Autor Wątek: Kosz wędkarski z siedziskiem do feedera  (Przeczytany 11366 razy)

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Kosz wędkarski z siedziskiem do feedera
« dnia: 28.02.2021, 12:17 »
Witam szanowne grono!
Planuję zakup kosza wędkarskiego, jednak mam kilka wątpliwości.
Przejrzałem już multum stron na ten temat, konfrontowałem ceny i doszedłem do wniosku że:
Chcę na pewno kosz z podestem i głęboką kasetą. Przy ustawieniu stanowiska chcę po prostu wrzucić swoje pudełka z koszykami i przyponami do środka oraz kilka niezbędnych szpargałów.
Druga sprawa to to że bardzo zależy mi na fotelu obrotowym z oparciem na plecy.
Trzecia i ostatnia rzecz to aby dokupić do niego składany Feeder arm który po wędkowaniu będę mógł złożyć, zsunąć i nie demontować z nogi. Pytanie które najbardziej mnie nurtuje to: czy nogi s25 będą stabilne dla mojej wagi i wzrostu (186cm i 85kg). Z tego co widzę opinie są podzielone, chciałbym poznać wasze. A i ostatnia rzecz, budżet jaki chciałbym przeznaczyć na ten zakup to 1500 zł. Firma nie jest aż tak ważna ale wyczaiłem coś takiego:

https://e-amur.pl/podbieraki-kosze-sztyce/2928-kosz-matrix-f25-seatbox-mkii-system.html

Dzięki za wszystkie opinie i porady !

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kosz wędkarski z siedziskiem do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2021, 12:26 »
Popatrz na Jaxona seria pro match chellenge w maju będą dostępne siedziska obrotowe do tych koszy. Ja posiadam Jaxona na nogach d36 szwagier ma d25 i różnica jest duża w stabilności.

https://abcwedkarza.pl/product-pol-31640-KOSZ-WYCZYNOWY-KRZESLO-SIEDZISKO-PRO-MATCH-CHALLENGE-36-77X74-54-118CM-JAXON-AK-KZE111.html
- Arek -

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28.02.2021, 13:55 »
Popatrz na Jaxona seria pro match chellenge w maju będą dostępne siedziska obrotowe do tych koszy. Ja posiadam Jaxona na nogach d36 szwagier ma d25 i różnica jest duża w stabilności.

https://abcwedkarza.pl/product-pol-31640-KOSZ-WYCZYNOWY-KRZESLO-SIEDZISKO-PRO-MATCH-CHALLENGE-36-77X74-54-118CM-JAXON-AK-KZE111.html

To pewna informacja ?
Z drugiej strony kiedy dokupię siedzenie to wyjdę już za budżet a tutaj je mam.

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 28.02.2021, 14:27 »
Tak pewna w katalogu Jaxona 2021 jest w ofercie i sam czekam na siedzisko. Owszem masz już siedzisko ale jaxon jest większy, wygodniejszy do tego masz pod spodem duża kasetę w którą wejedzie ci dużo szpargałów i siedzisko na ramie a nie na zaciski.
- Arek -

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28.02.2021, 14:29 »
Tak pewna sam czekam na siedzisko. Owszem masz już siedzisko ale jaxon jest większy, wygodniejszy do tego masz pod spodem duża kasetę w którą wejedzie ci dużo szpargałów i siedzisko na ramie a nie na zaciski.

Co oznacza siedzisko na ramie ? Ten matrix tego nie ma ?

Offline Berez

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.02.2021, 14:33 »
Chodzi o to, że siedzisko osadzone jest na wyspawanej ramie przez to staję sie stabilniejsze i trwalsze a wysokość siedziska ustawiasz wtedy przez dokupienie kaset w matrixie masz siedzisko na ramie typu H czyli jest osadzone na nogach i wysokość jest ustawiana poprzez unoszenie lub obniżenie siedziska na nogach i łapane zaciskami. Popatrz sobie na zdjęcia kosza Matrixa i tego Jaxona różnicę widać odrazu.
- Arek -

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 28.02.2021, 14:53 »
Taki Jaxon jak pokazywał kolega wyżej widziałem w Puławach na olx za 840 no negocjacji. Do tego Możesz dokupić gołe siedzisko składane, obrotnicę i zrobić za niewielkie pieniądze siedzenie obrotowe.

Mam bliźniaczego Genloga, dzisiaj używałem pierwszy raz kilka godzin. W porównaniu do siedziska którego używałem wcześniej (GGFS-01) różnica jest kolosalna, nie dość że stabilniej to i po 5 godzinach łowienia nie czułem bólu w kręgosłupie, a przez ten czas nie wstawałem.

ja używam ramienia https://sklepdrapieznik.pl/ramiona-feeder-arm-y/29593-ramie-matrix-3d-r-feeder-arm-short.html po złożeniu w niczym nie przeszkadza i nie wystaje. Podpórka jest montowana na szybkozłącze co też jest na plus.

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28.02.2021, 15:27 »
Chodzi o to, że siedzisko osadzone jest na wyspawanej ramie przez to staję sie stabilniejsze i trwalsze a wysokość siedziska ustawiasz wtedy przez dokupienie kaset w matrixie masz siedzisko na ramie typu H czyli jest osadzone na nogach i wysokość jest ustawiana poprzez unoszenie lub obniżenie siedziska na nogach i łapane zaciskami. Popatrz sobie na zdjęcia kosza Matrixa i tego Jaxona różnicę widać odrazu.

Dzięki bardzo !
Ale czy ta rama typu H naprawdę jest taka ostatnia? Nie wystarczyłaby mi?

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28.02.2021, 15:28 »
Taki Jaxon jak pokazywał kolega wyżej widziałem w Puławach na olx za 840 no negocjacji. Do tego Możesz dokupić gołe siedzisko składane, obrotnicę i zrobić za niewielkie pieniądze siedzenie obrotowe.

Mam bliźniaczego Genloga, dzisiaj używałem pierwszy raz kilka godzin. W porównaniu do siedziska którego używałem wcześniej (GGFS-01) różnica jest kolosalna, nie dość że stabilniej to i po 5 godzinach łowienia nie czułem bólu w kręgosłupie, a przez ten czas nie wstawałem.

ja używam ramienia https://sklepdrapieznik.pl/ramiona-feeder-arm-y/29593-ramie-matrix-3d-r-feeder-arm-short.html po złożeniu w niczym nie przeszkadza i nie wystaje. Podpórka jest montowana na szybkozłącze co też jest na plus.

No siedzisko z oparciem to nie podlega dyskusji. Musi być.

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28.02.2021, 22:13 »

A co powiecie o Genlog Feeder box 360?

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 28.02.2021, 22:32 »
Cześć, ja mam coś takiego:
https://sklepdrapieznik.pl/siedziska-wedkarskie/43506-siedzisko-flagman-armadale-competition-seat-box-36mm.html
Co prawda łowiłem z niego tylko raz i cena bardzo poszła do góry od listopada, ale jestem mega zadowolony z zakupu. Ten duży pojemnik mieści 3 małe - 1koszyczki, 2 ogolne akcesoria i 3 spławiki + akcesoria pod spławik, zostaje jeszcze moejsce na fajke, proce, rękawice itp. Jest też wysuwana szuflada i kaseta pod siedziskiem, więc miejsca nie brakuje. Dodatkowo ten duży pojemnik ma rączkę u góry, można go wyjąć i zabrać ze sobą jak zwykłą skrzynkę wędkaraką.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01.03.2021, 16:16 »
6 lat już tłuczę ten mój kosz... mimo, że od roku nie był nad wodą to bardzo go chwale a cena jest naprawdę do zaakceptowania i jakość wykonania na zadawalającym poziomie.

https://www.decathlon.pl/p/podest-w-dkarski-csb-competition-caperlan/_/R-p-7559

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 01.03.2021, 16:45 »
Tak naprawdę jeśli noga 25 ma odpowiednią grubość ścianek to naprawdę nie więcej nie potrzebujemy, jeszcze do niedawna nad woda były li tylko takie kosze na nodze 25 mm i wszyscy byli zadowoleni ale nagle producenci zrobili wyścig szczurów i mamy 30 mm, 36mm a ostatnio słyszałem że ktoś planuje 42mm.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Marcinn

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • test
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 01.03.2021, 17:24 »

Przekroczy Twój budżet, chociaż możesz trafić na okazję, mi się udało wyrwać za 1600 zł. Jest bardzo podobny do jaxona, różnią się delikatnie ramą. Na plus dla mnie są dodatkowe zaciski w które można dołożyć układ jezdny, np. Flagman ich nie posiada i układ jezdny montujemy zamiast tylnych nóg. Dużo nie mogę powiedzieć bo używałem tylko raz.

Offline Snupson

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01.03.2021, 19:50 »

Przekroczy Twój budżet, chociaż możesz trafić na okazję, mi się udało wyrwać za 1600 zł. Jest bardzo podobny do jaxona, różnią się delikatnie ramą. Na plus dla mnie są dodatkowe zaciski w które można dołożyć układ jezdny, np. Flagman ich nie posiada i układ jezdny montujemy zamiast tylnych nóg. Dużo nie mogę powiedzieć bo używałem tylko raz.

Czyli reasumując, ta noga 36 mm jest ważna czy, tak jak kolega wyżej pisał nie aż tak bardzo?