Autor Wątek: Zanęta i taktyka na trudną wodę PZW  (Przeczytany 6945 razy)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
Zanęta i taktyka na trudną wodę PZW
« dnia: 05.03.2021, 16:16 »
Witam, jakiś czas temu zacząłem przygodę z wędkarstwem, aktualnie kilka wypadów na pzw i na komercji było. Wszystko fajnie, lecz jak tak śledzę opinie ludzi i na forach i w wędkarskich, to generalnie na nasze wody pzw metoda się raczej nie sprawdza, więc z tego względu muszę się trochę zaznajomić z klasykiem. Pierwszy duży problem to taki, że nie ruszam robactwa, bo póki co mnie obrzydza ( tak, wiem, słabe hobby trochę dopasowałem :D ). Tak więc szukam alternatyw, na które można trochę połowić, poza sztucznymi robakami i kukurydzy, chleba, ciasta i grochu jak dobrze pamiętam.
Do tego muszę się zaopatrzyć w jakieś zanęty. Jakie firmy są polecane i dobre cenowo? Czym warto dopalać zanętę? Kukurydza, konopia, pęczak, ryż, coś jeszcze?
Warto mieszać mixy z 2mm pelletem na pzw?
Lubię też pojechać na komercję, do metody warto robić mixy, czy lepiej trzymać się pelletu? Osobiście czasem używałem samej zanęty, czasem samego pelletu, ewentualnie robiłem na wierzch podsypkę zanęty i później pellet.
Z pelletów warte uwagi to tylko Coppens i Skretting i ew. AA, czy coś jeszcze? Warto robić mix 2mm i przemielony AA choćby w skali 80-20%?
Możliwe, że będę czasem wybierać się nad Brdę, kij mam Daiwe X ninje 3.6 cw 40-120, drugi 3.3 i cw do 80, choć uważam ,że pewnie 80-tka będzie za słaba. Jakie koszyki stosować na taką rzekę?
Jaką strategię obierać na mniejszych kanałach, choćby Noteci?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
Odp: Zanęta i taktyka na trudną wodę PZW
« Odpowiedź #1 dnia: 05.03.2021, 16:29 »
Zestaw z ciężarkiem przelotowym, przynęty możesz stosować takie same jak do metody. Bardzo dobra przynęta na leszcze, liny jest groch. Necić najlepiej samym ziarnem, możesz dodać trochę pelletu 8-10mm. Taka taktyka jest bardzo dobra największe ryby w pełni sezonu aby nie bawić się z drobnicą.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 05.03.2021, 17:12 »
Metoda na wodach PZW też jest dobra. Przeważnie dobrze sprawdza się na wodach gdzie nie ma dużo zawodów i ryba nie jest przyzwyczajona do jokersa itp.
Z powodzeniem możesz łowić na wodach gdzie są zarybienia karpiem. Po za tym na metodę możesz łowić wszędzie zamiast kulek dawaj  kukurydzę na włos.
Niektórzy na metodę łowią nawet w rzekach leszcze na jakiś spokojnych miejscówkach
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 05.03.2021, 17:14 »
Dzięki za fantastyczny tytuł wątku.
Jacek

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 05.03.2021, 18:03 »
Przepraszam ;D

Zestaw z ciężarkiem przelotowym, przynęty możesz stosować takie same jak do metody. Bardzo dobra przynęta na leszcze, liny jest groch. Necić najlepiej samym ziarnem, możesz dodać trochę pelletu 8-10mm. Taka taktyka jest bardzo dobra największe ryby w pełni sezonu aby nie bawić się z drobnicą.
Ale mówiąc samym ziarnem, masz na myśli ,że w ogóle nie dodawać wtedy zanęty? Mówimy też teraz o szczycie sezonu w ciepłej wodzie?

Metoda na wodach PZW też jest dobra. Przeważnie dobrze sprawdza się na wodach gdzie nie ma dużo zawodów i ryba nie jest przyzwyczajona do jokersa itp.
Z powodzeniem możesz łowić na wodach gdzie są zarybienia karpiem. Po za tym na metodę możesz łowić wszędzie zamiast kulek dawaj  kukurydzę na włos.
Niektórzy na metodę łowią nawet w rzekach leszcze na jakiś spokojnych miejscówkach

A czy sztuczne robactwo ma jakąś rację bytu? i do metody można coś założyć jeszcze na włos, dajmy na to groch? I do jakich głębokości można w ogóle próbować z metodą?

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 05.03.2021, 18:08 »

Nabrałem się tak samo i już myślałem,że coś ciekawego odczytam 😉

Kolego Dziok,jesteś w dużym błędzie,jeżeli uważasz ,że metoda na Pzw nie działa.
Działa ,można na metodę łowić każdą białą rybę ,nawet na głębokości 11m (głębiej na metodę nie łowiłem jeszcze).

Poczytaj forum,poszukaj,wtedy zadawaj pytania.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 05.03.2021, 18:10 »
Oczywiście, żadnej zanęty. Pisze o okresie gdy leszcz już dobrze żeruje po tarle, ewentualnie można próbować już od maja licząc głównie na liny. Ja opisuje wodę z bardzo dużą ilością drobnicy typu płoć, krąp. Jeśli nie masz takiego problemu na swojej wodzie to możesz łowić na normalną metodę.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 05.03.2021, 19:22 »
A jak próbować przy aktualnej pogodzie? Jaka zanęta i proporcje do gliny? Dorzucać jakieś kuku albo konopie?

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 05.03.2021, 19:24 »
Przy aktualnej pogodzie to wziąłbym bacika i próbował złowić cokolwiek 🙂.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 05.03.2021, 19:30 »
Nie chce być złosliwy ale taki temat lub bardzo podobny juz raczej był wałkowany, znowu mamy pisać jedno i to samo. Ziemia,ziemia ochotka,jokers, pinka garstka zanety na wstepie. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #10 dnia: 05.03.2021, 20:35 »
Może spróbuj robaki pincetą zakładać albo może w rękawiczkach, bo klasyka na pzw bez robaków to ja nie widzę. Swoją drogą to jak 25 lat ryby łowię to nie spotkałem wędkarza żeby się brzydził białych robaków. Kukurydza ciasto i groch to raczej w sezonie na klasyku. Chybna że na metodę będziesz łowił tam kuleczki wszelakie i pellety.

Tak dla pokrzepienia napiszę Ci że przyjechałem z roboty kiedyś wchodzę w furtkę  a żona na podwórku trzyma w jednej ręce kota z w drugiej jaszczurkę, pytam się co ty robisz, a ona na to kot chciał zjeść jaszczurkę to mu zabrałam :) robaki jak by trzeba było to też założy :)
Paweł

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2021, 14:08 »
Nie chce być złosliwy ale taki temat lub bardzo podobny juz raczej był wałkowany, znowu mamy pisać jedno i to samo. Ziemia,ziemia ochotka,jokers, pinka garstka zanety na wstepie. :)

Tylko nie był wałkowany bez robactwa ;D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2021, 14:33 »
Możesz robić miksy z pelletów, z pelletów mielonych i tak dalej. Wszystko to jest dobre i się sprawdza. Jeśli nie chcesz robaków, to najprostszym rozwiązaniem jest kuku z puszki.

To nieprawda, że metoda nie działa na PZW. Trzeba tylko dobrać odpowiednią zanętę pod dany zbiornik i kosisz lepiej, niż na klasyka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2021, 14:38 »
Jak dobierzesz zanętę do metody na jezioro polodowcowe z ogromną ilością drobnicy? Co zrobisz jeśli na haczyk będą wieszały co się plotki i krąpie zahaczone za grzbiet, oko czy też w inne miejsca oprócz pyska? Według mnie nie jesteś w stanie nic zrobić bo na takiej wodzie żadna drobna zaneta nie zda egzaminu.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2021, 14:50 »
Jak dobierzesz zanętę do metody na jezioro polodowcowe z ogromną ilością drobnicy? Co zrobisz jeśli na haczyk będą wieszały co się plotki i krąpie zahaczone za grzbiet, oko czy też w inne miejsca oprócz pyska? Według mnie nie jesteś w stanie nic zrobić bo na takiej wodzie żadna drobna zaneta nie zda egzaminu.
Pogadaj z Michałem N. On na takich zbiornikach łowi. Ja nie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!