Autor Wątek: Problemy z klikającymi i wypadającymi szczytówkami - na przykładzie Daiwy N'Zon  (Przeczytany 5835 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Takiego kwiatka jeszcze znalazłem w mojej daiwie szczytówka klika w drugim złączu podczas machania wędką, czy to groźne ?
Paweł

Offline Angler97

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
Posiadam Daiwe N' Zon Z 3.3 do 50g i też mi tak stukała szczytówka w gnieździe, ale po posmarowaniu płynnym grafitem problem ustał. Podczas wybierania mojej Daiwy machałem innymi z serii S, Z i w większości taki problem występywał.
Wg mnie o ile złącza w tych seriach są perfekcyjnie spasowane( V joint) to z osadzeniem szczytówka Daiwa się nie popisała.

Offline boruta

• Ekspert
Płynny grafit mikado?
https://eldoradosklep.pl/pl/p/Mikado-grafit-w-plynie-10ml/68
Posmarować włożyć szczytówkę i wyjąć i poczekać aż, wyschnie?
Paweł

Offline Angler97

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
Tak, dokładnie tego grafitu w płynie używam. Posmaruj szczytówkę u nasady, poczekaj aż wyschnie( nie może być mokra) i włóż w gniazdo kilka razy. Nadmiar grafitu się wykruszy i zostanie warstwa przylegająca do ścianek elementu wewnętrznego.

Offline boruta

• Ekspert
Napisałem do drapieżnika i mimo iż dziś sobota serwisant odpisał mi że wymienią mi na nową,  mam spakować wędkę i kurier przyjedzie we wtorek i przywiezie nową wędkę a zabierze starą. Tylko ciekawe czy bez wad będzie
Paweł

Offline lucio62

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Prawie wszystkie szczytówki maią taki dylemat w osadzaniu,mam na to patent parafiną smaruję szczytówkę,ładnie wypełnia luzy i wrazie zakleszczenia suszarka do włosów i po problemie

Offline boruta

• Ekspert
Powiem Ci Lucio że mam wędkę daiwa ninja x feeder która kupiłem w promocji za mniej jak 200 zł i wszystkie szczytówki pasują idealnie, nic nie klika w żadnej wczoraj sprawdzałem, złącza też są w stanie idealnym. A w nzon za 465 zł takie jaja.

Serwis drapieżnika działa super, przed chwilą dostałem informację na emaila ze Panowie z serwisu we dwóch poszli i z 5 egzemplarzy tego modelu wybrali dla mnie najlepszy i zamówili kuriera bez żadnych opłat z, mojej strony. We wtorek ma być 😀 jak przyjedzie to napiszę.
Paweł

Offline boruta

• Ekspert
Aktualizacja: przyszła nowa wędka z wymiany i niestety problem jest ten sam, szczytówka stuka tylko trochę mniej, posmarowałem grafitem w płynie i chyba pomogło, ale to nie powinno mieć miejsca w nowej wędce za prawie 500 zł.
Poprosiłem kolegę który wcześniej kupił nzon s method feeder żeby sprawdził i jemu też stuka jedna szczytówka...
Paweł

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 235
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mały offtop. W grudniu tamtego roku oglądałem Browninga Black Viper III 4,2 m i miał taką samą przypadłość, którą opisuje Boruta w Daiwie. Do tego Browning miał jeszcze inną przypadłość. Niestety wszystko dziadzieje...
Marcin

Offline boruta

• Ekspert
Mam daiwę nijna x feeder kupioną w promocji w drapieżniku w 2020 roku za mniej jak 200 zł i nic tam nie lata, wszystkie trzy szczytówki sprawdzałem. Tak że nie wiadomo co o tym myśleć, Ninja robiona w Chinach a N'zon Vietnam wychodzi na to że Chińczycy się lepiej przykładają, albo Daiwa w samym projekcie n'zonów popełniła błąd i to olali. Mam też windcasta z 2016 roku i tam też nic nie lata . Wiadomo że jest tendencja do maksymalnego oszczędzania na materiałach i kontroli jakości ale trochę zawiedziony jestem. Mam nadzieje że nad woda będzie się spisywać bo akcję ma piękną i nic nie wyskoczy nieprzewidzianego.
Nie wiem jak wersja najdroższa n'zon Z też szczytówki latają mam nadzieję że nie.

p.s. napisałem oponie tej wędki na drapieżniku gdzie zawarłem wszystkie wykryte problemy ale chyba z racji obawy o mniejszą sprzedaż opinia nie została umieszczona. 
Paweł

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Aktualizacja: przyszła nowa wędka z wymiany i niestety problem jest ten sam, szczytówka stuka tylko trochę mniej, posmarowałem grafitem w płynie i chyba pomogło, ale to nie powinno mieć miejsca w nowej wędce za prawie 500 zł.
Poprosiłem kolegę który wcześniej kupił nzon s method feeder żeby sprawdził i jemu też stuka jedna szczytówka...

Piszesz że nie powinno mieć miejsca w wędce za 500zł? Ja kupiłem Superę Prestona 12,8" za ponad 1000zł i pierwsza przyszła porysowana, reakcja sklepu natychmiastowa i wymiana na nową, a ta druga przyjechała własnie ze stukającymi szczytówkami, bawiłem się chyba dwa dni grafitem w płynie żeby to zniwelować, zresztą wędkę szybko sprzedałem bo absolutnie nie warta tych pieniędzy.

Offline boruta

• Ekspert
To chyba producent lachę kładzie bo nie chce mi się wierzyć że żaden tester nie wychwycił tych wad. Mam tylko nadzieję że nie będzie to przyczyną problemów nad wodą.
Paweł

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Koledzy
Zmieniliście moje życie.
Po przeczytaniu tego wątku wiem co zrobić z wypadającą przy zarzucie szczytówką w moim Browningu Silerlight.
Mega frustrująca sytuacja która rozwiązuje grafit w płynie.
THX
Pozdrawiam Wiesław

Offline boruta

• Ekspert
Na stukanie szczytówki grafit pomoże ale na wypadanie raczej może być ciężko.
Paweł

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Przepraszam z offtop,
Jeżeli był taki wątek to przepraszam ale co zrobić z wypadająca szczytówką przy zarzucie?
Pozdrawiam Wiesław