Autor Wątek: Wędka match do metody?  (Przeczytany 2258 razy)

Offline Cie Mar

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Wędka match do metody?
« dnia: 17.03.2021, 18:49 »
Witam.
Po kilkunastu latach przerwy ponownie rozpoczęłem przygode z wędkarstwem,skupiając się na Method Feeder
Mam wędkę jeszcze nie używaną ze dawnych lat,MIKADO Kind Of Magic Match 420.

Parametry; Specjalistyczne wędziska odległościowe zbudowane na smukłych blankach z węgla IM-9+. Odległościówki poprzez wielowarstwową budowę z wysoko przetworzonego włókna węglowego uzyskały niespotykaną sprężystość, szybką, ciętą akcję oraz wytrzymałość niezbędną do walki z okazowym przedstawicielem białorybiu, a to wszystko przy niewielkiej średnicy i niskiej masie blanku. Matchówki Kind Of Magic dzięki wyśrubowanym parametrom uzyskanym poprzez doskonałe materiały oraz zbrojenie w przelotki klasy sic w lekkich ramkach gwarantują oddawanie odległych i celnych rzutów zestawami z wagglerem, pewne zacięcie oraz dużą dynamikę niezbędną przy walce z okazową rybą. Uzbrojenie wędzisk stanowią doskonale przelotki, precyzyjne uchwyty kołowrotka oraz wygodna rękojeść z naturalnego korka.
Długość : 420  Masa : 238     C.w : 25    Ilość sekcji : 3   Dł. transportowa : 144
moje pytanie?-czy ta wędka nadaje się do  method feeder, jeśli tak to żyłka czy plecionka
                    -jakie odległości powinienem osiągnąć
                    -maksymalne c. w. jak w opisie,czy więcej
                    -co o tym wszystkim sądzicie
 pozdrawiam
   Marek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka match do metody?
« Odpowiedź #1 dnia: 17.03.2021, 19:01 »
Witaj z powrotem :beer: :thumbup:

Wędka o której pisałeś to wędka spławikowa, czyli kompletnie nie ten kierunek.

Do method feeder używa się gruntówek (najczęściej są to wędki typu Feeder, choć przy większej i cięższej metodzie również wędki karpiowe czy brzanowe).

Na początku niestety musisz zaopatrzeć się w nowa wędkę. Jeśli ma to być feeder (czyli drgającą szczytówka) to polecam krótkie wędki typu picker. Długość 2,7 metra  (9ft), lub 3,0 metra (10 ft).

Są one najbardziej praktyczne, łatwe w obsłudze, dają największą frajdę, mają czułe szczytówki (najczęściej w każdym razie), i mają paraboliczne ugiecie (najczęściej) co pomaga niedoświadczonym wędkarzom nie tracić ryb (najczęściej).

Z rodzimych produkcji w kwocie do 150 zł zwróć uwagę  na Jaxon Genesis Pro Method Feeder lub Robinson Stinger. Innych sensownych propozycji w tych pieniążkach nie ma. Im dalej w las (czytaj drożej) można się już rozejrzeć za renomowanymi firmami jak Drennan, Daiwa itp itd.

Przy robieniu researchu spójrz na naszą giełde na forum, możesz znaleźć bardzo fajne wędki w dobrych pieniazkach.

Kołowrotek to zazwyczaj rozmiar 3000 przy takich długości wedki, a żyłka główna 0,22 dobrej jakości będzie idealna.

Cała reszta na forum. :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #2 dnia: 17.03.2021, 19:01 »
Ten kijaszek bardziej pod spławik się nadaje niż do metody

Po pierwsze za długi (optymalna długość kija to 3 - 3,6 m), po drugie za mały ciężar wyrzutu (najpopularniejsze podajniki to 30g + towar) no i po trzecie za słaby (przy metodzie często trafiają się silne bonusy)

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.03.2021, 19:01 »
Wędka match jest przeznaczona do spławika ,do metody raczej się nie nadaje i nawet za bardzo bym nie próbował,za skromne pieniążki kupisz kijek typowo przeznaczony do łowienia na metodę ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #4 dnia: 17.03.2021, 19:24 »
Kup sobie Jaxon genesis method 3.3m 45cw.
Kupiłem i ja tą wersję,pomimo,że posiadałem trzy inne warianty tego modelu.
Świetna ,lekka,ładnie pracująca i dosyć rzutna wędeczka,za 170zł.
Polecam,bo na początek do Metody jest idealna.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #5 dnia: 17.03.2021, 19:30 »
Zapraszam:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Ogólnie nie chodzi o to, że wędka typu feeder ma niezwykłe właściwości i tworzy z podajnikiem splątanie kwantowe, a wędka typu match niestety nie.

Możesz łowić matchem, ale nie napniesz dobrze żyłki między podajnikiem a szczytówką, bo jest ona zwyczajnie za sztywna i będziesz jeździł podajnikiem po dnie. Spróbuj nad wodą jakimś lekkim podajnikiem typu 15 g. Match powinien wytrzymać ten eksperyment.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline seba86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #6 dnia: 17.03.2021, 20:32 »
Oczywiście wędka typu match nie jest przeznaczona do method feeder, ale nie znaczy to, że nie da się nią w ten sposób z powodu braku innego wędziska, połowić.
Gdy 5lat temu zaczynałem swą przygodę z wędkarstwem, moim pierwszym kijem byla Daiwa D Match 3.3m cw chyba nawet 30g. Łowiłem na Metode karpie 2-3kg całe lato mając dobre wyniki. W zeszłym roku kilka razy użyczyłem kijek koledze i też dawał radę.
Chociaż niewątpliwie Twój kijaszek jest troche długi.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #7 dnia: 17.03.2021, 21:03 »
Zapraszam:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Ogólnie nie chodzi o to, że wędka typu feeder ma niezwykłe właściwości i tworzy z podajnikiem splątanie kwantowe, a wędka typu match niestety nie.

Możesz łowić matchem, ale nie napniesz dobrze żyłki między podajnikiem a szczytówką, bo jest ona zwyczajnie za sztywna i będziesz jeździł podajnikiem po dnie. Spróbuj nad wodą jakimś lekkim podajnikiem typu 15 g. Match powinien wytrzymać ten eksperyment.
Michał :beer: ;D, za te kwanty.
Marek: Czy się da? Da się ale z pewnymi ograniczeniami. Podajnikiem 15 g + towar możesz rzucać z wyczuciem. Odległości to ile uda Ci się rzucić, myślę, że 30 - 40 m się da. największy problem jest z giętkością szczytówki, która w metodzie jest sygnalizatorem brań. W feederach jest znacznie bardziej miękka niż w matchówce. Na komercji do karpi może dać radę ale do delikatnych rybek raczej słabo. I jeszcze aspekt, który poruszył Michał. W metodzie podajnik po upadnięciu na dno nie powinien być przesuwany. Trzeba o tym pamiętać podczas napinania żyłki w układzie mały podajnik - dość sztywna szczytówka matchówki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #8 dnia: 17.03.2021, 22:07 »
Możesz spróbować z jakimś małym podajnikiem ale jeśli Ci się spodoba raczej pomyśl o nowe wędce.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #9 dnia: 18.03.2021, 03:13 »
Zastanów się czy nie lepiej wrócić do odległościówki. Kij już masz.
Tak naprawdę wszystko zależy od miejsca w którym będziesz łowił oraz od formy wędkowania która chcesz bądź możesz uprawiać. Dwugodzinny wypad na ryby vs dwudniowa zasiadka wymusza zazwyczaj inne podejście do metod połowu.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 18.03.2021, 05:33 »
Ja zdecydowanie odradzam. To jak jeść zupę widelcem. Lepiej kupić coś tańszego i mieć frajdę z łowienia a nie się frustrować. Kij przy typowym podajniku będzie przeładowany, nie zarzucisz dokładnie, nie ma większych szans na rzucanie z klipem. Po prostu męczarnia.

Tu masz link do kija Jaxona za 80 zeta. Zapewniam, że jest wielokrotnie lepszy do Metody niż kij który posiadasz. Tamten świetnie się sprawdzi do waaglera którego możesz wzmocnić na większą rybę (mocniejsza żyłka) i łowić na dwie wędki na przykład:
https://allegro.pl/oferta/jaxon-wedka-zaffira-method-feeder-3-3m-20-60-gram-7608248170
Lucjan