Autor Wątek: Wędka match na plytkie łowiska i krótką linię  (Przeczytany 3195 razy)

Offline marcin.dabrowski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Jest dość dużo tematów na forum lecz nie mogę nigdzie znaleźć ważnych dla mnie informacji.
Będzie to moja pierwsza wędka typu match z nastawieniem jednak na łowienie na lekkie zestawy i krótkie odległości na kanałach jak i płytkich zbiornikach częściowo porośniętych zieleniną w okresie letnim. Jest tam bardzo dużo płoci nawet tych większych lecz trafiają się dorodne karasie i liny ponad 2kg.
Przeglądając czeluści internetu wpadłem na kilka wędzisk
Robinson mx3 390 8-18gr
Browning Black Magic cfx 390/20gr bądź wersja mocniejszą 35gr
Flagman sherman pro match 390 15gr
Jestem otwarty na inne propozycje. Prosiłbym o nie zostawianie komentarzy typu na forum nie raz poruszano ten temat gdyż jak podkreśliłem na początku konkretnych informacji akurat dla mojego przypadku nie znalazłem. Budżet jaki mam przeznaczony to do 300zl. Mam kołowrotek matrix aquos 3000 ultra który mogę wykorzystać to tego zestawu.

Wysłane z mojego SM-T725 przy użyciu Tapatalka

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka match na plytkie łowiska i krótką linię
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2021, 01:09 »
Flagman chyba nie występuje w długości 13', dolna granica zalecanego obciążenia wyrzutowego Robinsona (8 g) niezbyt pasuje do lekkich zestawów klasyczno-wagglerowych (spławiki w granicach 3 - 4 g), Browning za 200 zł jakością blanku/wykonania grzeszyć nie będzie. Dołożyć do 13' Drennan Red Range Float. Jeżeli są dwie szpule, na jedną nawinąć 0.14 - 0.15 mm (do zestawów płociowych), na drugą 0.18 mm (do zestawów linowych). Jeżeli szpula jest jedna: 0.16 mm.

Offline marcin.dabrowski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2021, 01:30 »
No właśnie o drennanie praktycznie nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Jedynie angielskie kanały lub fora dyskusyjne. Tyle że mam wrażenie że ich łowiska jednak się troszkę różnią od naszych polskich pzw. Nie ukrywam że dopiero zaczynam przygodę z odleglosciowka i właśnie szukam kija bardziej uniwersalnego. Ale na pewno wezmę pod uwagę i ten kij. Dzięki wielkie za pomoc.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2021, 07:52 »
Marcin na Drenana red range łowi nasz kolega Luk,napisz priv a uzyskasz rzetelną odp.co do patyka ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 14.03.2021, 08:34 »
Wg mnie każda matchówka będzie dobra z tych które podałeś. Przy czym nie szukaj tych z cw. do 35 gramów, ale do 15-20, nie potrzebujesz super mocy. Ja używam Drennan Red Range, która jest taką średnią półką i świetnie daje sobie radę. Czytałem recenzje tego Robinsona i ludzie ją sobie chwalą. Uważam, że to cos podobnego do Drennana Red Range, to ta sama pólka cenowa.

Wg mnie problemem są opisy. U tego Robinsona sugeruje się, ze to kij do połwu płoci czy wzdręg. Na pewno i linów, leszczy i karpi, tych średnich, do 5 kilo. Kij sobie doskonale poradzi z nimi. Pamiętajmy, że o wielu rzeczach decyduje żyłka. Mając liny na uwadze, nie schodziłbym mocno z grubością żyłki, aby mieć moc, i nie pozwolić rybie dokazywać. Lin zawsze szuka schronienia w zielsku czy zawadzie, więc trzeba go kontrolować. Ja ostatnio się bawię w łowienie karpi matchówką ale z żyłką grubszą, i kije match doskonale się tu sprawują. Można tu mocno skrócić hol.

Więc każda z tych wędek będzie dobra, i jeśli bym się czymś sugerował, to ich wykonaniem, wyglądem. Kij cieszący oko to bardzo fajna rzecz :)

Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2021, 08:44 »
Lucjan mam tego Robinsona mx3 i jak dla mnie troszkę za delikatny do łowienia w zielsku linów ,do takich celów nabyłem Koruma Glide ,tu jest zdecydowanie więcej mocy i możliwość siłowego holu w zaczepach :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2021, 09:02 »
A jakiej żyłki używasz tu i tu? Wg mnie pęka żyłka, więc kij bardziej miękki po prostu potrzebuje silniejszego dogięcia. Mocniejszy kij niewiele nam pomoże. Drennan Red Range też jest miękki, jak wszystkie matchówki uniwersalne 390 metra do 15-20 gramów. A jak chcesz lina zatrzymać, to musisz mieć mocna żyłkę, sam kij niewiele pomoże, bo niby jak? Właśnie używając żyłki 0.16 mm miękki kij będzie miał większą amortyzację.

Ale kija w rękach nie miałem, jeśli jest super miękki to rzeczywiście coś może być nie tak. Moje walki z linami na matchówkę nie zawsze są zwycięskie, bo to zbyt mocna ryba aby ją całkowicie kontrolować od początku do końca. Przy zestawie wagglerowym niestety musimy się zdecydować, czy chcemy mieć silniejszy zestaw pod bonusy czy więcej brań :)

Moim zdaniem, gdybym łowił na takim kanale Basinstoke, zarówno kij jak Acolyte jak i Red Range dalby mi te same wyniki lub różnica byłaby minimalna. Acolyte to większy komfort, ale wyników bym nie poprawił wcale mocno. Tak samo z jakąś Daiwą Tournament.  W przypadku linów trzeba się dopasować. Mając zielsko trzeba mieć mocniejszą żyłkę. Sam kij nie pęknie. Wiele razy 'pompowałem' lina z zielska czy lilii, i nigdy nic nie uszkodziłem. Dlatego używam przyponów gotowych Kamasan B911, z żyłką 0.14 mm. Nie można tu zatrzymać siłowo lina, bo skutek jest wiadomy. Więc trzeba wprawy, aby się nauczyć kontrolować rybę wędką. Albo miec nawyk nie łoić zbyt blisko lilii. Bo karaś w nie nie wpływa, lin lub karp za to robią 'dzidę'. Tu nawet mocny zestaw feederowy z żyłką 0.24 mm nie wytrzymuje, co dopiero wagglerowy :)

Ale kij o którym piszesz tez ma swoje zalety, i wg mnie dobry jest na silniejsze ryby i mocniejsze zestawy.

Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2021, 09:13 »
Do spławika stosuję 0,16mm do 0,22mm niżej nie schodzę ,Robinson jest super do małej i średniej ryby ,oczywiście z większym przyłowem też da radę nie twierdzę że jest inaczej ,ale do łowienia blisko trzcin ,w liliach czy w pobliżu zatopionych krzaków czy drzew czyli cięższych warunków nabyłem mocniejszego Koruma ,nie wspomnę że często w takich miejscach weźmie fajny karp czy amur i przydaje się więcej mocy wtedy :beer:

Offline rudziutki1987

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2021, 11:20 »
Drennan Red Range też jest miękki, jak wszystkie matchówki uniwersalne 390 metra do 15-20 gramów.

Kolego możesz mi powiedzieć czy w/w wędce zakończenia elementów są puste czy pełne (tzn zaślepione).
Wysłane z mojego NOKIA 3310 przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2021, 11:28 »
Drennan Red Range też jest miękki, jak wszystkie matchówki uniwersalne 390 metra do 15-20 gramów.

Kolego możesz mi powiedzieć czy w/w wędce zakończenia elementów są puste czy pełne (tzn zaślepione).

Są wędki gdzie zakończenie nie jest zabezpieczone ?

Offline rudziutki1987

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #10 dnia: 14.03.2021, 11:42 »

Są wędki gdzie zakończenie nie jest zabezpieczone ?

Bywają choćby Preston Tyson ;D mają puste łączenia
Wysłane z mojego NOKIA 3310 przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #11 dnia: 14.03.2021, 12:42 »
W Tysonie PW mojej żony jest zakończenie pianką, tak samo w innych tańszych kijach jakie mam. Trochę nielogiczne byłoby dać możliwość wsypania się np. piachu do środka kija.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #12 dnia: 14.03.2021, 12:53 »
Zawsze można zabezpieczyć takie miejsce kroplą dwuskładnikowej żywicy (takiej ze strzykawki). Ładnie zastygają i wyglądają prawie jak seryjne ;)

Offline marcin.dabrowski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 14.03.2021, 20:28 »
Natrafiłem jeszcze na kij  Browning Black Magic Competition Match 3.90m 20g
Ktoś używał może tego kija i może coś więcej powiedzieć??

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #14 dnia: 15.03.2021, 14:08 »