Autor Wątek: Szukam Pickera 3 m :)  (Przeczytany 7082 razy)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Szukam Pickera 3 m :)
« dnia: 12.08.2015, 22:22 »
Witam wszystkich i zwracam się  do Was z mala prośbą. Szukam pickera 3m tylko ze jakiegoś full wypasa i cena nie gra roli. Może macie jakieś informacje o czymś fajnym?

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Szukam Pickera 3 m :)
« Odpowiedź #1 dnia: 12.08.2015, 22:48 »
To jak ma być Full Wypas to tylko pracownia wchodzi w rachubę tam zrobię taki jak sobie będziesz życzył i jeszcze będziesz miał gwarancję, że to jest jedyny taki kij na rynku.

Robert

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 12.08.2015, 22:55 »
Żadna pracownia nie zrobi ani pickera ani feedera, ciekawe kto by miał czas je przetestować z pracowni i robić poprawki. Nawet nie dysponują takimi blankami żeby coś takiego wykonać.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12.08.2015, 23:11 »
W takim razie może coś  takiego: http://www.uhabakuka.cz/index.php?ma=artdet&de=12625
Zdaje się że tym patykiem Martin tutaj mataczy :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 12.08.2015, 23:16 »
W swoim arsenale mam wędki: Shimano ultegry, Speedmastery, Daiwe TDR i szukam coś z tej półki. Cena powiedzmy ze do 1 tysiąca złotych. Może być też coś z niższych półek ale takiego godnego obejrzenia.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 12.08.2015, 23:35 »
Klasyka, to może stary Shimano Diaflash Winkel Picker.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 12.08.2015, 23:39 »
Rzeczywiście, w pracowni może być ciężko.
Nie wiem czy uda się nam w tym numerze magazynu, ale w przygotowaniu jest wywiad z jedynym polskim producentem blanków. Będzie więc też o możliwościach zrobienia na zamówienie wędek spławikowych i gruntowych.
Karpiowe wędziska można zamówić, ale pickera to raczej nikt nie zrobi.

Na uwagę mogą zasługiwać kije Garbolino: G System Mini Carp i G System Picker. Cena właśnie ok. 1000 zł.

Hardy ma bez wątpienia eleganckie kije z wyższej półki (Marksman Supero), ale typowych pickerów nie widzę w ofercie. Są feedery 330 cm. Też może za 1000 by się udało dorwać.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #7 dnia: 13.08.2015, 00:33 »
Drennan MatchPro Ultralight Bomb & Light Feeder 10'/11' - albo czekać na premierę podobnego modelu z rodziny Acolyte :)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #8 dnia: 13.08.2015, 00:51 »
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #9 dnia: 13.08.2015, 01:34 »
Jezeli chodzi o polskie pracownie rodbuildingowe to mozna smialo powiedziec, ze w Europie (i na swiecie chyba tez) Polska rzadzi ale... w wedziskach spinningowych, castingowych i muchowych. Mamy swietnych rod builderow nie ma co gadac. Ale jezeli mowimy o feederach (pickerach) to nie znam nawet jednego.
Zreszta co ty od tego picker chcesz, ze musi byc topowy?

Pamietaj, ze krotkie feedery wprowadzili angole wiec w ich produktach szukalbym (albo w produktach na ang rynek) najlepszych pickerow. Z pozostalych firm to mi np. do glowy przychodzi garbolino (ktore mam i polecam)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 13.08.2015, 02:30 »
Faktycznie,  w polskich pracowniach  feederów nie robią raczej, trudno więc tez o doświadczenie w tym temacie.

Na targach podotykałem wielu kijów z górnej półki, i rzeczywiście Garbolino miało kilka kijów - w tym lekkie jak piórko Tectry. Maver miał podobne Reactory, zaś Daiwa oczywiście Team Daiwy... Wszystkie sprawiały wrażenie jakby się machało słomką, takie leciutkie.  Drennan to Matchpro Ultralight w tej klasie.

Jest w czym wybierać. Pomyślałbym na co się nastawiasz, bo kilka pickerów jest przeznaczonych do  lżejszego łowienia, są też takie jak Maver Elite bodajże, mocniejsze, do łowienia konkretniejszych karpi. Tutaj chyba byś skorzystał na długości, bo Maver wycenia kije na podstawie ich długości, i u niego krótki kij jest o wiele tańszy. U Drennana raczej długość nie wpływa na cenę. Ciekawe :D
Lucjan

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 13.08.2015, 05:44 »
Generalnie wedka ma służyć do połowu ryb typu: karas, lin, bak ale częstym przyłowem będzie napewno karp i może trafić się amur. Wiec chodzi mi o wędkę która będzie delikatna aby pobawić się mniejszymi rybami ale i da rade przy tych większych. Bo na feederach mam często brania bardzo delikatne które ciężko zaciąć a jak się uda to przeważnie siedzi karaś taki 30 cm. Używam wędki shimano ultegra 3.66m do 90g i szczytówki 1oz. i dziękuję Wam za podpowiedzi :)

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13.08.2015, 09:36 »
A czy ktoś używa tego Trabucco Sygnum Bomb 35g?
Pytam dlatego, bo kijek może być ciekawy. Zwróciłem uwagę, że w filmiku M.M. używa przyponu 0,10 (przynajmniej tak twierdzi). A tego 3 kilowego leszcza wyholował bardzo sprawnie. Oczywiście leszcz nie jest demonem walki, jasne. Jednak wyholować go na 0,10 w zestawie z koszyczkiem, w rzece, praktycznie bez pracy hamulca kołowrotka to już coś.
Zakładam że filmik nie jest "fotomontażem".

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 13.08.2015, 18:46 »
Grzesiek takiego Leszcza sprawnie wycholujesz na 0.10 również na Daiwa Windcast picker bez problemu. Co prawda nie posiadam ale miałem w ręku Daiwa Laguna! Jest to kij ciut szybszy od win.Picker i na pewno poradzi z takimi rybami i in+. Scigacz myślę że nie ma powodu topić większej kasy! Potestuj,przemyśl!
Arek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13.08.2015, 19:22 »
Mam Lagunę. Nawet 2szt! :) I bardzo sobie chwalę.
Jednak o Lagunach i Windcastach pisaliśmy już bardzo dużo na forum. A o tym Trabucco Sygnum Bomb jeszcze nie ma informacji....