to już każdy musi wybrać.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 05.01.2021, 18:44 »
Jacku pięknie napisane  :bravo: :thumbup: :beer:

Offline greg227

• Reputacja: 38
« Odpowiedź #27 dnia: 05.01.2021, 20:01 »
Jeśli się nie boisz używanego sprzętu to szukałbym właśnie używki np. :
https://www.olx.pl/oferta/wedka-mistrall-aqua-bolognese-6m-10-30g-CID767-IDHO0gJ.html#6baa95f236 - powinna spełnić Twoje oczekiwania. ;)
Już nieraz pisałem o używkach i napiszę kolejny raz że trafiają się perełki za niewielkie pieniądze!!! Znam z autopsji.

Offline Zapalony wędkarz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #28 dnia: 05.01.2021, 20:29 »
Ja na stawie na bolonkę jaxon zaffira tx 500 cw do 15g wytargałem amura ponad 60cm. Gruby bydlak o wadze 3,40 kg. Tylko kołowrotek dawał d...py.
Wędka za około 60zł.

Nie mam presji :money:
Mateusz

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 05.01.2021, 20:39 »
Wędkarstwo m cieszyć, to nie pogoń za kasą i sprzętem za tysiące ,ale to moje zdanie :beer: